IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Война и мир в Азия

Икономическият и политически възход на региона заплашва глобалния ред и поставя точка на доминацията на Запада

15:50 | 06.08.16 г. 30
<p>
	Шанхай се наложи като международен финансов център благодарение на възхода на международните позиции на Китай. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Шанхай се наложи като международен финансов център благодарение на възхода на международните позиции на Китай. Снимка: архив, Ройтерс

В китайската история чуждестранните посетители в императорския двор често са третирани като "варвари", които се очаква да отдадат почит на императора. Има връзка между това и начина, по който съвременните китайски лидери се ангажират с останалата част от света, пише FT в свой анализ.

През 2013 г. авторът на анализа  Гидеон Рахман, е присъствал на прием при президента на Китай Си Дзинпин. На посещение тогава са били и доста видни политици, включително бивши премиери, като Гордън Браун от Великобритания и Марио Монти от Италия, както и западни милиардери.

Групата е била третирана сякаш е клас ученици. Първо посетителите са въведени в централната част на Великата зала на народа, след това наредена на скамейки за снимка с китайския президент, а след това Си се е ръкувал с някои от тях. Известният академик Франсис Фукуяма дори възкликнал: “Аз го докоснах!” в израз на страхопочитание преди да позира за снимка с него.

Малко по-късно Си е изнесъл реч, в която е напомнил на посетителите си, че Китай е древна цивилизация с над 5 000-годишна история – традиционна, шаблонна забележка.

Осъзнаването на хилядолетната история на страната е от основно значение за разбирането й. Това обаче неизбежно означава, че Китай в някои отношения вижда много от западните държави и особено САЩ като нация от парвенюта – държава, съществувала по-малко от 250 години, по-кратко, отколкото много от китайските династии, посочва Рахман.

Посвещаването на Си на работа за възстановяване богатството и властта на неговия народ е било в центъра на речта му. Един от любимите му лозунги, подчертан няколко пъти пред гостите, е за “подмладяването на нацията”. Той също така е успокоил аудиторията, че възходът на Китай няма да доведе до конфликт с външния свят.

"Ние всички трябва да работим заедно, за да се избегне капана на Тукидид - разрушително напрежение между нововъзникващите сили и установените правомощия", подчертал е Си.

Референцията към Тукидит показва, че той или съветниците му са следили американския дебат за възхода на Китай. Греъм Алисън, професор в Харвард, изкова фразата, като се позовава на наблюдение на древногръцкия историк, че войната между Атина и Спарта през V век преди Хр. Е била причинена от страх на Атина от изгряваща Спарта. Алисън изчислява, че в 12 от 16 случая от 1 500 г. съперничеството между велика сила и надигаща се сила е свършвала с война.

Въпреки опитите на Си да внесе успокоение, няма съмнение, че стратегическото напрежение между САЩ и Китай се увеличава. През миналата година Пекин се опита да подсили опорните си претенции към обширни територии от Южнокитайско море чрез изграждане на изкуствени острови и военни обекти. В отговор американският  флот нарочно мина през тези спорни води, което пък подтикна рязък отговор от страна на китайското правителство.

Съперничеството между САЩ и Китай е една от най-забележителните и опасни теми в международната политика. Повишаването на напрежението в Източна Азия обаче е само част от по-голяма история. Годините на Обама се характеризират с поредица от предизвикателства към доминиращата позиция на международната политика на Запада. В Близкия изток държавните системи до голяма степен бяха изградени от Великобритания и Франция в началото на XX век е след това се поддържаха от американската сила след 1945 г. Сега обаче те се разпадат на фона на насилието и политическата анархия, посочва Рахман. В Европа пък анексирането на Крим от Русия е първото насилствено от 1945 г. насам.

Последна актуализация: 16:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 10 rate down comment 8
ing5rov
преди 7 години
Викаш , Китай е книжен тигър , нема страшно...свободата и социалното развитие са страшните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 10
one_1980
преди 7 години
малко повърхностна статияне отчитан социалното развитие на страните от азия, политиката, свободата и прочиет.е. само икономически ръст без социално разитие едва ли предполага глобална роля на дадена държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
dr.5rov
преди 7 години
Ха-ха-ха. Добрър разбор на нещата в момента. Как са се осмелили да я пуснат в инвестора? И забележете - в нея няма нищо за това какво да се прави. От нея лъха някакво примиренчество. Като се добави и демографския удар на ислямския свят върху старата християнска Европа, нещата стават рошави за всички нас.И никаква що годе свястна идея от нийде взора не види.Всъщност САЩ правят това, което всеки лидер в каквато и да било орагнизация ще прави, когато вижда как отдолу разни групи се опитват да го бутнат. Подлага крак на потенциалните си съперници и се опитва да ги вкара в такива проблеми, че да забравят за дълго за претенциите си. Нормално, в смисъл обяснимо естествено поведение. Повечето от нас биха постъпвали по подобен начин ако са в такава ситуация.Накратко, за мене, написаното в тази статия обяснява сегашното (а вероятно и бъдещо) поведение на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 8
STRAHO
преди 7 години
Иронията е в това че единият от тях поне идваше на крака у нас подчертавайки значимостта ни на държавата си а нашия *** почна едни словоизлияния по площади и паланки из чужди държави да го плюе при това съвсем безпочвено. Вместо да осребрят влиянието ни в Русия /ч чрез нея и в Китай/те го захвърлиха на *** при това без стотинка компенсации от менторите си! Сега на молбите на Бойко Путин праща чиновници . Стана му ясно че те подобават на ролята на държавата ни. Американците ясно пу показаха как да се държи с нас! Виж ...турците са с характер и той ще бъде оценен както от САЩ така и от Русия и Китай подобаващо! Те запазват връзката си със САЩ но НЕ за сметка на отношенията си с Русия! :))) Но, какво да очакваш от НАЗНАЧЕН/знае се от кого/ елит? те са просто вид чиновници във вертикалата на американската администрация отговаряща за района! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 9
michaelis12
преди 7 години
тея двамата са лидерите на света зарежи ги нашия президент и Баце не вийж, че всички отиват при тях те Си и Путин рядко се разходжат на някъде.... След време децата ше ги учат в учебниците по История като хората които са променили света от униполярен в мултиполярен. Сериозни фигури в историята и ние живеем в тоя момент. Запада сами са си виновни щото искаха да си увеличат печалбите и завлекоха всичко в Китай и за тва хората викат "номера на китайката". Чайниците ги подлъгали с дисциплина и евтина работна ръка (което е вярно), но от друга страна им гепиха всичко и надминаха Запада и са мяу еми тъй ше е мяу ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 8
STRAHO
преди 7 години
Еврейските номера минават при белите щот само смяната на името ги прави незабележими при овладяването на властта! В Китай обаче дегизировката пада с пресичането на границата! Мноооого ще им е трудно с Китай! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 7
STRAHO
преди 7 години
Като гледам наШ мъШ как стиска юмручета пред Ципрас , мога да си представя как ще изглежда пред Путин или пред Си ! :)))) ах ах ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 9
STRAHO
преди 7 години
"Групата е била третирана сякаш е клас ученици. Първо посетителите са въведени в централната част на Великата зала на народа, след това наредена на скамейки за снимка с китайския президент, а след това Си се е ръкувал с някои от тях. Известният академик Франсис Фукуяма дори възкликнал: Аз го докоснах! в израз на страхопочитание преди да позира за снимка с него..."Хаа ха ха ..Е нищо ще изтърпят! Когато се върнат у дома си имат медии които да им "лъскат" имиджа! Пред подчиненото си население ще бъдат представени като хората изолиращи света и налагащи му унищожителни санкции за непослушание. ха ха ...а като се явят пред китайския император или Путин /пътека направиха в последно време/ ..там ще се кланят НИСКО с ръце на палците! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
мдаааа нещо такова е положението. Тоя път са казали почти истината не моа да повервам ....... Явно Запада са видяли на къде отиа раотата напрайха чайниците мощни щото са им алчни гъззовете за печалба, евтина работна ръка и са олеле еми олеле тва е палажението .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 24
khao
преди 7 години
статията започна доста хумористично ... няма смисъл да се чете натам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още