IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Война и мир в Азия

Икономическият и политически възход на региона заплашва глобалния ред и поставя точка на доминацията на Запада

15:50 | 06.08.16 г. 30
<p>
	Шанхай се наложи като международен финансов център благодарение на възхода на международните позиции на Китай. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Шанхай се наложи като международен финансов център благодарение на възхода на международните позиции на Китай. Снимка: архив, Ройтерс

В китайската история чуждестранните посетители в императорския двор често са третирани като "варвари", които се очаква да отдадат почит на императора. Има връзка между това и начина, по който съвременните китайски лидери се ангажират с останалата част от света, пише FT в свой анализ.

През 2013 г. авторът на анализа  Гидеон Рахман, е присъствал на прием при президента на Китай Си Дзинпин. На посещение тогава са били и доста видни политици, включително бивши премиери, като Гордън Браун от Великобритания и Марио Монти от Италия, както и западни милиардери.

Групата е била третирана сякаш е клас ученици. Първо посетителите са въведени в централната част на Великата зала на народа, след това наредена на скамейки за снимка с китайския президент, а след това Си се е ръкувал с някои от тях. Известният академик Франсис Фукуяма дори възкликнал: “Аз го докоснах!” в израз на страхопочитание преди да позира за снимка с него.

Малко по-късно Си е изнесъл реч, в която е напомнил на посетителите си, че Китай е древна цивилизация с над 5 000-годишна история – традиционна, шаблонна забележка.

Осъзнаването на хилядолетната история на страната е от основно значение за разбирането й. Това обаче неизбежно означава, че Китай в някои отношения вижда много от западните държави и особено САЩ като нация от парвенюта – държава, съществувала по-малко от 250 години, по-кратко, отколкото много от китайските династии, посочва Рахман.

Посвещаването на Си на работа за възстановяване богатството и властта на неговия народ е било в центъра на речта му. Един от любимите му лозунги, подчертан няколко пъти пред гостите, е за “подмладяването на нацията”. Той също така е успокоил аудиторията, че възходът на Китай няма да доведе до конфликт с външния свят.

"Ние всички трябва да работим заедно, за да се избегне капана на Тукидид - разрушително напрежение между нововъзникващите сили и установените правомощия", подчертал е Си.

Референцията към Тукидит показва, че той или съветниците му са следили американския дебат за възхода на Китай. Греъм Алисън, професор в Харвард, изкова фразата, като се позовава на наблюдение на древногръцкия историк, че войната между Атина и Спарта през V век преди Хр. Е била причинена от страх на Атина от изгряваща Спарта. Алисън изчислява, че в 12 от 16 случая от 1 500 г. съперничеството между велика сила и надигаща се сила е свършвала с война.

Въпреки опитите на Си да внесе успокоение, няма съмнение, че стратегическото напрежение между САЩ и Китай се увеличава. През миналата година Пекин се опита да подсили опорните си претенции към обширни територии от Южнокитайско море чрез изграждане на изкуствени острови и военни обекти. В отговор американският  флот нарочно мина през тези спорни води, което пък подтикна рязък отговор от страна на китайското правителство.

Съперничеството между САЩ и Китай е една от най-забележителните и опасни теми в международната политика. Повишаването на напрежението в Източна Азия обаче е само част от по-голяма история. Годините на Обама се характеризират с поредица от предизвикателства към доминиращата позиция на международната политика на Запада. В Близкия изток държавните системи до голяма степен бяха изградени от Великобритания и Франция в началото на XX век е след това се поддържаха от американската сила след 1945 г. Сега обаче те се разпадат на фона на насилието и политическата анархия, посочва Рахман. В Европа пък анексирането на Крим от Русия е първото насилствено от 1945 г. насам.

Последна актуализация: 16:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 8 rate down comment 7
STRAHO
преди 7 години
Гениален анализ! :)))) Достатъчно е само да се цитира част от него за да ти паднат всичките аргументи! Цитирам те: "САЩ дължат дълга си в парична единица, която е собствената им, т.е. могат да напечатат и дълга е платен." Ха сега се замисли хубаво! Нали си от интелигентните! Какво ще стане ако се промени статута на тази хартийка в глобален мащаб ? Ще останат ли хората създаващи технологиите на САЩ в САЩ, щото такива хора националност НЯМАТ и изобщо не ги вълнува пропагандата? А какво ще стане ако Китай трансформира икономиката си и я насочи към вътрешното търсене!? Процеса е започнат и вече наблюдавахме няколко труса на финансовите пазари свързани с тази трансформация. Когато "анализираш" помни, че не всички са на ГМО зеленчуци и все още могат да мислят! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 3
balkando
преди 7 години
Как да взема на сериозно анализ, в който се твърди че анексията на Крим е първото насилствено действие в Европа от 1945 ?! Кипър последно в Европа ли е, или не е ? Косово ? Разпаднала се Югославия с анклавите и войните ?! Кавказ ? Питам се, защото новите карти на Европа са много интересни !Може би има причина китайците да смятат западната цивилизация за сбирщина от парвенюта, които дори със себе си не са честни и наясно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 10
ing5rov
преди 7 години
"интелигентните" са в тема Политика , много са ентелигентни , живеят в Париж обаче знаят защо във Якутия е намаляло производството на джапанки , пишат със сто ника , а все не смогват да съберат стотинките за издаването на комикса...заработват даже и като помощник модератори , ама се тая ...Там е прекалено ентелигентно за тебе , ама пробвай ...като начало с тасчето за подмиване !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 7 години
прав си, но лошото е че заради тези *** все по рядко се изказват интелигентните хора в този форум ... заприлича на топспорт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 7
khao
преди 7 години
то и в Монако е така, ама де е Сингапур, де е Китай ... де е Галичене, де е София :):):) та акто ти гледам разсъжденията, как не обърка пътя до там като си тръгвал ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 11
Ironhorse
преди 7 години
Китай е на собствено технологично развитие колкото е нивото на Русия.След ембаргото великата рус се оказа без технология за дълбоководен сондаж за нефт и газ.Относно населението.Само в диктаторски държави, броя на населението се отчита като фактор сила.Още сега има брожения в Китай с искане за по-добър живот и масово разслоение.В този анализ не се отчита, че Китай и Индия не могат да се изхранват сами. Дори Русия не може да се изхранва сама.Така че, по-плека с копането на Запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 9
Ironhorse
преди 7 години
Гледам руските гробокопачи на Запада са наскачали ...Алоу, първо айде да си дозакопате СССР 1.0 щото още вони трупът му.Относно силата на Китай и Азия.Китай и Азия, за да продават в САЩ са задължени да купуват ДЦК на САЩ.Т.е. държат дълга на САЩ, който с техните пари (на Китай и Азия) купува техни стоки.През 2013г. в Конгреса е привикан зам. секретаря на финансовото министерство.В директен въпрос, може ли САЩ да изплаща дълговете си, БУКВАЛНО отговорът е: "Няма проблем, само да кажат в кой ден и на кое пристанище и ще им пратим кораб с долари".Толкова по темата за дълговете. САЩ дължат дълга си в парична единица, която е собствената им, т.е. могат да напечатат и дълга е платен.Относно технологиите.Китай още не са патентовали нещо значимо.Всичко, което се произведа там е по разработки на Запада.Още през 2012 Запада започва лееко да изнася технологичното производство в Тайпе, Сингапур и Виетнаааам.Т.е. Китай, за да е технологично независим, трябва да има научни разрабтки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 6
STRAHO
преди 7 години
Провалите на Запада започнаха на много фронтове и ще зачестяват. Дано обаче не се срути скоро че ние /наШ мъШ / си "отрязахме пътя за отстъпление" ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
"Оправдаха Милошевич посмъртно! Трибуналът в Хага доказа лъжите на НАТО, макар и късно!Очевидната цел на обвинението бе да окаже натиск върху Милошевич и той да се огъне пред исканията на НАТО.Проблемът за НАТО се коренеше в това, че докато делото срещу Милошевич започне, ситуацията в Косово вече бе разнищена. Беше доказано, че потресаващите твърдения на САЩ и техните съюзници за наличието на геноцид със стотици хиляди жертви (каталогизирани тук от великия Джон Пилджър:http://***.newstatesman.com/node/151946) не са верни. През септември 2001 г. съдът на ООН официално заключи, че в Косово не е имало геноид. В опит да укрепят своя отслабващ процес срещу Милошевич, прокурорите в Хага трябваше да обвинят Слобо и в това, че е участвал в съвместна престъпна конспирация за етническото прочистване на босненските хървати и мюсюлмани с цел създаването на Велика Сърбия "..====Започна издишане от всякъде. Скоро всичките им престъпления срещу човечеството ще лъснат! :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 3
lozkhris
преди 7 години
Искам да ми кажеш как това се изразява в жизнения стандарт, и социалното развитие на Сингапур / там съм живял няколко години / , където няма никаква демокрация, никакъв плурализъм и никакви свободни медии? Покойният МП и създадетл на държавата направи парламент от 120 човека само от неговата партия, с 3 "опозиционери", колкото да не е съвсем без нищо. Когато реши да се оттегли постави на своето место сина си.Тояа демокрация ли е?...Не знам, ама Сингапур има 300 милиарда долара БВП.Под 1700 лв заплата вече се счита за минимум и дуржавата започва да ти дава туй-онуй, а абсолютния минимум на надницата е 30 лв на ден. Безупречно здравеопазване, още по-безупречно образование. Маргинализирана престъпност. Уникална инфраструктура и драконовски, безпощадни закони. Различните етноси / китайци,малаи, индийци / нямат право да се обособяват в гета, живеят омешано. Сингапур е с население около 6.5 милиона, на територия около половината софийско равно поле.Та кажи за соц.развитието им ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още