IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla и Solar City подпечатаха най-голямата сделка в бранша със соларни панели

Финалната оферта на Tesla за придобиването е по-ниска от първоначалната

15:53 | 01.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бордът на директорите на SolarCity одобри придобиването на компанията за 2,6 млрд. долара от Tesla Motors на Илон Мъск – цена, която е по-ниска от първоначално предложената за най-голямата сделка в индустрията със соларни панели до момента, предава Bloomberg.

Tesla ще плати по 25,37 долара на акция за най-голямата компания за поставяне на соларни панели в САЩ, сочи изявление на компанията. Първоначално Мъск предложи на инвеститорите в SolarCity между 26,50 до 28,50 долара на акция за акция на Tesla. Тогава анализаторите заявиха, че цената е твърде ниска и поставиха под въпрос доколко е добра идеята на Мъск да комбинира своята компания за електромобили с тази за чиста енергия. Споразумението позволява на SolarCity да получава конкурентни оферти за придобиване до 14 септември, обявиха компаниите.

Сега решението остава в ръцете на акционерите на Tesla и SolarCity. Това изключва Мъск, който е председател и най-голям инвеститор в двете фирми. Той заяви, че заедно двете компании ще се превърнат в гигант за чиста енергия, който ще създава електромобили, задвижвани от соларни покриви и батерии, които съхраняват тази енергия.

Част от другите директори на SolarCity също се изключиха от гласуването, подобно на Мъск, като братовчед му Линдън и Питър Райв, които са съоснователи на SolarCity, както и Джей Би Страубел и Антонио Грасиас, които са свързани и с двете фирми. Членовете на борда на SolarCity Нанси Фнд и Доналд Кендъл – младши бяха избрани да разгледат кандидатурата на Tesla.

Кендъл няма връзка с Tesla. Фунд, който е управляващ партньор в компанията за рисков капитал DBL Investors, е един от подкрепилите Tesla и SolarCity в началото им.

„Има огромна синергия между тези две компании“, коментира главният изпълнителен директор на SolarCity Линдън Райв в писмо до служителите си след предлагането на сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
lyusien
преди 7 години
Strahotna novina Tova e badeshteto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още