IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: Капитали от Турция може да се пренасочат към България

Има интерес от турски инвеститори към големи инфраструктурни проекти у нас, каза икономическият министър

11:43 | 26.07.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Лукарски: Капитали от Турция може да се пренасочат към България

Има сериозен интерес от различни турски инвеститори към големи инфраструктурни проекти, към изграждането на мощности и разширяването на такива в България. Това каза по БНТ министърът на икономиката Божидар Лукарски. По думите му България става привлекателна дестинация за инвеститорите, като в момента се забелязва разширяване на съществуващи инвестиции, включително намерения и за турски такива.

"Чуват се слухове за по-висока инвестиционна активност след опита за преврат в Турция. Има сериозен интерес от различни турски инвеститори към големи инфраструктурни проекти, към изграждането на мощности, и ако щете, разширяването на такива в България. Има поле за разширяване на инвестиционните намерения на Турция, но всичко зависи пак от развитието на обстановката, защото не е тайна, че бизнесът обича спокойствието", посочи Лукарски.

Той напомни, че България предлага най-добрите данъчни ставки в рамките на ЕС и пряката ни граница с Турция предполага, че турските фирми могат да се насочат към България, за да бъде страната ни "дестинация за атака към европейските пазари". 

"Бизнес климатът у нас се подобрява и ставаме привлекателна за инвеститорите дестинация", отбеляза икономическият министър и припомни, че българската икономика отбелязва ръст от 2,9 процента през първото тримесечие на годината и тенденцията до края на годината е оптимистична.

Министърът на икономиката определи България като "остров на спокойствието" на фона на случващото се в Турция и динамичната ситуация там. По думите му независимо от трусовете в геополитически план никога отражението не е само негативно или позитивно.

„Негативите са спад на лирата и сериозно понижаване на кредитния рейтинг, което ще доведе до сериозен отлив на капитали от Турция. Това обаче е една възможност за България”, каза Лукарски. И поясни: "Възможност като "остров на спокойствието" част от тези капитали и инвестиции да бъде насочена към България.

Лукарски коментира, че е нормално отливът на туристи от Турция да означава пренасочване на една част от тях към нашите курорти, когато масово се отказват регистрации.

От друга страна обаче Турция е в топ 6 на търговските партньори на България, отбеляза министърът.

"Неминуемо тази ситуация ще се отрази на салдото, спадът на лирата прави турския износ по-конкурентоспособен, особено към страните от ЕС, но от друга страна, обратно - това няма да е добре за българския износ към Турция. Все пак да не правим крайни обобщения, защото ситуацията се променя с дни", призова министърът на икономиката.

Преди дни министърът заяви пред журналисти, че случващото се в Турция ще има негативно отражение върху двустранните ни отношения по линия на търговията и икономиката. "Каквото и да се опитваме да направим, както каза и нашият търговски представител в Истанбул, предвид ситуацията, която е изключително динамична, очакваме както спад на салдото, така и всякакви други търговски и икономически негативи, свързани с двустранните ни отношение по линия на търговията и икономиката". 

Преди няколко седмици пък той заяви, че излизането на Великобритания от Европейския съюз (т. нар. Brexit) може да се окаже възможност за България да привлече инвеститори на фона на сигналите, че ще има отлив на големи компании от Острова.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Vesko94
преди 7 години
Толкова привлекателни за инвестиции ставаме, че за периода януари-май т.г. имаме спад на ПЧИ с 34,4% спрямо същия период на м.г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 7 години
Може но това не става само с добри намерения Нужни са срещи конференции форуми и наи вече взаимно изгодни предложения както на бизнеса така и на държавата в лицето на Лукарски Можем да удвоим стокооборота между двете страни и да увеличим рязко обема на инвестициите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
Тоз интерес, към големи структурни проекти, не е ли от къде Костово време? И колко от тях се реализираха реално? Стига се надявате на тоз и оня като закъса, че ще дойде при нас, като огромните гръцки инвестиции. Иначе за бизнес климата е такава лъжа, че няма как дори да се обсъжда, кое се е подобрило, писането на закони за наши ли намаля, или може би сигурността в инвестициите, а може би новите данъци и увеличаването на бюрокрацията? Била ни ниска данъчната ставка, поредната лъжа, която не знам защо се скъсват да повтарят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още