IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Драганов: Летният сезон в България ще отчете ръст от 8,5%

Българският туризъм ще спечели, но не за сметка на повишаване на качеството на българския туристически продукт, смята експертът

10:58 | 21.07.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Летният сезон в България ще отчете ръст в размер на 8,5%. Това каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в коментар за отражението на кризата в Турция върху туристическия бранш у нас в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

България ще посрещне около 500 хиляди туристи повече, достигайки до 10 млн. за цялата година, каза експертът.

Той направи сравнение между Турция и Франция – двете страни с размирна обстановка от последната седмица. По думите на експерта обаче туристическият сектор в южната ни съседка ще загуби много повече.

"В Турция имаме гражданска война и Франция, въпреки терористичните атаки, е доста по-сигурна дестинация. Турция ще загуби тази година 15 млн. туристи – от 36 млн. ще паднат до 20 млн., а Франция се задържа на 81 млн. туристи", каза Драганов. 

Българският туризъм ще спечели, категоричен е той. И представи конкретни данни - от германския пазар има удвояване на чартърната програма. От Русия интересът е много голям – 35% ръст, а от Централна Европа, Полша, Чехия, Унгария, има 60% ръст от първоначалните записвания. 

Експертът предупреди, че тези данни не трябва да радват страната ни, защото проблемът е геополитически и не е в резултат на повишаване на качеството на българския туристически продукт.

По думите му българските туроператори трябва да са най-малко притеснени в европейски и световен мащаб, тъй като данните сочат, че интересът на българите към Турция се запазва. Нашите туроператори продължават да имат добри записвания и цените на пакетите за турските курорти са наполовина по-евтини, отчете той.

Според него хората, които се отказват от пътуванията си до Турция, са тези, които досега не са били там и вследствие на събитията имат уплах. Но туристите по турските курорти не са усетили ситуацията така. 

В същото време Драганов каза, че опасенията на българите и на туроператорите не са пресилени.

Още от разговора може да чуете в Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Nathan
преди 7 години
Отново Драгано и отново глупости! 10 млн. туристи скоро няма да дойдат в България; данните, които използва Драганов и министерството на туризма са недостоверни, а от събитията в Турция българската туристическа индустрия само ще загуби. Истанбул е топ дестинация, в първите 5 по брой на посещения в световен мащаб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
lyusien
преди 7 години
Вижте когато четете такава категорична оценка почвате да се чудите дали наистина е толкова голям специалист Казва 8.5 % ръст на туристите Трябва да си нещо като Ванга за да кажеш точно 8.5 По добрите специалисти ще кажат вероятно ръст от 7-10 % и със сигурност ще познаят Тои няма да познае никога И по важно е не броя на туристите а колко са приходите от туризъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още