IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теленор България повишава приходите си с 4%

Нетната печалба на Telenor SA се топи с две трети заради отписване в стойността на VimpelCom

11:31 | 19.07.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Общите приходи на българското подразделение на норвежкия телекомуникационен концерн Telenor Group се повишават с 4% през второто фискално тримесечие от 154 млн. лв. до 161 млн. лева благодарение на по-високите постъпления от услуги и продажби на мобилни устройства. Приходите от мобилен трафик и абонаменти се увеличават с 1%.

Печалбата преди данъци, лихви и обезценки (EBITDA) остава стабилна на ниво от 62 млн. лева, колкото бе и преди година, а показателят за EBITDA като дял от общите приходи се свива леко с 2 процентни пункта, най-вече поради ръста в продажбите на мобилни устройства и еднократен положителен резултат през 2015 г., свързан с резервите за лоши вземания.

Операторът успява да увеличи значително един важен за бранша показател – средномесечния приход от един потребител, който скача с 11%, благодарение на ръста в потреблението и тенденцията за преподписване на договори с планове с по-висока месечна такса сред съществуващите абонати, което се дължи на най-вече на 4G и предлагането на нови дигитални услуги. Така средният месечен приход на клиент достига 12,6 лева спрямо 11,3 лева година по-рано.

През това тримесечие капиталовите разходи на компанията са били насочени основно към мрежата и разширяване на покритието на 4G услугите. През второто тримесечие са стартирани 53 нови базови станции и покритието на 4G мрежата достига 76%. 

Общият брой на клиентите на компанията намалява с 21 хил. през второто тримесечие в съответствие с тенденцията за намаляване на активните SIM карти на пазара. Общият брой на клиентите в края на второто тримесечие на 2016 г. отбеляза намаление със 7% спрямо същия период на миналата година.

През изминалите три месеца имаше и друго важно за компанията събитие - през май тя получи 2x5 MHz честотен спектър в обхвата 1800 MHz, който ще бъде използван за развитие на 4G мрежата на компанията. Теленор заплати лицензионна такса от около 7 млн. лв.

Теленор има 3,5 млн. активни потребители в България. Към края на юни 2016 г. услугите на компанията са достъпни за 99,98% от населението и на 99,5% от територията на страната. До 4 ноември 2014 г. компанията работеше на българския пазар под марката Globul, а от 1 август 2013 г. е част от международната Telenor Group, която оперира в 13 държави в Европа и Азия, и има 211 млн. абонати.

Kaто цяло обаче нетната печалба на норвежкия оператор Telenor SA остана под очакванията на пазара, натоварена от загуба, предизвикана от обезценка в дела ѝ в базираната в Амстердам VimpelCom.

Нетната печалба за периода пада с две трети до 1,11 млрд. норвежки крони (130 млн. долара) спрямо 3,46 млрд. крони година по-рано, докато приходите за второто тримесечие се повишават до 32,48 млрд. крони от 31,41 млрд. крони година по-рано.

Анкетирани от FactSet анализатори очакваха нетна печалба от 3,64 млрд. крони и приходи от 30,18 млрд. крони.

Telenor, който е мажоритарна собственост на норвежката държава, заяви, че по-ниската печалба се дължи предимно на загуба в размер на 2,5 милиарда крони заради отписване на базирания в Амстердам телеком доставчик VimpelCom, който наскоро отнесе сериозна глоба, след като призна за подкуп на длъжностно лице в Узбекистан в замяна на улеснения. Telenor държи дял от 33% в VimpelCom, който се опитва в момента да продаде.

VimpelCom беше замесена в сериозно корупционно разследване в Узбекистан. През февруари компанията прие да плати почти рекордните 795 млн. долара, за да удовлетвори искове в САЩ и Холандия заради подкупи на служители, които да гарантират спечелване на поръчки в бившата Съветска република.

Скандалът принуди норвежкото правителство да уволни тогавашния председател и управляващ директор на Telenor, който също така е бил и консултант на Борда на директорите на VimpelCom. Финансовият директор Ричард Олаф и главният консултант на компанията Пал Еспенвере също бяха освободени от длъжност до получаване на повече яснота в разследването за корупция.

На фона на представянето през първото полугодие Telenor намали своите очаквания за годишното си представяне. Сега компанията очаква ръст на органичните си приходи от между 1 и 2 на сто, докато по-ранната прогноза бе за растеж в диапазона между 2 и 4 на сто. Telenor очаква маржът на печалба преди данъчни отчисления, такси и амортизация да възлезе на около 35%, спрямо предишната оценка за 33 до 34%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Roanoke
преди 7 години
Спечелиха ме за клиент с най-ниските си цени за роуминг ЕС, Европа и в трети страни. Бачо Roan играе само с най-добрите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още