IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Добрев предлага "пълна приватизация" на проекта АЕЦ "Белене"

Предприятието може да бъде обособено в отделно дружество и да се продаде чрез Агенцията за приватизация

16:46 | 13.07.16 г. 3
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За пълната приватизация на предприятието АЕЦ "Белене" се обяви бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев. Неговият коментар беше направен след искането на БСП да бъде възобновено строителството на централата.

"На мен лично ми се струва, че чистият вариант, с отделянето на предприятието "Белене" в отделно дъщерно дружество и пълна приватизация на предприятие "Белене" през Агенцията по приватизация, е най-удачният вариант", коментира Добрев. Собственик на предприятието е Националната електрическа компания (НЕК). 

Отмяната на решението на Народното събрание, с което беше сложена точка на проекта, е един от вариантите, по които работи правителството, посочи още бившият енергиен министър. Той беше категоричен, че се търси най-добрата възможност за страната.

Добрев изтъкна, че ако се търси частен инвеститор, това трябва да стане именно чрез приватизация на "Белене".

"При тази процедура по приватизация минималната цена, която трябва да търсим, е тази, която до момента сме похарчили за проекта – около 1.5 млрд. лева, плюс ангажимент да бъде разплатено оборудването”, коментира Добрев.

"Ако се намери частен инвеститор, който е готов на собствен риск да построи централата, да плати направените разходи и да поеме ангажимента на България към руската страна по арбитража, това е най-удачният вариант за нас”, допълни той.

Искането на БСП парламентът да отмени решението си от 2012 година за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка "Белене" не беше подкрепено от съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов. За него втора ядрена централа не само не е изгодна за страната, но дори е пагубна.

Той е убеден, че няма да се стигне до възраждането на проекта, защото има сериозно политическо мнозинство, което няма да го допусне.

"Заявяваме своето категорично несъгласие, както с внесения законопроект, така въобще с насаждането на идеята, че проектът за изграждането на атомна електроцентрала на площадката в Белене е полезен за България. В този си вид, в който беше подготвен този проект, наливането на милиарди на площадката в Белене, както и окончателният трагичен резултат, по никакъв начин не са в полза на България”, коментира Симеонов.

Той смята, че ако някога въобще се стигне до изграждането на ядрена електроцентрала на тази площадка, тя трябва да бъде реализирана от чужд инвеститор, за негова сметка и с всички последствия от продажбата на тока.

Още политически новини можете да откриете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 4
karadjata
преди 7 години
пълната приватизация на този проект заедно с въпросния реактор е най-доброто решение за България, дори и на половин цена от инвестираната към момента, че и по-малко просто някой да се хване на хорото да инвестира в тъпата ни държава. по-добре да се продаде на загуба и някой друг да налива грешни пари отколкото държавата (щото държавните пари са за крадене).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
forexar
преди 7 години
Приватизация на атомна централа = отказ от осигуряване на държавна сигурност и независимост!Следва разрешаването на частни армии, частни полизии, частно правосъдие, частни поддържави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още