IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Добивът на петрол от Близкия изток е достигнал 8-годишен връх

В същото време шистовото производство на петрол в САЩ се свива, показва нов доклад на организацията

12:34 | 13.07.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Производството на петрол от Близкия петрол е нараснало до рекордни нива, докато това в САЩ се срива, твърди в последния си доклад Международната агенция по енергетика (МАЕ). Данните са признак, че стратегията на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) за защита на пазарния дял дава резултат, коментира Bloomberg.

Добивът от Близкия изток надвишава 31 млн. барела на ден за трети пореден месец през юни на фона на почти рекордните доставки от Саудитска Арабия. Производството на петрол в САЩ обаче е намаляло със 140 000 барела на ден до 12,45 млн. барела, заяви базираната в Париж агенция в месечния си доклад за пазара. МАЕ, която като цяло запазва прогнозите си за търсенето и предлагането без промяна, каза още, че макар че ребалансирането на световните петролни пазари напредва, рекордно високите запаси остават „заплаха за последната стабилност на цените на петрола“.

„Когато американското шистово производство се движеше нагоре много бързо, стана модерно да се говори за по-малка зависимост от традиционните доставчици“, заяви МАЕ. Възраждането на Близкия изток е „красноречиво напомняне, че дори когато американското шистово производство възстановява растежа си, по-старите производители ще останат жизнено важни за петролните пазари“.

Петролът се възстанови с над 70% от 12-годишното дъно през януари, когато стратегията на Саудитска Арабия да притисне конкурентите на ОПЕК успя да обърне петролния шистов бум в САЩ. Повишеното производство от Близкия изток засили дела на региона в световните доставки до 35%, най-високия от края на 70-те години, сочи МАЕ.

Производството от ОПЕК е нараснало до 8-годишен връх през миналия месец, подкрепено от повторното приемане на Габон, което увеличи членовете на организацията до 14, казва МАЕ. Добивът на суров петрол на групата е нараснал с 400 хил. барела на ден до 33,21 млн. барела на ден, след като Саудитска Арабия увеличи производството си, за да задоволи пиковото местно търсене през лятото. В същото време Иран продължава да възстановява износа си след премахването на международните санкции през януари.

В САЩ производството на суров петрол се е свило с 220 хил. барела на ден до 8,9 млн. барела на ден през април, последния месец с най-изчерпателна информация. Това е най-големият спад от 2008 г., след като двегодишният срив сви инвестициите и сондажната дейност, казва МАЕ. Добивът от всички страни извън ОПЕК ще се срине с 900 хил. барела на ден тази година, най-големия спад от 1992 г., преди да се възстанови с 200 хил. барела на ден през 2017 г., каза още агенцията.

МАЕ направи леки корекции на прогнозите си, повишавайки оценките си за глобалното петролно търсене тази и следващата година със 100 хил. барела на ден на фона на устойчивото потребление на горива в Европа. Темпът на световния растеж за 2017 г. остава без промяна като търсенето ще се увеличи с 1,3% до 97,4 млн. барела на ден.

Макар че предлагането и търсенето като цяло са балансирани през второто тримесечие, прекомерните запаси „продължават да подриват цените на петрола“, сочи докладът. Петролните резерви в индустриалните страни са нараснали до рекорден връх от над 3 млн. барела през май, а обемът на суров петрол, съхраняван в танкери на вода, е достигнал най-високото си ниво от 2009 г., казва МАЕ.

„Скромният спад на цените на петрола през последните дни до близо 45 долара за барел ни напомня, че пътят напред далеч не е гладък“, казва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 6
Pyramid
преди 7 години
"В същото време шистовото производство на петрол в САЩ се свива, показва нов доклад на организацията" Ще се свива, я. Без MDP винаги ще им е скъп добивът а оттам, доде не изпомпат цяла СА, ще са им ... постоянни абонати. Честито на Чичи Сам и Ко, надскочили сенките си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още