IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запознайте се с Peer-to-peer инвестициите

Платформата „Iuvo“ стъпва на пазара в България

13:03 | 07.07.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Запознайте се с Peer-to-peer инвестициите

Съвсем скоро финансовият пазар у нас ще се присъедини към една от последните тенденции в света на финансовите технологии – т.нар. „споделено финансиране“ или „crowdfunding“. Едни от най-популярните форми на този тип финансиране са Peer-to-Peer (P2P) платформите. Те работят като директна връзка между – от една страна кредитодателите и инвеститорите, а от друга – кредитополучателите.

През последните години секторът на P2P кредитирането регистрира сериозен ръст и развитие не само в САЩ, но и в Европа, предимно във Великобритания, Франция, Германия, Швеция и Холандия. Peer-to-peer инвестирането е от години функционираща услуга на европейския финансов пазар. Тези процеси няма как да подминат и България, която винаги е отворена към новите технологии, включително и тези във финансовата област.

До броени дни в страната ни ще заработи платформа за инвестиции - „Iuvo“. Базираната в Естония компания на първи етап от своето навлизане на пазара у нас ще функционира като „Peer-to-Peer“ пазар за кредити („lending“).

Това означава, че в началото платформата ще бъде място, където ще се срещат интересите на инвеститори, търсещи висока възвръщаемост, с кредитодатели от небанковия финансов сектор (т.нар. „оригинатори“). В „Iuvo“ потребителите ще могат да инвестират в различни типове кредити от разнообразни „оригинатори“ и държави. В допълнение, те ще могат сами да определят портфолиото, желаната възвращаемост и нива на риск на инвестираните средства.

„Iuvo“ е млада „Peer-to-Peer“ платформа, която е регистрирана в Естония – страна с един от най-напредналите и развити европейски пазари в P2P инвестирането и P2P lending-а. В последните години прибалтийската република се отличава и с високата пенетрация на интернет технологиите. Всичките тези процеси я превръщат и в държавата с едни от най-добрите регулаторни практики в областта на „Peer-to-Peer“ платформите с прилагане на строги правила, гарантиращи на клиентите пълна и коректна информация за механизма на инвестиране и възвръщаемост. 

Какво отличава платформата „Iuvo“

“Iuvo” ще предложи на българския пазар атрактивни нива на възвръщаемост. P2P инвестициите в „Iuvo“ ще бъдат многократно по-доходоносни от традиционните депозити или други подобни форми на спестяване. От друга страна всички заеми или кредити в платформата са „оригинирани“ (предоставяни) от регистрирани небанкови финансови институции, опериращи на територията на ЕС. Те преминават задълбочен анализ на портфолиото и на процесите си, за да предложат богат избор от кредити на инвеститорите на „Iuvo“.

Ексклузивно в „Iuvo“ е и наличието на т.нар. „buyback гаранция“, която се предлага от страна на „оригинаторите“ за голяма част от кредитното портфолио на платформата. Гаранцията се активира в случай на необслужване на кредита от страна на кредитополучателя. С това „Iuvo“ добавя още един инструмент за минимизаране на риска инвеститорите.

Платформата „Iuvo“ стартира без такси за първите регистрирани инвеститори. Информация за официалния старт на „Iuvo“, както и възможността за използване на преференциалните условия на „Iuvo“, може да откриете на „landing“ страницата на платформата iuvo-group.bg.

Първоначалният фокус на „Iuvo“ към България не е случаен – това е сравнително млада платформа, която стъпва на млад пазар за този тип услуги като българския, който е с потенциал за развитие в областта на финансовите технологии. Българите активно ползват интернет технологиите, забелязва се и повишаване на нивото на финансова грамотност.

Амбициите на „Iuvo“ са да се развиват на отделните пазари, като поставят фокус на всеки от тях, за да бъде по-близо до потребителите и да развие по-добре своето портфолио в зависимост от спецификите на държавата.

Плановете на „Iuvo“ включват добавяне на нови оригинатори от много държави, нови услуги, навлизане на нови и по-конкурентни пазари в Европа.

Важно е да се отбележи, че „Iuvo“ е изцяло инвестиционна услуга, като вложените чрез нея средства не са депозити и не са гарантирани от закона. Всеки инвеститор трябва да бъде наясно с рисковете и да приеме, че инвестиционните му решения могат да доведат до загуба на част или на целия размер от капитала му.

Научете повече на iuvo-group.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
viking_17
преди 6 години
Здравейте.Аз пробвах сайта, iuvo. Като за начало не изглежда зле. Инвестирах 100 лева и за четири месеца получих лихва от 1,60, като не бях инвестирал всичките си пари в кредити.Възвращаемостта мисля, че ще е добра. Все още не съм пробвал да си изтегля парите, но предполагам, че няма да има проблем.Някой друг може ли да сподели опит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
vstoykov
преди 7 години
Не съм убеден, че е спомагателна каса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
Epi
преди 7 години
допълнение към 5: IUVO GROUP O
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
Epi
преди 7 години
Сайт, претендиращ за сериозен (investor.bg) да пуска пр материал (с реферален линк в него от потребител "PR" - май и рекламните агенти са включени в евентуалните печалби от регистриралите се) за сайт, който много прилича на пирамида (HYIP) - звучи доста несериозно за Инвестор-а. Или пък тук няма редактори, които да проверяват какво излиза, защото ако е реклама (каквото според ме е) - добре е да е отбелязано. Цитираната (и в сайта) финландска компания (IUVO GROUP O
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 9
jori
преди 7 години
от картинката в сайта им се вижда, следната верига - "инвеститор" -> Iuvo -> оригинатор -> кредитополучател.Т.е. има 2 посредника Iuvo и оригинаторите и съответно това не са peer-to-peer, a peer-to-Iuvo-to-originator-to-peer "инвестиции".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
jori
преди 7 години
"вложените чрез нея средства не са депозити и не са гарантирани по никакъв начин." Е нали ексклузивното беше "наличието на т.нар. buyback гаранция."Какво е това "минимизАране на риска инвеститорите" щом "Всеки инвеститор трябва ... да приеме ... загуба ... на целия размер от капитала му."Това прилича на максимизАране на загубите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
jori
преди 7 години
Това е спомагателна каса :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 12
vstoykov
преди 7 години
Това по смисъла на българските закони, финансирани от българските банки, се нарича лихварство и се счита за организирана престъпна дейност. Само лицензирани по съответния закон лица имат право да се занимават по занятие с ограбване на работещите бедни чрез кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още