IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen ще трябва да плати 14,7 млрд. долара заради Дизелгейт в САЩ

Това е най-скъпото извънсъдебно споразумение между автомобилен концерн и щатските власти

16:48 | 28.06.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дизеловият скандал в САЩ ще струва на германския автомобилен концерн Volkswagen повече, отколкото се смяташе досега. За обезщетение на собствениците на дизелови коли и за обезщетения за замърсяването на околната среда компанията ще трябва да плати повече от 15 млрд. долара, става ясно от разкрити във вторник съдебни документи в САЩ, цитирани от DPA.

Oт тази сума около 10 млрд. долара са за обратно изкупуване на почти половин милион манипулирани дизелови автомобили. Още почти 5 млрд. долара Volkswagen ще плати на два екологични фонда – като компенсация за прекомерните емисии на азотен оксид, които са отделяни в продължение на години - 2,7 млрд. долара на двете агенции EPA и CARB, както и 2 млрд. долара за насърчаване на разработка на превозни средства с нулеви емисии, предава Bloomberg.

В допълнение поне 600 млн. долара трябва да се платят на най-малко 44 американски щата, които са подали искове. По този начин това ще бъде най-скъпото извънсъдебно споразумение, което производител на автомобили трябва да плати в САЩ заради незакони действия. 

Volkswagen призна през септември 2015 г. твърденията на Американската агенция за защита на околната среда EPA, че концернът е манипулирал измерванията на емисиите вредни газове. 

Като цяло VW вече задели провизии за 16 млрд. евро - еквивалентни на 17,6 млрд. долара, за разходите, произтичащи от скандала. В глобален мащаб са засегнати 11 млн. автомобила.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
aristotel
преди 7 години
Ще платят на ФАЩ с парите от продажбите от целия свят. А останалите няма да плучат и цент или ще минат с някакво мъгляво обещание. Както винаги ФАЩ преееее.....а всички, и всички си траят дори им е ХУБАВО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 7 години
като гледам как са им счупили главата за няма нищо, смятайте другари копейкаджии ако шистовата революция наистина е толкова опасна на ония какво ще им се случи при първото замърсяване :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
scott
преди 7 години
на това му викам аз изнудване на меки китки....утре да станат 201 че е крлъгло и по-лесно се помни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още