IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla иска да придобие SolarCity

Офертата на компанията на Илон Мъск оценява производителя на соларни устройства на около 2,5 млрд. евро

09:58 | 22.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производителят на електрически автомобили Tesla отправи оферта за няколко милиарда долара на соларната компания SolarCity.

Компанията на известния технологичен милиардер Илон Мъск обяви след края на борсовата сесия в САЩ, че е отправила оферта за между 26,50 и 28,50 долара за акция на SolarCity - най-голямата фирма за монтаж на покривни соларни панели в САЩ. Така общата цена би възлязла на около 2,6 до 2,8 млрд. долара (2,5 млрд. евро). Според Tesla сумата съответства на премия от 21 до 30 на сто спрямо цената на затваряне на борсата в понеделник. 

Tesla иска да изплати сумата в собствени акции. Фирмите вече са свързани чрез партньорства и Мъск, който е най-големият акционер и в двете компании. След придобиването соларните системи на SolarCity може да бъдат включени в енергийното подразделение на Tesla. 

„Ние ще бъдем в състояние да максимизираме и разширим ключовите компетенции на двете компании", пише ръководството на Tesla в блога на компанията. Целта според Мъск и останалите мениджъри е да се даде на клиентите възможността да използват енергията "толкова ефективно и устойчиво, колкото е възможно" - както по време на шофиране, така и в домовете, офисите или магазините.

След автомобилната индустрия сега Tesla възнамерява да се намеси и на енергийния пазар. От миналата година компанията предлага устройство за съхранение на енергия за домакинствата и бизнеса. В края на юли ще бъде открита и огромната фабрика за батерии и акумулатори на Tesla в Невада Gigafactory. Проектът е важен елемент от дългосрочната стратегия за производството на електрически автомобили за масовия пазар в по-голям мащаб.

В съобщение до американската комисия за фондовите борси SEC SolarCity обяви, че ще проучи внимателно предложението. Предвид тесните връзки на компаниите би било изненадващо да не се стигне до сделка. Със своето над 20%-но участие в SolarCity Мъск, който е и председател на Управителния съвет и помага на своите братовчеди в управлението на компанията, има верни съюзници и голямо влияние в ухажваната компания.

Офертата предизвика бурни реакции сред инвеститорите. Докато акциите на SolarCity първоначално се изстреляха в следборосвата сесия с повече от 26%, книжата на Tesla поеха временно с повече от 12 на сто надолу, което е равносилно на загуба на борсова стойност в размер на около 4,5 милиарда долара. От началото на годината акциите на Tesla загубиха около 8,5 на сто от стойността си въпреки голямата еуфория в края на март около представянето на електрическия Model 3. 

Още по темата вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Eon
преди 7 години
Conference call за тези, които са заинтересовани:http://ir.tesla.com/eventdetail.cfm?EventID=173879
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още