IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво следва за Белене?

Седем извода на икономиста Георги Ангелов по делото, по което бе осъдена НЕК

20:17 | 16.06.16 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След решението на Арбитражния съд, според което НЕК бе осъдена да заплати на "Атомстройекспорт" 550 млн. евро, се появиха различни коментари на енергийни експерти и политици. Предлагаме ви и мнението на старши икономиста от Института „Отворено общество“ Георги Ангелов.

1. "Атомстройекспорт" поиска 1,2 милиарда евро, но претенциите му са отрязани наполовина и сумата е намалена до 550 милиона евро. Всички искания за пропуснати ползи, неустойки и други претенции са отхвърлени.

2. Длъжник по тези 550 млн. евро е Националната електрическа компания /НЕК/. Не е осъдена държавата, не е осъдена България - осъдена е НЕК. НЕК е търговска компания и държавата не е отговорна за нейните дългове. Решението няма влияние върху държавния бюджет и държавния дълг.

3. В краен случай, ако НЕК не може да плати, "Атомстройекспорт" може да поиска нейния фалит. Но не е нужно да се стигне дотам - а и "Атомстройекспорт" едва ли желае длъжникът му да фалира.

4. Срещу тези 550 млн. евро "Атомстройекспорт" трябва да предаде на НЕК съответното оборудване - т.е. ядрен реактор. С други думи, решението на арбитража е двустранно: НЕК трябва да плати 550 млн. евро, но "Атомстройекспорт" трябва да достави оборудване за тази сума.

5. НЕК може да продаде ядрения реактор обратно на "Атомстройекспорт" или на трета страна и да покрие в голяма степен задължението от 550 млн. евро. С други думи, в крайна сметка НЕК може да се наложи да плати много малко - разликата между сумата от арбитража и цената на оборудването.

6. Арбитражното решение няма да се приложи веднага, защото арбитражните решения нямат пряко действие. За да се приложи на практика решението и да се получи изпълнителен лист, трябва да се мине през българската съдебна система.

Както знаем, това може да се проточи дълго време. Отделно, НЕК няма 550 млн. евро в наличност, така че и да иска, не може да плати скоро. Отделно, насреща трябва да се достави и съответното оборудване, което също отнема време. Т.е. това може да се проточи с години.

7. Ако се изпълни решението буквално, НЕК ще се сдобие с оборудване за ядрен реактор, което не ѝ трябва, а "Атомстройекспорт" ще се сдобие с вземане от 550 млн. евро, което няма да бъде платено с години.

Т.е. и двете страни няма да са особено доволни. Съответно и двете страни имат стимул да преговарят за някакъв компромис - например, продажба на ядрения реактор или прихващане на взаимните задължения.

Като цяло от решението няма непосредствени ефекти, освен че се намаляват неяснотите. При добра стратегия може да се излезе от цялата ситуация с минимални щети и без никакви разходи за държавния бюджет.

Мнението е изказано във Facebook страницата на Ангелов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 2
supertrader
преди 7 години
Нищо и няма на българската съдебна система, но през нея не може да мине ако реактора не е наличен в България.Просто не е толкова виртуална все още съдебната система в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 13
supertrader
преди 7 години
За евро става въпрос, след няколко години това ще е несъществуваща валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
mrynmryn
преди 7 години
"трябва да се мине през българската съдебна система" Успех, очакваме продължението през 2056-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 11
Internet
преди 7 години
За сведение на агитатора Ангелов, който е чел-недочел и разбрал - недоразбрал. България дължи на руснаците от днес дневна лихва от 167 000 евро или 5 млн. евро на месец докато се разплати напълно. Виж решението на съда.Агитатор, а не учен.Цитираме: Съдиите отделно са посочили, че до пълното погасяване на цялата сума на щетата в полза на Атомстройекспорт се начислява неустойка от 167 хиляди евро всекидневно, се казва в съобщението на РИА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още