IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво следва за Белене?

Седем извода на икономиста Георги Ангелов по делото, по което бе осъдена НЕК

20:17 | 16.06.16 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След решението на Арбитражния съд, според което НЕК бе осъдена да заплати на "Атомстройекспорт" 550 млн. евро, се появиха различни коментари на енергийни експерти и политици. Предлагаме ви и мнението на старши икономиста от Института „Отворено общество“ Георги Ангелов.

1. "Атомстройекспорт" поиска 1,2 милиарда евро, но претенциите му са отрязани наполовина и сумата е намалена до 550 милиона евро. Всички искания за пропуснати ползи, неустойки и други претенции са отхвърлени.

2. Длъжник по тези 550 млн. евро е Националната електрическа компания /НЕК/. Не е осъдена държавата, не е осъдена България - осъдена е НЕК. НЕК е търговска компания и държавата не е отговорна за нейните дългове. Решението няма влияние върху държавния бюджет и държавния дълг.

3. В краен случай, ако НЕК не може да плати, "Атомстройекспорт" може да поиска нейния фалит. Но не е нужно да се стигне дотам - а и "Атомстройекспорт" едва ли желае длъжникът му да фалира.

4. Срещу тези 550 млн. евро "Атомстройекспорт" трябва да предаде на НЕК съответното оборудване - т.е. ядрен реактор. С други думи, решението на арбитража е двустранно: НЕК трябва да плати 550 млн. евро, но "Атомстройекспорт" трябва да достави оборудване за тази сума.

5. НЕК може да продаде ядрения реактор обратно на "Атомстройекспорт" или на трета страна и да покрие в голяма степен задължението от 550 млн. евро. С други думи, в крайна сметка НЕК може да се наложи да плати много малко - разликата между сумата от арбитража и цената на оборудването.

6. Арбитражното решение няма да се приложи веднага, защото арбитражните решения нямат пряко действие. За да се приложи на практика решението и да се получи изпълнителен лист, трябва да се мине през българската съдебна система.

Както знаем, това може да се проточи дълго време. Отделно, НЕК няма 550 млн. евро в наличност, така че и да иска, не може да плати скоро. Отделно, насреща трябва да се достави и съответното оборудване, което също отнема време. Т.е. това може да се проточи с години.

7. Ако се изпълни решението буквално, НЕК ще се сдобие с оборудване за ядрен реактор, което не ѝ трябва, а "Атомстройекспорт" ще се сдобие с вземане от 550 млн. евро, което няма да бъде платено с години.

Т.е. и двете страни няма да са особено доволни. Съответно и двете страни имат стимул да преговарят за някакъв компромис - например, продажба на ядрения реактор или прихващане на взаимните задължения.

Като цяло от решението няма непосредствени ефекти, освен че се намаляват неяснотите. При добра стратегия може да се излезе от цялата ситуация с минимални щети и без никакви разходи за държавния бюджет.

Мнението е изказано във Facebook страницата на Ангелов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 16 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
Ежедневно в София мигрират бежанци българи от "провинцията", но те не се питат за причините защото всеки ден по БНТ БТВ и другите Софийски Телевизии дават кадри предимно за техния си град където се строи! А дават само кадри с коментар от София защото в останалата част от страната просто няма как да има новини! Това какво ти говори? :) Какво ме засяга мен например проблемите на някой си софийски квартал или паланка или тротоара на незнам кой си булевард в София когато около мен има бол !? Някой задава ли си изобщо въпроса какво ги кара тези хода да напускат градовете си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
"Ок, примиряваме се че измираме, примиряваме се, че нямаме икономика, примиряваме се, че сме западаща държава"==ФАКТ! Аз просто го коментирам. Какво желая аз или ти няма голямо значение защото факта си е факт. За сега такава е тенденцията за съжаление. Софианци са много вдъхновени от новото метро и изобщо не забелязват как страната им умира. Ежедневно в София мигрират бежанци българи от "провинцията", но те не се питат за причините защото всеки ден по БНТ БТВ и другите Софийски Телевизии дават кадри предимно за техния си град където се строи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 4
stanislavr
преди 7 години
А сега да си преговорим историята. Първият реактор за Белене седя в Будапеща на Дунава 15-20 години и някой го продаде без пари на руснаците - стар, залежал и негоден, сега работи в Калининград. Втория не знам кой го поръча, знаем кой го спря - един хеви П/едал от улица Козяк, знаем и кои не защитиха нашите български интереси. Него ще го платим като попове и някой пак ще го пързулне за без пари, може би в новата АЕЦ в Турция - Инеада, оттатък Резово. Третият вече не е признат. Отделно що се окраде от и за площадката, цели 27 години, та и днес включително. Ако някой познава ония със свинските опашки по границата, дайте да ги помолим - има едно петно около Дондуков за пориване, сигурно няма да вземат скъпо мимигрантите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
...и на всеки лев искан от руснаците щеше да са добавени поне 0.50 стотинки за комисионерите /местните феодали. Те нямаха никакво намерение да сподялят "парсата" със сънародниците си мучовци".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 7
STRAHO
преди 7 години
Та ...къде щяхме да складираме излишния ток? При падащо потребление в страната и невъзможност за износ цената на тока за мучовците в България ще хвръкне до небето! Как ще се изплащат иначе инвестициите? И щяхме да я плащаме по един или друг начин. Можеше даже да обявят въглехидратите за вредни и да ги обложат с акциз като цигарите. Или да дублират съществуващи налози като им сложат западни имена/чуждици/ като с винетките например или коментираната "толл такса" -превод - пътен данък данък . Начини да измъкнат пари от дриплювците без да направят връзка за какво им ги взимат много! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 6
STRAHO
преди 7 години
Освен това нашите преговарящи по влизането ни в ЕС продадоха интереса ни в полза на френските енергийни инвестиции в Румъния! Така че...и да се бе случила сделката и ние да имахме още една централа, нямаше да има къде да продаваме излишаците от ток зад граница, където французите значително ни отрязаха крилете с централата си в Румъния. То да бяха само французи..... :)))) Колко кърлежи дошли със западния вятър са се нароили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 10
STRAHO
преди 7 години
Според мен това бе неизгодна за нас сделка. Неизгодна не защото руснаците са предложили нещо некачествено или много скъпо, а поради това, че ние НЯМАМЕ нужда от такава голяма мощност. Ние като държава сме на измиране и без икономика с такива нужди от енергия. Населението още мноооого дълго ще намалява а от там и потреблението. Освен това нашите преговарящи по влизането ни в ЕС продадоха интереса ни в полза на френските енергийни инвестиции в Румъния! Е в замяна на енергетика си се сдобихме пък с бизнес елиткойто ходи и прави разходи из заведенията на София от време на време! Осигурява работа и за прислуга по коктейлите си. И това е нещо. Та освен че нямаме нужда от такива мощности, тази сделка бе корупционно натоварена. И да беше се случила сделката, токът за народонаселението т.е. за нас, щеше да си расте със същите, че и с по високи темпове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 7 години
Императоре, със старостта идва и мъдростта, понякога обаче старостта идва сама. Така е в твоят случай. Защото или не си спомняш или въобще не знаеш, че руснаците искаха да индексират стойността според руската инфлация. А тя е двуцифрена! Искаха и някаква голяма цифра, като коефициент на ескалация. Затова че не бъди категоричен колко щеше да струва, Защото никой не знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 11
Sakamano
преди 7 години
Не, в нормална държава щеше да се потърси отговорност от този, който е сключил неизгодна сделка, а не от този, който я е развялил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
Internet
преди 7 години
Борч не гние, казваше основателят на Тексим банк За съжаление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още