IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управлението на ликвидността - сред предизвикателствата пред финансовия директор

Дигитализацията ще доведе до развитие и сериозни промени в банковото дело, смята членът на УС Доротея Николова

09:45 | 16.06.16 г. 1
<p style="text-align: justify;">
	Ръководителят направление &quot;Финанси и планиране&quot;, член на УС и изпълнителен директор на Банка ДСК Доротея Николова. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Ръководителят направление "Финанси и планиране", член на УС и изпълнителен директор на Банка ДСК Доротея Николова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Управлението на ликвидността е едно от предизвикателствата пред финансовия директор, а дигитализацията ще доведе до развитие и сериозни промени в банковото дело. Това каза ръководителят направление „Финанси и планиране“, член на Управителния съвет и изпълнителен директор на Банка ДСК Доротея Николова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Много небанкови институции предлагат типично банкови услуги като кредитиране, преводи, кредитни карти, мобилно банкиране“, добави тя, подчертавайки конкуренцията им с банките.

„Размерът на пазара ще се промени, услугите ще поевтинеят и начинът, по който се банкира, ще се промени. Финансовият директор трябва бързо да се адаптира към промените и да се опита да ги предвиди“, заяви Николова.

Управлението на ликвидността в силно променливата среда, в условията на ниски и отрицателни лихви, е още едно от предизвикателствата пред финансовия директор, каза Николова. По думите й адекватно в тази ситуация би било да се търси свиване на маржа, търсене на алтернативни доходи и дигитални трансформации.

Членът на УС разкри, че Банка ДСК разполага с излишна ликвидност за около 4,5 млрд. лв. и коментира, че по принцип банките изпитват трудности да я пласират, защото бизнесът не търси кредит, някои сектори дори нямат нужда, въпреки понижаващите се лихвени проценти.

„Банковият кредит няма да расте толкова бързо, отколкото би растял брутният вътрешен продукт“, каза Николова, а ситуацията с отрицателните лихви тепърва ще се проявява и анализира.

„Депозитите стават един изключително скъп продукт и е сложно от правна гледна точка да бъде покрит този разход“, коментира финансовият директор на Банка ДСК тенденцията за намаляване на лихвените проценти по депозитите.

Николова даде за пример Швейцария, където някои банки са въвели такси върху депозитите, с които напрактика клиентите плащат, за да държат парите си при тях.

Разговорът бе в посока ролята на финансовия директор във финансовия сектор, съвременните предизвикателства и тенденциите в банковия сектор.

„Етика и професионализъм са необходимите качества, за да бъде един финансов директор успешен. Създаване на общи ценности в общността на финансистите. Добро разбирателство с екипа както на вертикално, така и на хоризонтално ниво в йерархията“, каза още директорът в Банка ДСК.

От своя страна през 2015 г. кредитната институция реализира най-високата печалба не само в своята история, но и в историята на българската банкова система, печелейки близо 340 млн. лв. Резултатът е около една трета от този за целия сектор през миналата година.

Доротея Николова бе отличена с приза „CFO of The Year 2016” за цялостен принос. Наградата се връчва за трета поредна година от компанията за консултантски услуги EY, съвместно с Forbes България.

Главният финансов директор на „Дженерали Застраховане“ АД Жанета Джамбазка взе наградата в категория „Стратегия за развитие на финансовата функция“, регионалният финансов директор на Sitel за Германия и Източна Европа Лилия Хиц-Чолакова стана победител в категорията „Планиране и прогнозиране“, приза в „Контрол и отчетност“ грабна главният финансов директор на Societe Generale Експресбанк Славейко Славейков, a финансовият директор на Кредисимо АД Ивелин Камбуров е победител в категорията „Ликвидност и риск”.

Цялото интервю с Доротея Николова гледайте тук

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
ОПИТВАТ СЕ ДА Е ПРАВЯТ НА ХИТРИ/лукави/ - ''Николова даде за пример Швейцария, където някои банки са въвели такси върху депозитите, с които напрактика клиентите плащат, за да държат парите си при тях'' При 340 млн. чиста печалба искат отрицателни лихви и затова трябва прогресивно облагане дори таван на печалбите за физически и юрид. лица За класическите икономисти като Адам Смит или Дейвид Рикардо е невъзможно да се разбира функционирането на икономиката без политика или на политиката без икономика тоест само невеж може да твърди ,че ''невидимата ръка'' ще регулира всичко и трябва регулирана пазарна икономика но сега вече трябва ресурсно базирана и планирана екологична икономика защото кризата е системна и съм обяснил започвайки отдалече с една статия на Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още