IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия все повече се плаши от Brexit

Великобритания може да е първото парче от доминото, смята икономист. Bafin предупреждава за рискове за големите германски банки

12:24 | 13.06.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) крие сериозни рискове както за Германия, така и за еврото, според Германския институт за икономически изследвания (DIW). „Великобритания може да е първото парче от доминото“, казва председателят на DIW Марсел Фратчер пред DPA.

По думите му подобни референдуми в страни от еврозоната, като Италия и Франция, биха вкарали една много по-опасна несигурност от самия Brexit.

Но и само при напускане на Великобритания на ЕС растящите лихви по кредитите заплашват да доведат до забавяне на инвестициите. „Ще има и сътресения на финансовите пазари, които биха станали изключително нестабилни", коментира още Фратчер. Паундът вероятно ще загуби сериозна част от стойността си, както и еврото, ще възникне висока несигурност, смята икономистът.

„Тогава отново ще се създаде механизъм, който в крайна сметка да вкара Европа и Германия отново в рецесия, както по време на световната финансова криза през 2008 г. и 2009 г.", казва още Фратчер.

Великобритания не трябва да очаква икономически ползи при напускане на ЕС, смята икономистът. „Това ще означава по-малко капитал в страната, дружествата ще се насочат към други места. Инвестиции, иновации, производителност – всичко това ще намалее и по този начин ще се отрази негативно на дългосрочните работни места. Растежът и просперитетът като цяло ще бъдат по-малки", подчертава той.

Фратчер цитира и проучвания, според които британската икономика ще се свие през следващите 15 години с между три до четири процента. „Това е много, на глава от населението ще се падне загуба на просперитет от 700 - 800 евро“.

„Най-голямото ми притеснение е в крайна сметка устойчивостта на еврото", пояснява той, добавяйки за възможните ефекти на доминото. „Други страни може да се запитат дали наистина все още искат да останат в ЕС? Ето -  британците излизат, като дори може да получат добра сделка. Ние също искаме да направим това“, казва експертът.

Един референдум в Италия или Франция би бил и референдум за еврото, подчертава Фратчер. Това ще доведе до нова несигурност. „Икономическите щети от едно излизане от еврозоната на една страна биха били огромни за цяла Европа“, пояснява той.

Същевременно председателят на  DIW предупреди за нужните реформи в ЕС, включително и за изграждането на банков съюз, фискален съюз с европейски финансов министър и по-силна политическа легитимност на общността, като например пряк избор на Европейската комсиия и укрепване на Европейския парламент.

Британски вот за напускане на ЕС може да се отрази негативно на големите германски банки предвид сериозните им експозиции към Лондон, заяви междувременно и ръководителят на германския финансов надзор BaFin в интервю за германския вестник Тагесшпигел.

Президентът на BaFin Феликс Хуфелд коментира пред вестника, че се надява британците да гласуват да останат в Европейския съюз. Ако не, то „най-големите банки ще имат най-големите проблеми", цитира вестникът Хуфелд. „Те имат най-много дейности в и с Лондон“, казва той.

Хуфелд добавя, че Европейската централна банка ще наблюдава отблизо ситуацията, а самите банки са създали вътрешни групи, които да следят за възможните последствия.  

Повече за Brexit вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 23 rate down comment 13
ing5rov
преди 7 години
Ми ше се плаши Германия , ако си идат англичаните , италианците няма да му мислят много , Берлускони още 2010 каза че трябва да се излиза и да се върне лирата.А след тях и всички бедняци...и кого ше дои и стриже Германия ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още