IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Великобритания тръгва срещу дизела

Автомобилите на това гориво ще плащат по-високи данъци

11:31 | 11.06.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Дизелът остава в миналото. Снимка: Ройтерс </em></p>

Дизелът остава в миналото. Снимка: Ройтерс

Правителството на Великобритания обсъжда възможността за увеличаване на данъците на автомобилите с дизелови двигатели. Според секретаря на транспортната агенция Патрик Макалфин тази мярка се налага заради повишението на замърсяването на въздуха в големите градове.

Макфалин заяви, че досегашната практика на властите за поощряване на купувачите на дизелови автомобили е била грешка. През 1974 г. едва 7,4 % от леките коли в Обединеното кралство са задвижвани с такова гориво, но през 2001 г. правителството намалява техния данък и така те достигат 33%. Десет години по-късно всеки втори автомобил в страната е с дизелов мотор.

Дизеловите автомобили изхвърлят по-малко въглероден диоксид в атмосферата в сравнение с бензиновите, но пък във въздуха попадат повече други опасни токсични вещества като азотен диоксид. Той причинява болести, от които във Великобритания умират по 7000 души на година. Като цяло замърсеният въздух убива над 40 000 британци годишно.

Други държави в Европа също тръгнаха на война с дизела. В Германия смятат да забранят колите с такива мотори, произведени преди 1997 г. Норвегия на свой ред смята през 2025 г. да забрани всички автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
shinawatra
преди 7 години
Крайно време беше!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
Замърсяването на въздуха струва на Европа $1.6 трлн. годишно http://europe.actualno.com/zamyrsjavaneto-na-vyzduha-struva-na-evropa-16-trln-godishno-news_470374.html#ixzz3z2PZ0QG5България е най-замърсената държава с фини прахови частици за 2012 г. http://society.actualno.com/bylgarija-e-naj-zamyrsenata-dyrjava-s-fini-prahovi-chastici-za-2012-g-news_62306.html#ixzz3z2PpmG8yЗамърсяването на въздуха може да доведе до 6-9 милиона преждевременни смъртни случая на година и ще струва по 2,6 трилиона долара годишно до 2060 г. - https://greentech.bg/archives/66624
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още