IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Цеков: Бизнесът не трябва да се притеснява от преминаването в облака

Този процес вече се случва плавно, без необходимост от прекъсване на бизнес процесите, коментира търговският директор на "Датикум"

16:29 | 06.06.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

"Компаниите не трябва да се притесняват по никакъв начин от преминаването към облачни услуги", заяви пред Investor.bg Георги Цеков, търговски директор на "Датикум".

По думите му различните облачни услуги са еволюирали до такава степен, че осигуряват безпроблемен преход към облака от гледна точка на бизнес процесите. Това се случва без нарушаване на работния процес, което улеснява компаниите.

"Процедурата по миграцията я осъществяваме в тясно сътрудничество с нашите клиенти, като преди реалното започване се изготвя и план за възстановяване, ако случайно се наложи прекратяване на процеса. Това дава необходимата сигурност на компаниите, че преминаването в облака няма да им навреди на бизнеса", коментира Цеков.

Според него фирмите, които предлагат облачни услуги, успяват да отговорят на нуждите на бизнеса, свързани със сигурността и опазването на данните. А в повечето случаи доставчиците на облачни услуги предлагат по-сигурно опазване на данните, отколкото в случаите, ако информацията се намира на оборудване на клиента и той самият трябва да се грижи за сигурността ѝ.

За доставчиците това е основен бизнес и нямат никакъв интерес да изгубят или да допуснат злоупотреба с данните на клиентите си, коментира още Цеков. По думите му ако това се случи, може да им коства много загуби и дори да доведе до фалит на предоставящия облачната услуга.

"За сравнение, ако даден клиент сам трябва да организира защитата на данните си, в повечето случаи той няма нужните ИТ знания или финансови средства за тяхното обезпечаване и често е принуден да прави компромиси в тази насока", посочи експертът.

По думите му все повече компании залагат на облачните решения за свoя бизнес, а недоверието на българските фирми бива изместено от ключовите ползи, които облачните решения предоставят за развитието на бизнеса.

„В Датикум през последната година отбелязахме значителен ръст сред клиентите на облачната ни услуга, като голям процент от компаниите, с които сме говорили по темата, ни споделят, че облачните услуги са неразделна част от плана им за растеж, дори и тези, които все още не са се възползвали от тях. В тази връзка малкият и среден бизнес не само е готов за облака, а и голяма част от него вече се възползва от облачните решения", обобщи Цеков.

Той е един от участниците в Клуб Investor.bg на тема „Нови технологии: мисия успешен бизнес“, който ще се проведе на 8 юни в хотел Radisson.

Можете да се регистрирате за събитието тук.

Клуб Investor.bg се провежда с любезното съдействие на Виваком, Датикум - част от Сирма Груп, Немечек България и PCloud.

Институционален партньор на Клуб Investor.bg: Елана Финансов Холдинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 7 години
Никаква освен ''Честна дума няма страшно'' :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Jay Gould
преди 7 години
Жална ти майка обаче ако веднъж си ползвал, а после искаш да се откажеш ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
mapto
преди 7 години
Търговсикя директор вместо да реди мантри, да вземе да обясни какви гаранции за данните поема и какви неустойки плащат в случай на теч. Това, че ще фалират по никакъв начин не топли онези, чиито данни са изложили на риск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още