IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валентин Колев: За бита още не е изгодно да е на свободния енергиен пазар

Европейски доходи на населението ще решат проблемите на енергетиката, смята експертът

10:56 | 27.05.16 г. 1
Валентин Колев: За бита още не е изгодно да е на свободния енергиен пазар

За битовите потребители още не е изгодно да излязат на свободния енергиен пазар, сочат изчисленията на бившия директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Валентин Колев. Пред Bloomberg TV Bulgaria той посочи, че в тази връзка представеният в четвъртък механизъм за защита на уязвими потребители няма алтернатива.

Енергийният експерт беше категоричен, че дисбалансите в енергетиката ще бъдат преодолени, когато се увеличат доходите на населението. „Ако техните доходи се увеличат и се нормализират, станат в съответствие с тези в ЕС или напредналите държави, мисля, че няма да има проблем“, каза той.

Той допълни още, че приходите в отрасъла трябва да бъдат достатъчни, за да се произведе специфичният продукт електрическа енергия.

Колев обясни още, че една от причините за големия дефицит в Националната електрическа компания (НЕК) са дългосрочните договори (с т.нар. „американски“ централи в Маришкия басейн) и ВЕИ производителите. Те произвеждат под 30% от електроенергията, а за тях НЕК плаща над 60% от приходите си.

По информация на Колев и в момента се водят преговори с КонтурГлобал и AES Гълъбово, но отказа повече подробности, за да не засегне чувствителна търговска информация. Той обаче посочи, че трябва да се работи двете централи да излязат на свободния пазар.

Какво още коментира енергийният експерт за механизма за защита на уязвимите енергийни потребители можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Dimat
преди 7 години
Абе,*** НеПеОстски!Какво го топли крайния потребител,вързан САМО с един монополист,че на МОНОПОЛИСТА Е ИЗГОДЕН "ЛИБЕРАЛИЗИРАНИЯ" ПАЗАР?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още