IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: Потребителят не е готов за индивидуални договори за топлинна услуга

Усилията ще се насочат към общите условия на договорите, които са в ущърб на потребителите

17:50 | 19.05.16 г. 3
Ив. Иванов: Потребителят не е готов за индивидуални договори за топлинна услуга

Потребителите не са готови за индивидуални договори за топлинна енергия, а и самата Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма капацитет да следи няколкостотин хиляди договора в цялата страна.

Това коментира председателят на Комисията Иван Иванов пред депутатите от парламентарната комисия, натоварена да следи работата на енергийния регулатор. Той посочи, че по-добрият вариант е общите договори да бъдат надградени.

Само клиентите на Топлофикация София са над 100 хил., посочи още Иванов. Според него проблем ще бъде и ниската правна култура на някои от потребителите и те да подпишат договор, който да е в техен ущърб.

Топлофикационните дружества са монополисти и не могат да бъдат сменени с друг доставчик, допълни още Иванов и призова много внимателно да бъдат преценени действителните ползи при въвеждането на индивидуални договори за клиентите на топлофикационните дружества. Пред журналисти Иванов уточни, че в много държави практиката е да има договори с общи условия, които да са "обект на стриктен контрол" от регулатора. 

Депутатът от БСП Лява България Таско Ерменков коментира, че не случайно услугата се нарича "централно", а не "индивидуално" топлоснабдяване и договорите трябва да се сключват между етажната собственост и топлоцентралите.

Той обаче призна за проблеми в общите условия на договорите, които са в ущърб на потребителите и призова усилията да бъдат насочени именно към изчистването на този проблем.

КЕВР ще изготви детайлна справка за броя на водените дела от страна на Топлофикация София за неплатени сметки в последните 10 години и сумата по тях. Искането за това беше направено от депутата от „Атака“ Магдалена Ташева.

По време на заседанието Иван Иванов представи доклад за изкупуването на енергийни съоръжения от страна на електроразпределителните дружества. В това си задължение тези дружества се сблъскват с три проблема - липса на документи за собственост, различие в цената, определена от експерти на ЕРП-тата и собствениците на тези съоръжения и нежелание на клиентите да продадат съоръженията на енергийните дружества.

КЕВР ще провери обстоятелствата по безвъзмездно отдаване на подобни съоръжения. Искането беше направено от депутата на БСП Лява България Красимир Янков, който има информация, че ЕРП- тата умишлено бавят изкупуването, защото така нямат задължения за поддръжката им. Собственикът пък няма тази възможност и е принуден да ги прехвърли на дружеството безвъзмездно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
keen
преди 7 години
И още - относно това твърдение на Иванов: "Топлофикационните дружества са монополисти и не могат да бъдат сменени с друг доставчик" - на този трябва да му се обясни, че топлофикационните дружества могат да бъдат заменени с безброй други доставчици. Както го правят хората в онези сгради, които не са заразени с чумата "топлофикация". А те са доста повече. На този Иванов сигурно му е много чудно как изобщо оцеляват хората в сгради без топлофикация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
keen
преди 7 години
Още за термина "централно отопление" - той е дефиниран съвсем ясно в Директива 2011/83/ЕС. Там се казва: "Централно отопление означава доставка на топлоенергия, inter alia, под формата на пара или топла вода, от централен производствен източник чрез предавателно-разпределителна система на множество сгради с цел отопление."Това е, произвежда се централно, а се потребява индивидуално. Винаги е така. Потребителят е отделно физическо лице, а не някаква сграда. И срещу всяко потребление има договор за продажба. Индивидуален договор. Ако няма такъв договор, потребителят не е задължен да плаща за каквато и да било доставка. Защото иначе никой не може да гарантира, че доставеното е точно това, което е искал потребителят. Има го в европейското право, има го и в българското - не е необходимо Таско или Иван да измислят колелото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
keen
преди 7 години
Това са разсъждения на човек, който окончателно е скъсал с критичното мислене. Значи потребителите са готови за индивидуални договори за мобилни услуги, за кабелна телевизия, за адвокатски и всякакви други услуги, но за "космически сложната" стока топлинна енергия, те имали "ниска правна култура". Брех... такива "загрижени за народа бащици" не ги ли пратихме в историята? А на КЕВР не й е работа да следи индивидуални договори - те затова са индивидуални, защото там се уговарят специфични условия. КЕВР може да дава препоръки за ориентировъчна цена на стоката, нищо друго. Нека си гледат и общите условия - те са само добавка към индивидуалния договор, негов фон. А на другия "бащица", Таско Ерменков, някой трябва да обясни, че думата "централно" означава мястото на производство на топлинна енергия, т.е. че то не е "локално", в сградата, а е разположено извън нея, в някакъв инфраструктурен "център", някакво предприятие, към което са свързани много сгради. Няма общо с доставката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още