IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 вида инвестиции в имоти за начинаещи

Има няколко възможности, които са по-достъпни и реалистични за българските инвеститори, смята Иван Василев

15:15 | 18.05.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Йонко Чуклев, Спас Христов и Петър Ангелов заемат първите три места в конкурса по повод 15 години Investor.bg "Как да инвестираме по време на криза?". Журито в състав Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, и Владимир Сиркаров и Кузман Илиев, автори и водещи в Bloomberg TV Bulgaria, отличи най-добрите анализи измежду над 50 предложения.

Препоръката на автора Йонко Чуклев е по време на криза да се инвестира в сектора здравеопазване. "Безжалостно, лукаво, търпеливо и благо" препоръчва да инвестираме Спас Христов. Петър Ангелов пък съветва по време на криза да се правят вложения в подобряване на производителността. 

Представяме Ви и втория анализ, който е подготвен от нашия читател Иван Василев.

Всеобщо е усещането, че само малка група българи могат да печелят от инвестиции в недвижими имоти. Като изключим молове, офис сгради или луксозни резиденции (предпочитани и достъпни на 1% от населението), има изобилие от възможности, които са по-реалистични за останалата част от нас. 

1. Ваканционен имот. Може да копнеете за вила в близост до брега на морето или на къща в ски-курорт, но мислите, че не може да си го позволите. Е, може би можете и в същото време ще правите пари от отдаване под наем, когато не сте там. Звучи добре, нали?

Плюсове: Отдаване под наем на имота може да компенсира разходите за поддържането му. Има множество сайтове, в които да публикувате обявата си и да стигнете до кандидат-туристи. Получавате пасивен доход, за който не се налага да работите физически.

Минуси: Имайте в предвид, че трябва да платите значителна сума предварително. Освен цената на имота и таксите по прехвърлянето на собствеността, от вас ще очакват да платите и годишната такса поддръжка на сградата. Съществува и облагане на доходите от наем на недвижим имот. И най-накрая, трябва да свикнете с мисълта, че непознати хора ще живеят в него и ще ползват вещите и имуществото ви.

2. Еднофамилна къща.

Покупка на самостоятелна къща като цяло е по-скъп вид инвестиция, отколкото опцията спомената по-горе. Но наградите може да си струват усилието. Много инвеститори, които купиха еднофамилни къщи близо до големите градове на България по време на срива на жилищния пазар през 2009-2010 г., сега отчитат печалби.

Плюсове: Винаги има търсене на този тип имоти. Поскъпването обикновено изпреварва това на други инвестиционни имоти и е по-лесно да се намери купувач (можете да продадете на сегашния наемател или на потенциален инвеститор), ако решите, че вече не искате да притежават собственост.

Минуси: Освен по-високите разходи за покупка, ще разчитате само на един единствен източник на приходи – вашия наемател. Това означава, че ако клиентът се изнесе от имота, трябва да имате достатъчно средства за покриване на разходите по поддръжка (и вероятно ипотечен кредит), докато се намери нов наемател.

3. Апартаменти в жилищна сграда.

Ако имате по-голям натрупан капитал за инвестиране, защо не го вложите в многофамилна сграда? Три или четири апартамента могат да бъдат закупени със съществуващото финансиране и са добър вариант за хора, които планират да живеят в един от тях и да отдават под наем на бъдещите съседи във кооперацията.

Плюсове: Тази инвестиция предоставя достатъчно потоци от приходи, така че ако един апартамент остане свободен, можете да разчитате на наем от останалите. Така ще компенсирате разходите, докато се търси нов наемател.

Минуси: Надявам се, че разполагате с гаечен ключ, клещи и отвертка. Всеки от приходите ви в случая всъщност идва от живи хора, така че очаквайте двойно или тройно увеличение на броя на обажданията за течащо казанче в тоалетната, проблем с бойлера или въпроси относно отоплението на имотите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
Longin
преди 7 години
4. Гараж в район без много такива - малка инвестиция (с/о жилище) с по малко и ясни параметри/променливи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
pepince
преди 7 години
"инвестиции в имоти за начинаещи"...хахахахахаааааа, по-добре търкайте билетчета :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 3
forexar
преди 7 години
И 3те "имотни" предложения според мен са неизгодни.Много подръжка и неясна възвръщаемост.Ако наемателите не са свестни инвестицията пропада много бързо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още