IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция дава старт на строителството на ТАР

Началото ще бъде поставено на официална церемония в Солун на 17 май

12:20 | 12.05.16 г. 3
Гърция дава старт на строителството на ТАР

На 17 май ще бъде даден стартът на строителството на Трансадриатическия газопровод, става ясно от съобщение на Ana Mpa. На церемонията, която ще се проведе в Солун, ще присъства и гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Трансадриатическият газопровод (TAP) е част от Южния газов коридор, по който ще пристига газ от Каспийско море в Европа. Общата дължина на трасето е 878 километра – от гръцко-турската граница до бреговете на Южна Италия. 550 километра от тръбите преминават през територията на Гърция – от Кипои, в близост до границата с Турция, до Йеропиги, до границата с Албания.

Морската част на газопровода е 105 километра по дъното на Адриатическо море.

Първоначалният капацитет на газопровода ще бъде 10 млрд. куб. метра природен газ годишно. Чрез построяване на компресорна станция край Серес капацитетът може да бъде удвоен, предвиждат плановете на проектната компания.

Очакванията са първите количества газ от находището „Шах Дениз II” в Каспийско море да потекат по газопровода в началото на 2018 година. Търговската експлоатация на ТАР е планирана за началото на 2020 година.

Чрез газопровода България също ще може да получава газ от Каспийско море благодарение на новата газова връзка IGB, която ще свърже газопреносните мрежи на Гърция и България в точките Комотини и Стара Загора. Чрез този проект страната ни ще постигне така желаната диверсификация на източниците на природен газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 19
power grid
преди 7 години
Чрез този проект България ще загуби и транзитните такси които сега получава за транзита към Турция и Гърция.И България ще има една газова мрежа паметник на Българо Европейската дружба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още