IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпна с над 4 на сто през миналата седмица

Това бе третата поредна седмица на ръстове за суровината

08:15 | 25.04.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола се повишиха и в петък, маркирайки третата поредна седмица на ръстове, докато опасенията за глобалнoто пренасищане избледняват, укрепвайки нагласите на инвеститорите.

На лондонската борса ICE фючърсите върху европейския бенчмарк Брент с доставка през май се повишиха в петък с 1,35% до 45,13 долара за барел. Седмичното повишение на цената възлиза на 4,71%. Цената на Брента е с 45% над стойността от 11 февруари, когато за кратко падна под 30 долара за барел. 

На нюйоркската борса New York Mercantile Exchange (Nymex) американският лек суров петрл WTI с доставка през май поскъпна с 1,27% в петък и изпрати седмицата на ниво 43,73 долара за барел. За седмицата ръстът е от цели 10,68 на сто.

Прекъсвания на доставките заради стачка на служители от нефтодобивни и преработвателни компании в Кувейт в началото на седмицата подкрепи ръста на цената след края на неуспешните преговори в Доха през уикенда между големите производители на суровината.

Цените бяха подкрепени и в средата на седмицата, след като Международната агенция по енергетика (IEA) заяви в четвъртък, че очаква пазарът на петрол да възстанови баланса от свръхпредлагане през следващата година, при условие, че няма голям икономически спад.

Световният излишък ще намалее до 200 000 барела на ден през последните шест месеца от годината от 1,5 млн. барела на ден през първата половина, заяви агенцията в анализа си от четвъртък. Производството извън ОПЕК ще се понижи с най-голям процент от 1992 г. насам заради забавянето на американския бум от шистов петрол. Презасищането се ограничава и от Иран, който възстановява износа си постепенно заради все още съществуващите финансови пречки по продажбите въпреки вдигането на международните санкции. „Няма съмнение, че посоката е към баланс между търсенето и предлагането“, каза базираната в Париж организация. „Има признаци, че дългоочакваният спад на производството на лек шистов петрол в САЩ набира скорост“.

Също в четвъртък Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) официално заяви, че ще обсъди замразяване на нивата на производството на петрол ори следващото си заседание през юни.

Пазарът на петрол ще започне да се ребалансира до третото тримесечие на тази година и ще се възстанови до 2017 г., въпреки че най-големите световни производители не успяха да достигнат замразяване на добива по време на срещата си в Доха. Това коментира генералният секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в Париж в четвъртък. „С Доха или не, виждаме, че пазарът се променя“, каза Абдулла ел-Бадри на петролна среща във френската столица.

Но анализатори предупреждават, че замразяването на производството в близост до сегашните нива е малко вероятно да свие глобалното свръхпредлагане.

Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) обяви в сряда, че резервите от суров петрол са се повишили по-слабо от очакваното през поседната седмица и продължават да са на високи нива. През седмицата запасите са се увеличили с 2,08 млн. барела, като общите резерви достигат 538,6 млн. барела. Инвеститорите обаче приемат и сегашния им обем за прекалено голям.

Производството на суров петрол продължава да пада до средно 8,95 млн. барела на ден от 8,98 млн. барела на ден през миналата седмица. Производството отчита спадове в 11 от последните 12 седмици.

По данни на компанията за услуги в нефтената индустрия в САЩ Baker Hughes нефтените платформи в страната са се понижили за пета поредна седмица до най-ниското им ниво от ноември 2009 г. По-малък брой обикновено е бичи сигнал за пазарите, тъй като индикира потенциално по-нисък добив в бъдеще.

Още за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
глеам, че "спецовете" пак са се развъртели, когат вдигнат няколко стотин тона във въздуха или го подкорат същото във водата или на сушата с вентилатор или на батерия (за дълги разтояния няма да издребняваме :))) - тогава ше ги призная иначе само ше си четат новините, ше си верват на глупостите на Блумбъгот и Ройтерсот, но цената на петролецот ше си се вдига независимо от "наще и амерските спецове" .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
еее как бе според спецовете у форумо никой "не го щял" и сме на слънчевки и вентилатори .... потреблението намаляло и кви ли още не глупости ... :)) Нещо кат златото и него уж никой не го щеше уж всеки се беше втурнал в "безрисковите" Имперски ДЦК ама се поприсетиха кое е пари и сега кое е гориво и кое вентилатор ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още