IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН отказа да издаде лиценз за инвестиционен посредник на Трейд 7 ЕООД

Регулаторът се съмнява в бъдещия надзор върху дружеството и произхода на акционерния му капитал

16:03 | 19.04.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КФН отказа да издаде лиценз за инвестиционен посредник на Трейд 7 ЕООД

Комисията за финансов надзор (КФН) отказа да издаде лиценз за инвестиционен посредник на Трейд 7 ЕООД заради съмнения относно бъдещия надзор върху дружеството и произхода на акционерния му капитал. Това става ясно от взетите от регулаторния орган решения на провелото се на 19 април заседание.

Решението идва месец, след като КФН постави краен срок 19 март, до който Трейд 7 да предостави допълнителна информация и документи. Въз основа на тях регулаторният орган няма да лицензира компанията, ако и тя не се е отказала.

Като мотиви за взетото решение обаче се правят препратки към Закона за пазарите на финансови инструменти.

Според тях КФН отказва издаването на лиценз (или разширяването на обхвата на издаден лиценз – бел. авт.), ако „поради свързаност между заявителя и други лица могат да възникнат съществени затруднения за упражняването на ефективен надзор от комисията“.

Лиценз не се дава, ако регулаторът прецени, че „размерът на притежаваното имущество на лицата, записали 10 и над 10 на сто от капитала, и/или развиваната от тях дейност по своя мащаб и финансови резултати не съответстват на заявеното за придобиване акционерно участие в заявителя и създават съмнение относно надеждността и пригодността на тези лица при необходимост да окажат капиталова подкрепа на заявителя“.

Като трета причина за отказа се посочва неясният произход на средствата, с които лицата, записали 10 и над 10 на сто от капитала, са направили вноски.

Според информацията Трейд 7 ЕООД е със седалище и адрес на управление гр. София, бул. „България” № 109, ет. 11, ап. 11.1-11.2.

Решението може да бъде обжалвано по съдебен ред пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването, но обжалването на решението не спира неговото изпълнение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 1
marto76
преди 7 години
Отново правилни действия на ръководството на КФН, за което заслужават само адмирации!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още