IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Професионалната общност създава работна група за акциите от Регистър „А“

Първо ще се проведе мащабна информационна кампания с цел активизиране на „спящите“ акции от масовата приватизация, а след това ще се мисли за мегафонда

15:15 | 14.04.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: ЦД</em></p>

Снимка: ЦД

Около 50 представители на професионалната инвестиционна общност решиха да се създаде работна група по въпросите и проблемите, касаещи Регистър „А“ на Централен депозитар, и да се проведе мащабна информационна кампания с цел активизиране на „спящите“ акции от масовата приватизация. За това съобщават от Централен депозитар АД (ЦД), който има идея за създаване на мегафонд на стойност 2-3 млрд. лв.

В сряда ЦД проведе обсъждане на проблемите около „Регистър А“, в който попадат акционерите, които не следят активно собствеността си на БФБ, с професионалната общност в безпрецедентна среща за българския капиталов пазар при силен интерес.

На срещата са присъствали близо 50 представители на Асоциацията на банките в България (АББ), Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите (АДВИБ), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД), Комисията за финансов надзор (КФН), Фонда за компенсиране на инвеститорите (ФКИ), Българската фондова борса (БФБ), както и юристи в областта.

След двучасов дебат всички участници в срещата са се обединили около извода, че проблемите с акциите в „Регистър А“ са сериозни, съществуват вече 20 години и е необходимо незаинтересованите инвеститори да бъдат активизирани. За целта ще бъде организирана и проведена мащабна информационна кампания.

„Участниците се обединиха около мнението първо да се организира и проведе информационна кампания, насочена към собственици на акции от масовата приватизация, които остават непотърсени и стоят в Регистър „А“ на Централен депозитар. След края на кампанията или успоредно с нея може да се обсъжда и какво ще се прави с акциите, които все пак останат непотърсени“, коментира за Investor.bg заместник-председателят Управителния съвет на Фонда за компенсиране на инвеститорите Дияна Митева-Бончева, която е участвала в срещата.

Тя добави, че целта е все пак да се защити правото на частна собственост. По нейни думи не се е коментирало точно кога ще започне информационната кампания и колко дълго ще продължи. Дияна Митева предположи, че кампанията ще започне възможно най-скоро.

Също така форумът е решил да бъде създадена работна група, която да се състои от представители на всички заинтересовани страни и да изготви най-подходящите решения за преодоляването на проблемите.

Запитана кога се очаква групата да започне работа, Дияна Митева отговори, че това ще се организира от ЦД непосредствено след срещата.

В самото начало на срещата, която беше затворена за медии, ръководството на ЦД е представило анализ и статистика за ситуацията около книжата в „Регистър А“. От данните става ясно, че първоначалното захранване на сметките в „Регистър А” към ЦД е извършено в резултат на първата вълна от масовата приватизация през 1996 г. и сега броят на сметките в него е около 2,5 млн.

В момента около 26% от акциите на публичните компании се съхраняват по лични сметки, чиято номинална равностойност е 2-3 млрд. лв. Тези лични сметки не са под наблюдение и управление на нито един инвестиционен посредник, банка или друга финансова институция.

По отношение на тези сметки се наблюдава липса на интерес от притежателите относно управлението на съответните финансови инструменти. Същевременно разходите по управлението им (продажба, наследство и др.) са по-големи от стойността на самите инструменти - прехвърлянията с подобни инструменти представляват под 0,001% от регистрирания дневен оборот, пише още в изводите от срещата.

Митева посочи като ключов проблем тромавата процедура по наследяване на акциите, тъй като голяма част от тях са на починали собственици.

По думите й би следвало да се помисли за опростяване на процедурата, защото може да се получи така, че стойността на акциите да бъде по-малка от разходите по наследяване, което струва и време, и усилия.

Изпълнителният директор и заместник-председател на Съвета на директорите на Българска фондова борса-София АД и изпълнителен директор на Централен депозитар АД Васил Големански ще коментира идеята в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в 17 часа днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 32 rate down comment 0
Slavi.13
преди 8 години
Предприятията от масовата приватизация са съсипани и разрушени. Нарязани на скраб и продадени от хора като Баневи, Ковачки и други подобни. Каква стойност имат акциите във вече неработещи, да не кажа направо липсващи от материалния свят дружества?! Веднъж ни обрахте с ДР.костов с масовата приватизация сега сте решили да остържете това дето е останало по дъното на казана, че пак оглахтяте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 41 rate down comment 1
mick
преди 8 години
Когато мажоритарите не се интересуват от цените на акциите.. каквито и вудо магии да правите на борстата.. все ще е мижава. В коя друга държава мажоритарят пак ще си е мажоритар.. даже цената на акциите да удари 1ст. ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 0
ceneto
преди 8 години
"създаване на мегафонд на стойност 2-3 млрд. лв." - предполагам оценката на фонда ще варира - 2 милярда ако се земе бид цена и 3 милярда ако използваме аск, те тия акции са с подобни спредове :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още