IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Тошев: Ограниченията пред фирмите за бързи кредити не проработиха

Има много злоупотреби при отпускането на такъв тип кредити, смята експертът

11:11 | 13.04.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Т. Тошев: Ограниченията пред фирмите за бързи кредити не проработиха

Промените в законодателството преди две години, които наложиха някои ограничения на дейността на фирмите, отпускащи бързи кредити, се оказват недостатъчни. Това коментира в ефира на БНТ кредитният консултант Тихомир Тошев.

Според него въвеждането на таван на оскъпяването на бързите кредити например не е проработило, защото неговият размер не е бил обмислен.

„Фирмите намериха доста начини, с които да заобиколят изискването за максимално оскъпяване“, каза той и даде за пример таксата „Поръчител“, която не влиза в изчисляването на годишния процент на разходите по кредита.

Ако бързите кредити се дават по правилата – обясняват се всички плюсове и минуси, те много често са полезен продукт, допълни експертът. Подобни продукти има в почти всички европейски държави.

В България обаче има много злоупотреби, а фирмите, които отпускат такива заеми, не дават пълната информация на клиентите си относно лихвите правилата на обслужване, наказателните такси и като цяло всички клаузи по договорите.

Наблюденията на експерта са, че до бързите кредити прибягват най-често хората с ниски доходи у нас, а в същото време те са много скъпи – годишното оскъпяване е между 200% и 400%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 0
Ентусиаст111
преди 7 години
И при тези, както и при всички измамници, трябва по-строги мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Трябва да се прочете книгата на проф. Валентин Катасонов в която се обяснява подробно за лихвата и финансовата система https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009Изследвам всичко и монах Никанор завършил училище по мениджмънт, след това международни икономически отношения ,и работил като финансов анализатор, брокер и дилър на ценни книжа в САЩ добре го каза като отговор на въпроса ''липсата на вяра ли кара българина да престъпва законите и много често да извършва престъпления?'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1747595012185392
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още