IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПИБ иска удължаване на срока за възможност за емисия на дълг до 2 млрд. лв.

Тя се предвижда чрез промяна на устава, която трябва да се разгледа на свиканото за 16 май общо събрание

09:08 | 13.04.16 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ПИБ иска удължаване на срока за възможност за емисия на дълг до 2 млрд. лв.

Първа инвестиционна банка АД (ПИБ) ще помоли акционерите да гласуват промяна в устава на банката, която ще позволи на ръководството да емитира дълг в общ размер до 2 млрд. лв. в следващите пет години, считано от датата на взетото решение. Това показват материалите за свиканото на 16 май 2016 г. общо събрание на акционерите на третата по големина банка.

„В продължение на пет години, считано от регистриране на изменението на устава, съгласно решение на общото събрание на акционерите от 16 май 2016 г. Управителният съвет, с одобрението на Надзорния съвет, може да вземе решение за издаване на други видове облигации, както и други дългови ценни книжа, включително подчинен срочен дълг и капиталово-дългови (хибридни) инструменти, в общ размер до 2 млрд. лв., съответно - равностойността в друга валута“, пише в публикуваните чрез БФБ-София материали за общото събрание.

Според тях „условията на облигационния заем и на другите дългови ценни книжа и инструменти се определят в решението на Управителния съвет при спазване разпоредбите на действащото законодателство и устава“.

Предложението се прави, защото предишният 5-годишен период, в който УС с разрешение на НС можеше да емитира дългови ценни книжа до 2 млрд. лв., изтича през тази година.

Според устава УС вече има разрешение до 2018 г. да емитира ипотечни облигации до 100 млн. лв. с падеж 10 години. Възможността бе дадена след проведеното на 21 май 2013 г. общо събрание на акционерите.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Разбира се, банката може и да не се възползва от емисията, да не я осъществи в пълен размер или да реши друго, след като съгласува евентуални други предложения в даден бъдещ момент с акционерите.

Но предложението идва в хода на проверката на качеството на банковите активи и стрес тестовете, които могат да доведат до нужда от привличане на допълнителен капитал, ако след оценките дадена банка изпита недостиг. Част от вариантите за набиране на капитал са от акционерите, чрез емисия на нови акции или дълг и други.

Друго предложение в дневния ред на свиканото за 16 май 2016 г. общо събрание е дивидент от печалбата за 2015 г. да не се разпределя, а да се капитализира, като се отнесе в други резерви с общо предназначение.

От очакваната за 2016 г. печалба дивиденти също няма да има. ПИБ възнамерява положителният финансов резултат за първото полугодие на тази година да използва за подсилване на своя капитал, като я включи във формирането на базовия собствен капитал от първи ред.

В дневния ред за предстоящото общо събрание присъстват и други традиционни точки за годишно общи събрание на акционерите, като приемане на отчети и доклади, освобождаване на ръководството от отговорност и други.

Внимание на материалите обърна и потребителят с псевдоним Konsultant в темата за банката в рубриката „Коментари“ на Investor.bg.

От началото на годината акциите на ПИБ поевтиняват с 13,74% до лв. за брой и 1,864 лв. и 205,04 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
Slavi.13
преди 7 години
Отново се появяват "финансисти" дето вещаят края на системата! Стига сте разпространявали лъжи и спекулации...е ако ви плаща някой за това заработвайте си ама внимавайте да не сгазите лука с глупави коментари, щото вече няма да има метър за лъжи ислухове по сайтовете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
marto76
преди 7 години
Прав си! Някъде четох, че Уникредит Булбанк и Райфайзенбанк са реалните собственици на повечето молове в страната - част от които вече са закрити, неработещи или дори не са на печалба! За Пощенска банка пък знам, че масово разпродаваха апартаменти на финансова къща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 6
draifuss
преди 7 години
Къде е цензурата в този сайт?Как може да пускате такава новина да плашите хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
deant
преди 7 години
Герги, още помня твоите коментари за КТБ малко преди да гръмне като конфета. То беха анализи, нямало ликвиден пробелем, щяла да търси заем ако имала проблема. Айде моля те не ни успокоявай като Искров пред банков срив. На него му личвше още на пресконференцията, че лъже. Сега гледам ти искаш да се самоубедиш. *** нищо, поне сам си верваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 4
deant
преди 7 години
Нали ти си фен на безналичното плащане бе маймун? Ей ти банка без наличност да видим как плаща. А тая банка е продънена. Същото важи за повечето банки. Лично мнение, не е препоръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 3
Ironhorse
преди 7 години
Преди няколко месеца писах по въпроса с *** и *** ми изтри мнението !Банките са в тревожно състояние от стрес теста, който ще завърши на 13.08.2016 с публикуване на резултатите поименно.Доста банки са собственици на къщи, апартаменти, заводи и прочие, активи, които или трябва да се провизират или да се продадат.Някои банки направиха финансови къщи, които да изкупят имотите, за да не тежат в балансите на банката, защото цените на НИ паднаха, както и да изпълнят законов ангажимент, че не може да са собственици за повече от една година.Не случайно всички банки като по команда вдигнаха таксите, за да попълнят частично зейналите дупки. И не е случайно, че правителството трупа огромен кеш, както и ударно се попълва фонда за гарантиране на депозитите. Фалирала банка едва ли ще се допусне, но виж одържавена, ще има поне две или три.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 3
redcretin
преди 7 години
Титаник :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
Колко лихва ще дадете по облизвациите си, бамкови сулювци? Под 6% не ни вълнуват. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
Людени
преди 7 години
ТрЕбе да се смени чипа .... 'щото е ОТР !.... One Time Programming !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 13
georgi_shum
преди 7 години
Хората просто се подготвят с опция за стрес тестовете през лятото. Не виждам що търсите драма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още