IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП официално поиска българските имена в "Панамските документи"

Информацията ще бъде използвана само за упражняване на правомощията на данъчните, уверява Бойко Атанасов

10:24 | 12.04.16 г. 4
<p>
	Скандалът с &quot;Панамските документи&quot; тръгна от адвокатската кантора Mossack Fonseca. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Скандалът с "Панамските документи" тръгна от адвокатската кантора Mossack Fonseca. Снимка: Ройтерс

Националната агенция за приходите (НАП) официално поиска българските имена от „Панамските документи“, съобщава bTV. Агенцията е изпратила искане до Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ).

Главният изпълнителен директор на данъчната служба Бойко Атанасов коментира, че ще получат „цялата налична информация за българи и български компании, за които има данни за офшорни сметки и за извършени операции“.

НАП прояви интерес към казуса веднага след като бяха разпространени документите, изтекли от компанията Mossack Fonseca. Скандалът вече предизвика правителствена криза в Исландия, а премиерът на Великобритания Дейвид Камерън е поставен под силен натиск от опозицията.

Бойко Атанасов увери, че събраните от данъчните данни по случая ще бъдат използвани само за „упражняване на законоустановените правомощия на приходната администрация“. Той припомни, че притежаването на офшорна сметка или операции с офшорни компании не е данъчно престъпление, но доказателства за тях трябва да бъдат внимателно проучени.

Говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров също коментира, че за всеки гражданин, за когото се получат данни за офшорни сметки, подлежи на проверка. При установяване на нарушения може да се пристъпи и към ревизия.

Не за първи път данъчните официално искат информация за сметки в чужбина на български граждани. През 2010 година германските служби съобщиха, че са купили диск с данни за сметки в швейцарски банки на европейски граждани, сред които и българи.

Тогава директорът на НАП Красимир Стефанов получи информацията, която касаеше страната ни, но преди броени дни икономистът Кольо Парамов съобщи в ефира на „Нова телевизия“, че тази информация е изчезнала. От НАП не са коментирали тази информация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
И после мълчанието на агнетата а-ла фалита на КТБ - с години. Ей-ся!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Спящият бик
преди 7 години
Дъвка за наивници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
хамстер
преди 7 години
и като лъснат все "държавни мъже" кво ще прави нап?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
хамстер
преди 7 години
и като лъснат все "държавни мъже" кво ще прави нап?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още