IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Към 2020 г. Германия ще държи половината от златните си резерви в страната

В страната вече се намират 41,5 на сто от златните резерви, заяви Йенс Вайдман

16:45 | 20.03.16 г. 2
Към 2020 г. Германия ще държи половината от златните си резерви в страната

Германия продължава да връща златото си от хранилища в чужбина и към 2020 година половината от златните й запаси ще са на нейна територия. Това заяви днес президентът на Буднесбанк Йенс Вайдман в интервю за медийната група "Функе", цитиран от ТАСС. 

Ние спазваме график, отбеляза Вайдман. По думите му от 2013 година в хранилището във Франкфурт са върнати от чужбина 366 тона злато на стойност 11,5 милиарда евро. Така в страната вече се намират 1,4 хиляди тона или 41,5 на сто от златните ни резерви, допълни централният банкер на Германия, цитиран от БТА.

Бундесбанк връща златото в страна не защото се съмнява в надеждността на чуждестранните партньори, коментира преди време Вайдман. Тези стъпки се правят по силата на концепцията, утвърдена в началото на 2013 година.

Във Франкфурт са на мнение, че практиката скъпоценният метал да се държи в чужбина усложнява процеса на проверката и инвентаризацията.

Златните резерви на Германия са в обем 3,4 хиляди тона и са вторите в света след тези на САЩ.

Германия започва да трупа златни резерви през 1951 година. Тогава властите купували скъпоценния метал в Ню Йорк, Лондон и Париж. Именно там те оставяли резервите си от злато по съображения за сигурност, припомня ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
ммм щом този Вайдман казва, значи може и така да стане все пак тоя е в борда на директорите на BIS а те са централната банка на централните банки там в Базел са от еврейн нагоре са 1750 тона може и да може някакси да успеят, но да видиме ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 10
ing5rov
преди 8 години
"Бундесбанк връща златото в страна не защото се съмнява в надеждността на чуждестранните партньори, коментира преди време Вайдман."Майтапчия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още