IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успя ли Путин да надхитри Обама?

Обявлението, че Русия започва изтеглянето на по-голямата част от силите си от Сирия, изненада Белия дом

20:02 | 15.03.16 г. 64
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Обявлението на Владимир Путин от понеделник, че Русия започва да се изтегля от Сирия очевидно изненада Белия дом и възобнови опасенията, че руският лидер се опитва да надхитри Барак Обама, коментира POLITICO.

Само шест месеца, след като прати международните отношения в дълбока дупка, стартирайки военновъздушни удари в Сирия, в понеделник Путин обяви, че „задачите, поставени пред министерството на отбраната, като цяло са били постигнати“, добавяйки, че е наредил „основната част“ от руските войски в Сирия да бъдат изтеглени.

Представители на Белия дом се оказаха в абсолютен шок и бързо започнаха да събират информация за хода на Путин.

Скоростно изтегляне на Русия от Сирия би объркало тотално твърденията на президента Барак Обама, че Путин е изпаднал в „затруднено положение“ по отношение на гражданската война в страната, за което ще съжалява. В скорошно интервю Обама каза още, че Русия е „надхвърлила потенциала си“ и „кърви“ в Сирия.

Путин неведнъж е обърквал Обама през последните две години - от анексирането на Крим през март 2014 г. до военната кампания в Сирия. Американските анализатори и представители на разузнаването не успяха да предвидят нито един от двата хода – за огромно огорчение на Обама.

Възможно е зад неочакваното обявление на Путин да стои страхът, че Русия наистина е в затруднено положение. Миналата есен руският президент каза, че целта на Русия в Сирия е да се бори с терористите – задача, която съвсем не е приключила въпреки крехкото прекратяване на огъня в страната. Гражданската война миналата седмица отбеляза пет години от започването си. ИДИЛ все още контролира огромни части от територията например – факт, който анализаторите използват като доказателство, че Путин никога не е бил искрен в твърденията си, че се бори с ИДИЛ, а всъщност се интересува основно от стратегическите ползи на подкрепата за съюзника си – президента Асад.

„Ако вече е постигнал целите си, то тогава очевидно не се е опитвал да разгроми ИДИЛ“, казва Евелин Фаркас, която бе топ представителят за Русия в Пентагона до миналата есен.

Руската военновъздушна кампания в Сирия несъмнено подкрепи Асад, единствения близък съюзник на Русия в Близкия изток. Имаше опасност той да бъде свален от напредващите бунтовнически сили – включително относително умерените, подкрепяни от ЦРУ, преди обаче Русия да започне с бомбардировките миналата есен.

Според изявление на Кремъл в телефонен разговор на Путин с Асад лидерите са се съгласили, че интервенцията на Русия е „доведа до реален обрат в борбата с терористите в Сирия, довеждайки до хаос в инфраструктурата им и причинявайки значителни вреди“.

Според прокремълски източници Путин действа от позицията на очевидно надмощие. „Русия изглежда изключително убедена, че мисията в Сирия е постигната“, казва говорител по държавната мрежа Russia Today. Анализаторът в мрежата Надира Тудор добавя, че руснаците „са направили това, което са обещали“, добавяйки, че „въпреки негативните международни твърдения Русия е повела пътя доста успешно“.

Действията на Путин често не следват твърденията му и предстои да се разбере дали Русия реално ще изтегли по-голямата част от силите си. Руското правителство заяви в понеделник, че ще запази присъствие във военноморска и във военновъздушна база в Сирия. „Никой не казва, че руската военновъздушна подкрепа си отива на 100%“, казва руски представител на правителството за POLITICO, добавяйки: „Нямаш нужда от толкова голяма военна сила, ако имаш прекратяване на огъня“.

Каквито и да са намеренията му, е ясно, че Путин продължава да държи международната общност на тръни. „Твърде рано е да кажем дали Путин наистина планира да изтегли по-голямата част от руските сили от Сирия. Но още веднъж той показва забележителна склонност да прави големи изненади, които изкарват почти всички от равновесие, включително високопоставени представители на собственото си правителство“, казва Андрю Вайс, експерт по Русия в Carnegie Endowment for International Peace.

Все още не е ясно какъв ефект може да има обявлението на Путин върху международния мирен процес, целящ постигането на политическо решение в Сирия, където оценките за жертвите на гражданската война варират от 250 хил. до почти 500 хил. души. Мирните преговори, в които САЩ и Русия играят водещи роли, започнаха отново в Швейцария в понеделник.

Някои анализатори предполагат, че Путин е фрустриран от Асад, заключвайки, че сирийският лидер е твърде неохотно настроен към мирно споразумение. През февруари Financial Times цитира западни представители на разузнаването, според които Путин налага натиск върху Асад да се оттегли.

„Моментът на обявлението му, което съвпада със старта на преговорите в Женева, е ясен сигнал за Асад, че е най-добре да се присъедини към преговорите добросъвестно“, казва Ранда Слим от Middle East Institute. “Това решение е в резултат на все по-голямото руско раздразнение от Асад. Путин току-що уравновеси силите в залата за преговори в Женева“.

Фаркас подкрепя и идеята, че последният ход на Путин е насочен към дипломатическите преговори. „Той никога не е искал дългосрочен военен ангажимент и се надява да постигне сделка на масата“, казва тя.

Според демократа Адам Шиф, част от комисията по разузнаването към Конгреса, „ако Путин отбележи добър напредък с изтеглянето, това може да накара сирийското правителство да преговаря за край на конфликта, вместо да използва процеса, за да си спечели повече време за военни действия“.

Ходът на Путин „може да има за цел да намали ролята на Русия, преди разходите по интервенцията да станат твърде големи или изтеглянето твърде трудно“, добавя Шиф. „Внезапното решение може да е и отражение на нарастващото недоволство към Асад и степента, до която руските военновъздушни сили са окуражили деспота да отхвърли край на гражданската война при преговори“.

Докато някои от съюзниците на Обама смятат, че ходът на Путин подкопава твърденията на републиканците за слабост на САЩ, те от своя страна заявиха, че Путин се възползва от силовия вакуум, създаден от плахостта, в която е обвиняван Обама.

Русия и съюзниците ѝ „промениха военните факти на място и направиха условията за политическо решение по-благоприятни за собствените си интереси“, заяви републиканският сенатор Джон Маккейн. „Резултатът вероятно ще бъде, че сирийският конфликт ще продължи, ИДИЛ ще стане по-силна, а бежанците ще продължат да прииждат“.

Още за войната в Сирия четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

63
rate up comment 1 rate down comment 2
makama
преди 8 години
Това за закона не го знаех. Интересно, но нищо учудващо.Украйна има малка армия, може повече да прочетете в няколко сайта.Липсата на хора е факт, значи по стар римски образец ще се използват и наемници. Всички знаем, за родину за сталину.... и малка държава като Украйна, ще бъде оглозгана ..... Смятате ли, че от това живота на средния руснак ( не говорим по-нишите) ще стане по-добър ?Само един кратък риторичен (ироничен) въпрос към вас....Ако Турция ни нападне, колко българи смятате, че ще искат да воюват за България ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 4 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Предполагам скоро ще видим отговор на риторичните ти въпроси в Украйна. Приели са закон за допускане на чужди наемници в украинската армия, което значи само едно - самите украинци се дърпат да се трепят за правителството си, а войната изглежда наближава. Вероятно ще видим кой какво е готов да похарчи и защо го прави. Стига да се мисли, освен да се приказва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 3 rate down comment 18
makama
преди 8 години
Продължавам ...И така през 20-30 години историята се повтаря в Русия като стара изтъркана плоча. Какъв фактор в Сирия е Асад, който с тази огромна военна помощ в крайна сметка контролира около 10 % от бившата територия на Сирия.Реално за Сирийците по-добре е да го няма.Както се казва поне един претендент за властта по-малко. По-малко страни в конфликта, по-ясна картина.Освен Путин да доказва, че Русия е военна сила, какво друго показа ?Това за военната сила, го знаем.... както и че никой не иска руснаците в Европа .... и май никъде другаде в света. Лесно се бият малки и слаби ! Защо не скочи на някой силен, например Китайците !С лекотата с която канибалите в Кремъл могат да пратят в гробищата някой и друг милион руснаци, китайците могат да похарчат десетина милиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 4 rate down comment 17
makama
преди 8 години
Какво означава надхитрил ?С какво ?Хайде да кажем реалните факти. Безсмислена намеса на Русия е Сирия. 5 месеца бомбени удари 1,2 милиарда долара загубени.Добре, че този път поне имат минимални човешки загуби.Очаквах повече загуби в жива сила.Тази сметка доларова някой трябва да я плати. Знам, че руснаците имат долари ...... имат и рубли.Бъдете сигурни, че Путин не е от тези които плащат. Руският елит (олигархия) около 1 милион господари също няма да платят.Сметката явно е за останалите 158 милиона роби, голяма част от които карат на самагон и лепило.Е.... всяко шоу си има цена.Подхранването на голото самочувствие също. Руснаците са Велики.... Всекиго могат да убият.Е... обикновено и тях ги по убиват.....Затова като умрат малко повече .... например милион ......им правят огромен монумент, за да се възхищават, на собствената си глупост.Вижте монументите в Ленинград или Сталинград.Те показват истинското лице на глупостта....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 7 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
Не твърдя че възможен съюз между тези държави а само, че са възможни разговори по кюрдския проблем. Той засяга Иран също, макар и в по малка степен /най малкото кюрдите са ираноезичен народ/. Иначе тези държави са исторически съперници от векове. Такива са били и държавите на техните места преди тях .Факторите които ги правят такива са валидни до днес. Географията не се е променила много от как човек ходи по земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
май май така идва:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 6 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
И вярно и невярно. По кюрдският въпрос-можеш да се басираш, че Иран няма проблем да се създаде Кюрдистан...на територията на Турция. Иран е от другата страна на оста срещу Турция и СА по въпросите за близкият изток(сунити/шиити - няма да се разберат никога). Относно политиката и икономиката-те са свързани, но разделението(след като коментираме икономиката в контекста конкретна, вече приета политическа система) е повече от лесно, да не кажа задължително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 9 rate down comment 10
STRAHO
преди 8 години
Нали помниш как Орешарски застана чинно до Маккейн и смени плочата набързо. Още им държи влага и не смеят да възразят за "Северен поток". :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 5 rate down comment 11
STRAHO
преди 8 години
Стояне, да не би да противоречиш на Маккеин или да не си съгласен с него че си засипал куп хора с минуси? :))))... Внимавай че той може бързо да долети. Дърпал е ушите на политиците ни и твоите няма да се поколебае. А може и грантовете да пресъхнат и ще се наложи да спреш инвестициите. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 5 rate down comment 3
The Big One
преди 8 години
Политиката трябва да присъства в инвесторски форум.Така човек може да се ориентира и инвестира успешно.Браво на Инвестора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още