IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама иска мобилните устройства да дават достъп до личните данни

Това ще се случва само ако е необходимо за предотвратяване или разкриване на терористични атаки, посочва той

10:49 | 12.03.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският президент Барак Обама в петък отправи емоционално послание мобилните устройства да започнат да се създават по начин, който да позволи на правителствата да имат достъп до лични данни, ако това е необходимо за предотвратяване на терористични атаки или за други важни случаи, предава Ройтерс.

Държавният глава заяви, че той не може да коментира правния спор между Федералното бюро по разследвания (ФБР) и Apple, в който агенцията иска да принуди технологичния гигант да позволи получаването на достъп до iPhone, свързан със стрелеца от Сан Бернардино Саид Фарук. Но Обама даде ясно да се разбере, че въпреки неговите коментари за неприкосновеността на данните в Америка и гражданските свободи е необходим баланс, така че да се позволи намесата на правителството, ако това е необходимо.

“Ако технологично е възможно да се направи непробиваемо устройство или система, в които криптирането е толкова силно, че няма ключ, няма вратичка като цяло, тогава как ще се справяме с детската порнография и как ще решаваме или предотвратяваме терористични нападения”, посочва той.

Миналия месец ФБР се сдоби със съдебна заповед, която задължава Apple да напише нов софтуер и да вземе други мерки, така че да премахне паролата и защитата на устройството, така че да даде достъп до iPhone-а на Фарук.

Apple, която отказва да коментира думите на Обама, досега не се е съобразила с иска. Тя заяви, че заявката на правителството ще създаде “задна вратичка” в телефоните и с тях ще могат да злоупотребяват престъпници и правителства. Освен това компанията посочи, че Министерството на правосъдието не е получило от Конгреса правото да изисква подобни неща.

Обама призна за скептицизма на правителството в навечерието на разкриването на програмите за шпионаж, които станаха публично достояние благодарение на бившия служител на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън. Но посочи, че трябва да бъде намерен компромис, който ограничава гражданските свободи и защитава сигурността. Това решение вероятно е под формата на система със силно криптиране и “ключ” за сигурност, който се дава на “възможно най-малък брой от хора” за случаи, в които те са съгласни, че са важни. Според Обама случаят с Apple изисква създаването на няколко решения за това как да се постигне баланс на тези рискове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 4
vstoykov
преди 8 години
Аз само да напомня, че криптографията е измислена много отдавна.Обаче терористите не я ползват. Просто не виждат смисъл или не знаят как се ползва. Който е чел внимателно какво пише по новините (и какво казаха по телевизора) помни, че без да искат се изтърваха, че терористите не ползвали криптография - пращали си съобщения в открит текст (без шифроване). И въпреки това службите нищо не направили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
vstoykov
преди 8 години
Щом се споменават децата (да го направим в името на децата, да се погрижим за децата) трябва да ви светне червената лампичка, че искат да ви манипулират.Думичката тероризъм също трябва да вдига червения флаг.Изобщо използването на моралната паника от политици трябва направо да задейства сирената внимание, зъл политик. (Добри политици има ли?).Сега политиците беснеят - употребих думичката морална паника. Някой може да потърси какво значи. Сега ще ги вбеся още повече - меметика. Употребих още една думичка, която охлосът не трябва да знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Обамата е време да спре да се прави на луд...борба с тероризма , изтърка се вече и тая плоча , ще требе да гръмнат нещо друго и да обвинят извънземните ...там ше има повече хляб !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
копиебратле
преди 8 години
"Всяка нация склонна да жертва малко свобода за малко сигурност не заслужава нито едно от двете"Бенджамин Франклин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
обонго да не се прави на лудте повечето им приложения точно това правят.достъп до контактите, пощата, позициониране.освен да ми мери и температурата в джоба и да им я праща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още