IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите - най-бързо възстановяващото се богатство на американците

Стойността на имотите в САЩ се е възстановила напълно от кризата и се очаква да достигне нов рекорд по-късно през годината

15:50 | 11.03.16 г. 2
Имотите - най-бързо възстановяващото се богатство на американците

Стойността на притежаваните от американците имоти напълно се е възстановила от кризата през миналата година, а очакванията са до края на тази година да достигне нови рекордни стойности, сочат данни на американския Федерален резерв.

Дори и на най-тежко ударените от кризата пазари в САЩ имотното богатство се възстановява с бързи темпове. През последните три месеца на 2015 г. само 8,5% от имотите в страната са стрували повече, отколкото собствениците им дължат на кредиторите, а през януари започнатите процедури по възбрана заради неизплатени дългове достигат 10-годишно дъно. Същевременно в близо 40% от големите градове на страната цените на имотите достигат нови рекордни стойности.

Информационната агенция обаче предупреждава, че дори и минимално понижение може да доведе до нов ръст на броя на собствениците, които дължат на банките повече, отколкото струват жилищата им, защото заради ниските лихви по ипотеките все повече хора купуват имот с минимално самоучастие.

Данните на Фед показват, че само през последното тримесечие на 2015 г. богатството на домакинствата е нараснало с 1,64 трлн. долара (2%) до почти 86,8 трлн. долара. Увеличението се дължи основно на ръста на цените на имотите, както и на възстановяването на цените на акциите.

Общата стойност на имотите на американците се е увеличила с 417,6 млрд. долара до 25,27 трлн. долара – почти двойно повече спрямо дъното, достигнато през 2009 г. С това увеличение се компенсират 7-те трлн. долара спад на стойността на жилищата на американците заради кризата.

Останалата част от богатството на американците се състои от акции и други ценни книжа, пенсионни фондове, стоки за дълготрайна употреба и т.н. Стойността на финансовите активи се е увеличила с 1,25 трлн. долара през последното тримесечие на 2015 г., когато ръстът на широкия индекс S&P 500 достигна 6,5 на сто.

Bloomberg посочва, че домакинствата в САЩ са влезли в 2016 г. в доста прилично финансово състояние. Освен възстановяването на пазарите на акции и имоти, ръстът на създадените нови работни места, спадът на безработицата, ръстът на доходите и ниските цени на горивата също допринасят за увеличаването на богатството на домакинствата.

Същевременно в края на 2015 г. растат и дълговете на американските домакинства. Годишното увеличение за последните три месеца на 2015 г. достига 3,4%, като само ръстът на ипотеките е 1,5% - сравнително стабилен спрямо третото тримесечие.

Най-бързо са се увеличили потребителските кредити, включително студентските и за покупка на автомобил – с 5,9% на годишна база. Темповете на ръст обаче се забавят в сравнение с третото тримесечие, когато годишното увеличение достигаше близо 8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
Имотите - най-бързо възстановяващия се балон на американците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
mick
преди 8 години
Печатането на пари си казва думата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още