IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Цените на петрола може би са достигнали дъното си

Свиващото се предлагане от страните извън ОПЕК и сътресенията вътре в групата са намалили глобалния излишък

12:18 | 11.03.16 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цените на петрола може би вече са достигнали дъното, след като свиващото се предлагане от страна на държавите извън ОПЕК и сътресенията вътре в групата са свили глобалния излишък, заяви Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от Bloomberg.

Производството извън Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще се понижи с 750 000 барела на ден тази година, или със 150 000 на ден повече от прогнозите миналия месец, заяви агенцията. Пазарите са подкрепени и от загубите в добива на Ирак и Нигерия и по-бавното от планираното възстановяване на производството на Иран след вдигането на санкциите, допълва МАЕ.

„Има признаци, че цените може би са достигнали дъното“, заяви базираната в Париж организация в месечния си доклад за пазара, публикуван в петък. „Цените може би най-накрая ще видят светлина в края на дългия тъмен тунел“, след като пазарните сили „направиха магията си и производителите с високи разходи намаляват добива си“.

Цените на петрола се възстановиха с 50% спрямо 12-годишния минимум, достигнат през януари, след като американските шистови компании се отдръпват, а някои страни от ОПЕК, водени от Саудитска Арабия, достигнаха предварително споразумение с Русия за замразяване на производството на нивата от януари. Малко вероятно е обаче тази сделка, макар в момента да подкрепя цените, да има значителен ефект върху пазарите през първата половина на годината, заяви МАЕ.

Позицията на агенцията към цените е доста различна спрямо доклада от миналия месец, в който тя заяви, че суровият петрол ще потъне още повече, тъй като пазарът остава „залят с петрол“. Фючърсите на петрола сорт Брент се търгуват за около 40 долара на барел на борсата в Лондон в петък.

Прогнозата за баланса на предлагането спрямо търсенето през първата половина „като цяло остава без промяна“ спрямо миналия месец, заяви МАЕ. Световното потребление на петрол ще се увеличи с 1,2 млн. барела на ден, което ще помогне да се намали глобалния излишък от 1,7 млн. барела на ден през първата половина на 2016 г. до 200 000 барела на ден през последните шест месеца от годината. Миналия месец агенцията прогнозира, че излишъкът през втората половина на 2016 г. ще е около 300 000 барела на ден. Агенцията повтори, че може да понижи оценката си за търсенето, тъй като възстановяването на цените ограничава интереса на САЩ към горивата.

Резервите в развиващия се свят са се свили миналия месец за пръв път от година спрямо „удобните“ нива, отчетени през януари, твърди докладът.

Завръщането на Иран в петролната търговия след вдигането на санкциите срещу страната през януари е „по-малко драматично, отколкото иранците твърдяха, че ще бъде“, а възстановяването оттук нататък ще бъде „постепенно“, каза още агенцията. Макар че страната членка на ОПЕК обеща да възстанови производството си с 500 000 барела на ден след вдигането на санкциите, засега тя е засилила добива само с 220 000 барела на ден през февруари до 3,22 млн. барела, най-високото ниво от четири години.

Добивът на 13-те страни членки на ОПЕК е намалял с 90 000 барела на ден до 32,61 млн. барела на ден през февруари, тъй като по-високото производството на Иран е компенсирано от спадовете в Ирак, Нигерия и ОАЕ. ОПЕК все още добива с 700 000 барела на ден повече от средния обем, изискван от групата тази година, показват данните на МАЕ.

Около 600 000 барела от износа на Ирак са били спрени заради затварянето на северния му тръбопровод, а спирането на нигерийските доставки от класа Forcados – възлизащ на 250 000 барела на ден, „може да продължи известно време“.

Американското производство на петрол ще се понижи с 530 000 барела на ден тази година, тъй като сривът на цените се е отразил изключително негативно на инвестициите и сондажите, пояснява МАЕ. Освен това агенцията понижи прогнозата си за доставки от Бразилия и Колумбия.

„Без повишаване на очакванията за търсенето доставчиците с високо разходи ще продължат да носят бремето от процеса на успокояване на пазара“, казва агенцията. „Ясно е, че текущата посока е вярна, но предстои дълъг път“.

Всичко за цената на петрола можете да намерите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
antubis
преди 8 години
Има една много хубава приказка "Каменната епоха не е свършила, защото са свъришили камъните по света". С бавни стъпки, но все пак доста видимо, се преминава към възобновяеми изтичници на енергия. Лично аз мисля, че до 20 години ще се изправнят ползвателите на енергия от фосилни горива и от възобновяеми, а 10 години след това фосилните ще се използват само за излизане в Космоса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
antubis
преди 8 години
Дъното е, когато цената на един продукт стана равна на себестойността на продукта. Ако произвеждаш чаша за чай за 2лв, най-вероятно ще я продаваш за 5лв, за да си на печалба. Ако обаче пазара толкова много се насити с чаши за чай, че те се продават по път и над път, ти ще сваляш цената докато стигнеш дъното от 2лв. Продаваш ли я за 2лв, ти не си на печалба, а си на себестойност, което означава, че няма смисъл да го правиш. Ако през годините, когато си продавал чашите по 5лв си натрупал достатъчно капитал, може и да продължаваш да ги продаваш на 2лв за известно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 8 години
Странна статия при положение , че вече на всички е ясно , че цената на петрола няма нищо общо с пазара а се определя чисто политическа . Събраха се САЩ, СА и Русия договориха бъдещето на Сирия и странно цената на петрола веднага отлепи пък пазарната логика е на обратно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Световното потребление на петрол ще се увеличи с 1,2 млн. барела на ден - а трябва да спада защото ... и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231 При около 33 милиарда барела световна годишна консумация за колко време имаме ???? тоест основното е ,че ако не може да се откажем на 100% от петрола трябва да си остави за столетия напред - сметките са прости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 12
aldy
преди 8 години
Види се, Русия сдаде багажа напълно. Всеки момент ще се изнесе от Сирия, а Путин ПАК ще подаде оставка.http://ex-news.net/10585-vladimir-putin-ushel-v-otstavku-s-posta-prezidenta-rossii--ntv-full.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 11
STRAHO
преди 8 години
Аууууу ами сега!? Не може така! Още не е паднала Русия. Изненадааа! :))) Язък за барута на "Международната" общност на англосаксонците и техните васали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
Ами и една сви.рка да ти врътне бензинжийката накрая не щеш ли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
v_tin
преди 8 години
ЕЕЕЕЕЕх, ако можеше и да ни дават по 50 евро на всяко зареждане на колите би било добре. Ама не щат, за мое съжаление петрола ще се вдига, колкото и лошо да е това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още