IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция и Иран са готови да преодолеят различията си

Двете страни постигнаха споразумение за сътрудничество за слагане на край на кръвопролитията в Сирия

14:24 | 06.03.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Турция и Иран, две държави, които стоят от двете страни на гражданската война в Сирия, постигнаха споразумение за сътрудничество за слагане на край на разприте в района, предава Ройтерс.

Иран, заедно с Русия, е на страната на сирийския президент Башар ал-Асад в продължаващата вече пет години война, като му предоставя военна и финансова подкрепа. От своя страна Турция е неговият най-яростен критик и подкрепя опозиционните сили.

"Може да имаме различни гледни точки, но не можем да променим нашата история или география“, коментира турският премиер Ахмет Давутоглу. По думите му е изключително важно Турция и Иран да постигнат съгласие по някои въпроси, за да се сложи край на боевете и да се спрат етническите и религиозни конфликти.

Иранският президент Хасан Рохани подкрепи думите му.

„Вярваме, че регионалните въпроси трябва да бъдат решени само от страните и народите в региона. Сътрудничеството между Иран и Турция би било конструктивно за сключването на траен мир в региона“, заяви той по време на срещата си с Давутоглу, пише държавната информационна агенция IRNA.

Турция се намира в близост до Саудитска Арабия, която прекрати своите дипломатически връзки с Иран

"Имаме известни различия по някои регионални въпроси, но сме решени да се справим с тези различия, за да постигнем стабилност в региона... Иран и Турция заедно ще спечелят от тази сигурност и стабилност“, коментира иранският вицепрезидент Ешак Джахангири.

Срещата се случи само няколко дни преди планираното възобновяване на сирийските мирни преговори в Женева, които също целят прекратяването на огъня.

"Вярваме, че спирането на кръвопролитията ще създаде важна основа за политически преговори. За тази цел Турция и Иран заедно и поотделно ще предприемат инициативи от двете страни, с които да повлияят на процеса“, заяви Давутоглу пред репортери след срещата си с Рохани.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Война на изток, политическа офанзива и подготовка на запад. Война на запад, политическа офанзива и подготовка за война на изток /с Иран най често след унищожението на селджукските държавици/ . В какво се състои подготовката на запад? Ами разоръжиха държавата -цел 1 а от години тече и унищожаването на бойния дух на противника. Как!? Простичко ,с промяна на историята. Продължава и икономическата инвазия която ще даде на Турция възможност да кадрува във вътрешната политика на държавата жертва. Няма да се учудя ако тази държава сама изяви желание да се присъедини към Турция.. Няма да е прецедент. Имала е тази държава един такъв политик -Стефчо Стамболов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Ако са вярно, че Ердоган е почитател на "Неоосманизма" то след като стабилизира изтока си Турция ще обърне поглед към запада си , където нито за миг не е спряла да подготвя "почвата" за инвазията си. Такава е била стратегията и на Османската империя от възникването и. Война на изток, политическа офанзива и подготовка на запад. Война на запад, политическа офанзива и подготовка за война на изток /с Иран най често/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Да го срещнат Давутоглу с дьомнето Ин....в или другото..Йор...в та да хо научат как се променя история че и география! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Може да имаме различни гледни точки, но не можем да променим нашата история или география,===Ааааа ЩО!??? Я у нас как хубаво се получава промяната на историята ! От робство на съжителство идилия! :)))) От борба за освобождение на борба /срещу Русия/ за оставане в Османската империя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още