IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Танева: Производителите на плодове и зеленчуци ще получат по-голямо подпомагане

Щетите за земеделието ни от руското ембарго идват от намалението на цените на ембарговите стоки за руския пазар, наложени спрямо ЕС

12:13 | 28.02.16 г. 1
Танева: Производителите на плодове и зеленчуци ще получат по-голямо подпомагане

За първи път в сегашния програмен период са заделени 13% от общия бюджет, който Европа ни дава по линия на директните плащания, за сектор „Плодове, зеленчуци и животновъдство“ с тенденцията подпомагането да става по-голямо и да се възстановят производства, които преди сме имали. Това заяви в интервю за БНР земеделският министър Десислава Танева.

В националния бюджет средства, които се отделят, са несъизмеримо по-малки отколкото общия бюджет, който Европа ни дава, каза земеделският министър. „И там обикновено по различни схеми за държавни помощи се подпомагат, но значително по-малко”, посочи Танева.

Десислава Танева подчерта, че не са верни твърденията, че гръцките производители получават три пъти повече средства за подпомагане в сравнение с българските.

Относно загубите от европейските санкции и ограниченията в износа на селскостопанска продукция Танева заяви, че са се отразили лошо върху българското земеделие. 

От началото на руското ембарго през август 2014 г. до януари 2016 г. българското земеделие по отделни сектори е загубило близо 300 милиона лева приходи, отчете агроминистърът.

Тя обясни, че тези приходи са загубени не толкова от директен пазар, който в годишен пазар се оценява около 20 милиона. По-тежко се е отразило намалението на цените на ембарговите стоки за руския пазар, наложени спрямо ЕС.

„Интересът на България е по-възможно най-бърз начин да се възстановят традиционни отношения и пазари. България обаче сама извън обхвата на общността няма как да го направи да се случи или да ѝ повлияе”, подчерта Танева.

На въпрос дали промените в Закона за тютюна ще намалят контрабандата Десислава Танева отговори, че „контрабандата е във вече преработените тютюни и цигарите. Измененията, които приехме в закона, касаят администрирането на производството . Това производство по принцип не е акцизна стока”.

Можете да се включите в организирания от Клуб Инвестор дебат „Конкурентно ли е българското земеделие?“ на 15 март 2016 г. в Гранд Хотел София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още