IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Allianz разочарова анализаторите с печалбата си за четвъртото тримесечие

Застрахователят отчита по-слаби резултати заради ръст на претенциите след природните бедствия в Европа

15:00 | 19.02.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-голямата застрахователна компания в Европа Allianz SE не успя да отговори на oчакванията за печалба за четвъртото тримесечие заради множеството застрахователни претенции в резултат на природни бедствия, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба на компанията е нараснала до 1,42 млрд. евро през тримесечието спрямо 1,22 млрд. евро през същия период на миналата година, заяви базираният в Мюнхен застраховател в петък. Консенсусните очаквания на шестима анализатори, анкетирани от Bloomberg, бе за печалба на стойност 1,56 млрд. евро. Акциите на Allianz поевтиняха с  1,43% и се търгуваха за 134,05 евро към 14:50 бг. време на борсата във Франкфурт.

„Allianz продължава да представя силни резултати във все по-предизвикателните оперативни условия“, заяви главният изпълнителен директор Оливър Бете. „Бизнесът ни е здрав и добре диверсифициран. Това ни дава увереност, че ще продължим да постигаме силна печалба“.

Застрахователите в Европа се борят с по-стриктни регулаторни изисквания по капитала, по-ниски лихвени проценти, които накърняват инвестиционната им печалба и по-ниски цени на някои от пазарите им. И все пак Allianz се стреми да постигне растеж на годишна печалба на акция от средно 5% в периода между 2016 и 2018 г. Тя цели и възвращаемост по капитала от 13%, коригирана спрямо нереализиран ръст по капитала върху облигации и други активи, до 2018 г.

Allianz планира да увеличи дивидента си с 6,6% до 7,30 евро на акция през 2015 г. Това е по-малко от прогнозите на Bloomberg Dividend Forecast за 7,40 евро за акция.

Някои анализатори очакваха Allianz да обяви обратно изкупуване на акции освен дивиденти, за да успее да постигне целите за възвращаемостта по капитала и печалбата на акция. Компанията не е обсъждала нито една от двете стратегии, заяви главният финансови директор Диеер Вемер в интервю за Bloomberg TV.

“Искаме да постигнем 15% ръст на печалбата на акция за период от три години“, каза той. „Може да има възможности на пазара, може да има излишен капитал, който да бъде върнат обратно на акционерите“.

Подразделението за управление на активи на застрахователя, което включва Pacific Investment Management и Allianz Global Investors, преминава през катаклизми след оттеглянето на Бил Грос от Pimco през септември 2014 г. Нетният отлив на капитал на групата се е понижил до 8 млрд. долара през четвъртото тримесечие спрямо 141 млрд. евро през същия период на предишната годишния. Изходящият капитал в Pimco е намалял почти наполовина миналата година, а Global Investors отчита рекордни входящи потоци.

Годишната оперативна печалба на Allianz е нараснала с 3,2% до 10,7 млрд. евро, което е в горния края на целевия диапазон от 10 до 10,8 млрд. евро. За 2016 г. компанията цели печалба между 10 и 11 млрд. евро. Оперативната печалба през четвъртото тримесечие е повлияна от претенции по застраховки след европейските бури и наводнения, каза компанията в петък.

„Претенциите имат по-силно влияние върху общото съотношение през четвъртото тримесечие“, каза Роланд Пфендер, анализатор в Oddo Seydler Bank във Франкфурт, който дава рейтинг „buy” на акциите. „Перспективите пред оперативната печалба са разочароващи, тъй като тя отчита минимален ръст, а диапазонът се е разширил в резултат на волатилните пазари“.

Още за финансовите резултати на Allianz можете да научите от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Импе, изчакай още малко и добави още към портфейла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още