IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа не се нуждае от още един газопровод

Меркел трябва да се вслуша в собствения си съвет и да постави европейските интереси пред националните

10:43 | 19.02.16 г. 28
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел често използва красноречиви аргументи, за да убеди капризните членове на Европейския съюз (ЕС) да сложат интересите на блока пред своите собствени. Сега, решавайки дали трябва да бъде изграден нов газопровод от Русия до Германия, тя трябва да послуша собствения си съвет, пише BloombergView.

Северен поток 2 ще удвои капацитета на газопровод, който доставя газ директно от Русия до германските брегове през Балтийско море. Меркел казва, че това е търговски проект и затова не е нейна работа. Проектът обаче носи малък търговски смисъл. С цена от около 10 млрд. евро той ще разшири капацитета на газопровод във време, в което половината от съществуващия капацитет за транзит на газ от Русия до ЕС не се използва.

Въпреки че местното газово производство в ЕС намалява, добавянето на толкова голям капацитет от Русия за бъдещо ползване реално е срещу политиката на съюза за диверсифициране на енергийните доставчици.

За Европа обаче въпросът дали да се изгради Северен поток 2 е основно политически. Първият газопровод, завършен през 2011 г., вече води до конфликти, тъй като той помага на Русия да започне да заобикаля транзитната мрежа на Украйна, която захранва ЕС през бившите страни членки на Съветския блок. Външният министър на Полша по онова време – Радек Сикорски, сравни Северен поток с пакта Молотов-Рибентроп от 1939 г., съгласно който Хитлер и Сталин тайно се съгласяват да си поделят страната му.

Газопроводът все пак бе изграден. Но това бе преди Русия да анексира Крим и да изпрати танкове и военни части в украинския регион Източен Донбас. Сега Русия се опитва да разшири капацитета на Северен поток преди договора за транзит между Украйна и руската държавна газова компания Газпром да изтече през 2019 г. Когато това се случи, желанието на Газпром ще е да може да изпраща газ до Европа без изобщо да преминава през Украйна.

Без бизнеса с транзит на газ Украйна не може да поддържа газопроводната си мрежа от времето на Съветския съюз. Тя ще загуби приходи от по 2 млрд. долара на година (1,5% от брутния вътрешен продукт на страната). Тя вече няма да може и да ограничава Русия от отрязване на газовите доставки към самата Украйна, заплашвайки да спре кранчето на газа, предназначен за ЕС.

Северен поток 2 ще сложи край и на транзитните такси, които сега се плащат на източните страни от съюза, разположени по маршрута от Украйна. Група страни, включително Полша, трите балтийски страни, Унгария и Румъния, се оплакаха от това. Те казват, че Северен поток 2 ще подкопае способността им да договарят справедлива цена на газа с Газпром и ще намали енергийната им сигурност, макар че ще засили тази на Германия.

Меркел със сигурност е под вътрешен натиск да позволи по-нататъшното развитие на газопровода. Северен поток 2 ще превърне Германия във водещ хъб на природен газ за Европа, носейки ѝ финансови и стратегически ползи. И все пак ползите за Германия ще дойдат за сметка на други страни и ЕС като цяло. Поставяйки националните интереси на първо място, Меркел подкопава собствените си усилия да накара Източна Европа да пренебрегне своите и да се съгласи на общо решение на сирийската бежанска криза, да подкрепи реформите, които ще запазят Обединеното кралство в блока и да запази икономическите санкции върху Русия докато не изтегли танковете си от Украйна.

Поне две от тези цели – бежанците и реформите срещу Brexit, са отворени за преговори на срещата на високо равнище на ЕС, започнала в четвъртък. Жертвайки газопровода, от който реално се нуждае единствено Русия, Меркел може да успее да постигне целите, които са много по-важни за всички в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

27
rate up comment 7 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
Ние също печелим от транзита на газа, който идва от Украйна :) Все още транзитираме 13-15 милиарда кубика за Турция годишно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 14 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
на кир Михалаки до колкот му е известно директна тръба от "руските братя" няма тъй ли е? Ние получаваме от Укрия транзита или? И до колкот си спомням твойте "американски братя" дойдоха лично на крака да ти кажат, че директна тръба ЮП не може тъй ли е? И кой виновен за цените за цените на газ в БГ са "руските, украйинските или американските братя" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 11 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 8 години
Тези милиарди за нищо ги нямате-Украйна лапкала по 30 милиарда. Всъщност за 2015 oа прибрали малко над 2 милиарда. Aз съм ултрарусофоб, но нямам нищо против СП-2, ако разбира се отговаря на енергийните пакети. Убеден съм, че руската газ ще ни излиза по-евтино ако ни я продават немците, а не братята ни. Трябват малко усилия за инфраструктурата. ПП Обръщението кир Михалки е алюзия към съфорумците и не конкретизира определена персона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 16 rate down comment 8
STRAHO
преди 8 години
Досега германци и руснаци им плащаха. Скоро ще им се наложи те да плащат. Искат газ - ще плащат. Не искат -няма да имат разходи. Свободен избор. Никой не ги кара на сила. Могат да си внасят от САЩ. Тъкмо няма да зависят от Русия и ще са доволни. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 13 rate down comment 9
STRAHO
преди 8 години
Накратко болката е в загубата на лост за "справедливо" изнудване на Русия. Искат хем да избиват руснаци /Украйна/ хем руснаците без пари да им снасят ресурси за това. Странно чувство за справедливост. :))) Е ...ние доброволно се отказахме от такъв лост. Ще се наложи и на поляци и румънци да го направят. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 10
kandid
преди 8 години
Пишлемета, абе усещате ли вече последици от отрязването на Прасюгера... нещо забавени плащания или директно през Исаков?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 11
kandid
преди 8 години
Пишлемета, абе усещате ли вече последици от отрязването на Прасюгера... нещо забавени плащания или директно през Исаков?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 8 години
п.п. Бг също снася доволно на братята урки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 5
Mike Florida
преди 8 години
Тя Европа и от чернилкии не се нуждае, но бадева...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 4
Mike Florida
преди 8 години
Тя Европа и от чернилкии не се нуждае, но бадева...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още