IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ираван Хира: България е разпознаваема локация за развитие на IT проекти

Желанието на все повече компании да дойдат в страната създава натиск на трудовия пазар

12:37 | 18.02.16 г. 1
Ираван Хира: България е разпознаваема локация за развитие на IT проекти

България е разпознаваема локация за развитие на IT проекти, заяви пред телевизия Bulgaria ON AIR Ираван Хира, изпълнителен директор на Хюлет-Пакард България.

Желанието на все повече технологични компании да дойдат в България създава голям натиск на трудовия пазар, коментира Георги Брашнаров, член на УС на Българската асоциация на софтуерните компании БАСКОМ. По думите му сега сме жертви на собствения си успех.

Ираван Хира посочи, че в неговата компания 99% от служителите работят по глобални проекти на огромни корпорации. Българският служител по думите му е един от най-предпочитаните в световен мащаб заради високата си квалификация.

Според Брашнаров най-добрият служител е този, който "има блясък в очите" - готов е да учи, да е любопитен и да не се спира пред трудностите. Евтината стойност на човешкия труд отдавна не е критерий за успех в нашия сектор, каза той. И посочи, че софтуерните компании първи са разбрали необходимостта непрекъснато да се инвестира в нови знания. 

Брашнаров обясни, че браншът се е изградил от само себе си, партнира си с държавата, но разчита на собствени сили.
Ираван Хира потвърди, че търсенето на високвалифицирани кадри е голямо, а ситуацията допълнително се утежнява от демографската криза и нереформираното образование.

„Инвестираме много в преквалификация. Компанията ни има възможност да си партнира с висши и средни училища. Може да си успешен в България, да водиш достоен начин на живот и да бъдеш щастлив“, каза той.

Висококвалифицираните специалисти наистина харесват да живеят тук, но ги притеснява общата атмосфера – липсата на качествено образование и здравеопазване, както и липсата на върховенство на закона, смята Брашнаров.

Търсенето на кадри ще расте. Според Ираван Хира след няколко години 100 млрд. устройства ще бъдат свързани помежду си и това е предпоставка за бурно развитие на този сектор.

„България е разпозната като локация за IT, можем да говорим за цифрова столица на Европа. С една целенасочена програма и подкрепа от правителството“, заяви той.

Вижте още във видеото

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria  ON AIR

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Ама нещо не сфанав! Сега.. хем българите са търсени, защото са високо квалифицирани, хем образованието било зле. А иначе... политиците и меринджеите си говорят, ама мен тоз аутсорсинг ИЧ не ме радва. Търсене има има.. колко да има? Според мен се забавя и то с голяма сила, пък и нарастващото търсене на квалифицирани хора е добро, докато върви с нарастващи заплати, което вече хич не е така.Та.. предвид че вече не сме 5 пъти а само 2 пъти по-евтини от западняците, бързо преставаме да сме атрактивна аутсорсинг дестинация и не се появяват нови аурсорсинг фирми. Което пък значи, че ако ЕДНА от наелите стотици специалисти аутсорсаци земе да се капичне или да се съкрати или изнесе ( както се съкращава VM -Ware, за щастие не БГ офиса) и ще има стотици гладни ИТта вместо глад за кадри.Понеже съм от части в бизнеса с ИТ кадрите, като си гледам фактурите, се чувствам като в слънчев ден, в който усещам как вятъра се е усилил доста поради атмосферния фронт, предхождащ бурията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още