IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще оценява междуправителствените договори за доставка на газ

Втечненият природен газ ще играе все по-голямо значение в стратегиите на Брюксел за енергийна сигурност

15:35 | 16.02.16 г. 1
ЕК ще оценява междуправителствените договори за доставка на газ

Европейската комисия (ЕК) ще прави предварителна оценка на междуправителствените договори в областта на енергетиката с цел да бъде гарантирана прозрачността на споразуменията и спазването на европейските правила. Това е записано в приетия от Брюксел пакет с мерки за подобряване на енергийната сигурност в ЕС. 

Според предложението държавите от общността ще трябва да се съобразяват напълно със заключенията на ЕК относно договорите. С промяната Комисията ще може да оценява дали договорите на страните от ЕС за доставка на природен газ например отговарят на европейското законодателство в областта на конкуренцията. 

От одобрените днес мерки става ясно още, че втечненият природен газ ще играе все по-голямо значение в стратегиите на Европейската комисия за гарантиране на доставките на суровината в ЕС.

В съобщението на Комисията се посочва, че ЕС е най-големият вносител на втечнен природен газ, но въпреки това в момента съществуват значителни регионални различия. ЕС успява да подсигури около половината  от природния газ, който потребява, от местен добив. Останалите количества са внос - основно от Норвегия (30% от вноса), Русия (39%) и Алжир (13%). Втечнен газ в общността идва от Катар, Алжир и Нигерия, но представлява около 10% от общия внос на суровината.

Втечненият газ обаче се разглежда като една от алтернативите за европейския пазар. Затова и от ЕК предлагат няколко мерки, които да подобрят достъпа до суровината. Сред тях са изграждане на нужната инфраструктура, така че всички държави в ЕС да имат достъп до втечнен природен газ.

Пазарите в Северозападна Европа са свързани и конкурентни, но същото не може да се каже за Балтийските страни, Югозападна и Югоизточна Европа, както и централноевропейските региони, посочват от ЕК в своя анализ на ситуацията.

Припомняме, че газовата връзка, която България и Гърция се съгласиха да построят, също има връзка с плановете за разширяване на достъпа на втечнен газ в региона. Проектът все по-отчетливо се обвързва с изграждането на нов терминал за втечнен газ край Александруполис.

Другите мерки, които да подобрят ситуацията с газовите доставки в ЕС, са още и изграждането на вътрешен газов пазар, както и по-ефективно използване на газовите хранилища. Чрез тях ще бъде постигнато не само подобряване на достъпа до суровината, но и по-конкурентна цена, смятат от Брюксел.

От ЕК предлагат още и нова стратегия за системите за отопление и охлаждане на сградите и промишлеността в ЕС. Те използват почти половината от енергията, потребявана в общността, и разчитат основно на изкопаеми горива, посочват от Брюксел. Ето защо е от решаващо значение да се обърне внимание на този сектор, ако ЕС иска да подобри своята независимост от външни доставчици.

Предложената стратегия за отоплението и охлаждането е съсредоточена върху премахването на пречките за декарбонизация в сградите и промишлеността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 8 години
"Европейската комисия (ЕК) ще прави предварителна оценка на междуправителствените договори в областта на..." , включително вноа на чесън от Китай и демокрация от САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още