IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки - марионетките на пазарите

Според ново проучване решенията на централните банки до голяма степен се диктуват от капризите на пазарите

09:00 | 13.02.16 г. 30
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Предполага се, че целта на централните банки е инфлация и в някои случаи – икономически растеж или пълна заетост. Като „кредитор на последна инстанция“ те имат и отговорността да пазят финансовата система, коментира Economist. Но дали в таргета им не са и цените на активите?

Съмненията по този въпрос се появиха в края на 80-те години, когато Федералният резерв започна да понижава лихвените проценти щом капиталовите пазари се разклатиха. Този подход стана известен като „пут опцията на Грийнспан“ .Алън Гринспан е председател на Фед от 1987 до 2006 г., а пут опцията е форма на застраховка срещу понижаващите се цени. Прикритата гаранция на централната банка стана малко по-явна в епохата на количествените облекчения – печатането на нови пари за закупуване на активи. Централните банкери се надяват, че количествените облекчения имат „ефект на ребалансиране на портфейла“, тъй като инвеститорите са принудени да се пренасочат от държавни облигации с ниска доходност към корпоративен дълг и акции.

Връзката между пазарните движения и централните банки обаче може би има дори по-дълга история. Това е впечатлението от ново проучване на Елрой Димсън, Пол Марш и Майк Стонтън от London Business School за последния Годишник на възвращаемостта по глобалните инвестиции (Global Investment Returns Yearbook), публикуван от Credit Suisse. Те разглеждат историческата връзка между движенията на лихвените проценти и на финансовите пазари, фокусирайки се върху САЩ и Великобритания.

Не е изненадващо, че според откритията им пазарите се представят много по-добре, когато лихвените проценти се понижават, отколкото когато се повишават. От 1913 г. насам (годината на основаване на Фед) американските акции постигнат възвращаемост от 9,3% годишно в реално изражение по време на циклите на облекчаване – периодите между първото намаляване и първото увеличаване на лихвите. Реалната възвращаемост по време на циклите на затягане обаче е само 2,3% годишно. Държавните облигации са постигнали възвращаемост от 3,6% по време на циклите на облекчаване и 0,3% при тези на затягане.

Това правило важи сред повечето от 21 страни, проучени от триото, връщайки се чак до 1900 г. Средно акциите отбелязват ръст с 8,4 процентни пункта по-голям в реално изражение през годината след намаляване на лихвените проценти отколкото в тази след повишаването. Алтернативните активи, като имоти, произведения на изкуството и злато, също се справят по-добре, когато лихвените проценти се понижават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 8 години
Танасе обясни му на тоя дето не иска да чете още един път !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 8 години
ооо да ... двамата луди спорят :):) отдавна чаках този титаничен сблъсак :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Здравейте Атанасио,С понятие "фиатни пари" не са възможни полезни изводи за спасение от актуални стопански злини.Тези, които го ползват дори не могат да дадат определение кои пари са фиатни и кои пари не са фиатни.Ако това не е вярно, моля представи същината на "фиатни пари" и на "нефиатни пари".Навярно, някой Ви е подвел да ползвате понятие "фиатни" пари.Свършеният факт е, че е въведена сгрешена парична система, която е водещият причинател на съвременни стопански злини. При условия на тази държавна грешка Централните банки са със съдба на жертви и са обречени на провал.Тази грешка е поправима и колкото по-рано стане това, толкова по-скоро ще е налично спасение от актуални стопански злини.Това, което Вие сте обяснили в предлагания от Вас пост в Фейсбук съм го чел много внимателно. Там е потвърждено, че не правите разлика дали се ползват златни или незлатни пари, т. е. прилагаш въведена непълноценна практика от времето на 1716 г. При наличие на тази слабост е с провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Колко пъти да ти обяснявам ,че сме пред свършен факт - фиатни пари и много взаимосвързаност от която може да се получи ефектът на доминото ,и отделно още 80 трлн. сенчесто банкиране Може да има спасение от кризата и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441 как да се оправи всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Здравейте Атанасио,Кардиналната грешка, която допускате е, че не правите разлика за работата на съответна Централна банка при условия на прилагане (1) на златни пари и (2) на незлатни пари.Отговорете ясно, правите ли такава разлика?Ако правите каква е?Ако не правите, то не е възможно да представите полезни съвети за спасение от стопанска криза при съвременно стопанство с незлатни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Истината трябва да се казва и повтаря и давам линкове от къде черпя ФАКТИТЕ например за 320% задлъжнялост - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-17583328Ето за САЩ - http://***.usdebtclock.org/# общ дълг - 65 трилиона на физ.лица около - 17трлн.и студенският дълг от 1,3 трлн. е отделна тема държ.дълг - 19трлн. има едни около 25 трлн. които се губят на кой ли са ?! - на някои щати ,държ.фирми и финан.юрид.лица като цяло лихвата от всичко е 2,4 трлн. ????Не може просто да даваш класификации без аргументи тоест заучени фрази защото и аз мога да дам - ''у нас свестните ги смята за луди'' Глупостта ,простащината се лекува с четене и в коментар 1,2,9 и 10 съм дал фактите как да се оправи всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Луд умора няма явно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
От цялата работа която забъркаха ценр.банки с колич.улеснения и около 320% обща задлъжнялост спрямо световният БВП като за периода 2007-2014г. се е увеличил с $ 57 трилиона изпреварвайки ръста на световния БВП като проценти според McKinsey Global Institute и Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group обясни как расте дългът и БВП - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/тоест увеличението на лихвите е невъзможно и затова Лагард казва че нарастващите лихвени проценти в САЩ и по-силният долар може да доведат някои компании до просрочване на дълговете им, а това да зарази банки и държави - http://***.investor.bg/drugi/338/a/lagard-svetovniiat-ikonomicheski-rastej-prez-2016-g-shte-e-razocharovasht-208687/ Лагард го каза хубаво - трябва да стигнем до корена на проблема с всеобхватна и ясна регулация - http://***.***/bg/news/2/Lagard-Bankite-sa-po-opasni-otvsyakoga.html и затова пиша коментар 1 и 2 и 9
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Нуриел Рубини, в The Project Syndicate го каза - ''Макроликвидността подхранва пикове и балони на цените на активите, но недостатъчната пазарна ликвидност в крайна сметка ще предизвика срив и колапс''Нобелиста по икономика Робърт Шилер ''след 2009 г. цените на акциите се утроиха само за шест години'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/shiler-investitorite-ne-sa-bili-tolkova-pritesneni-ot-2000-g-nasam-202422/От години изследвам как може да се избегне финан. криза и по-точно как е най-справедливо защото балоните са много и ще има губещи и досега плащаха само обикновените данъкоплатци ,и в коментар 1,2 съм обяснил Не съм чел книгата на Жак Атали ''Евреите ,светът и парите'' и не ми харесва казаното от Атали - ''... да усложним нещата, за да се видим принудени, да продължим по старо му- http://***.globaledemokratischeunion.com/богопомазаните-ес-елити/ Темата е голяма и съм обяснил за казаното от Мойсей - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
Централните банки - марионетките на пазаритеСпоред ново проучване решенията на централните банки до голяма степен се диктуват от капризите на пазарите---Горките масонски якички ... живи да ги ожалиш ... да им съберем смс- пожертвования ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още