IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийската Habau ще дострои газовата връзка с Румъния за 4,5 млн. евро

​Все още няма депозирани обвързващи оферти за заем за БЕХ, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова

15:26 | 11.02.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австрийската Habau ще дострои газовата връзка с Румъния за 4,5 млн. евро

Австрийската компания Habau е била избрана за изпълнител, който да довърши газовата връзка с Румъния, съобщи по време на блиц контрол в парламентарната комисия по енергетика ресорният министър Теменужка Петкова. 

Срокът за изпълнение на проекта е 119 дни от сключването на договора, а стойността му - малко над 4,5 млн. евро. В момента тече 10-дневният срок за обжалване на процедурата и след това ще бъде подписан договорът с избрания изпълнител, обясни Петкова.

Очакванията са, ако няма нови проблеми около финализирането на процедурата, връзката да бъде доизградена и въведена в експлоатация през втората половина на 2016 година.  

Припомняме, че общата дължина на тръбопровода е 25 км, като от тях 15,4 км минават през българска територия, 7,5 км - през румънска и 2,1 км - под река Дунав. Максималният капацитет на интерконектора е 1,5 млрд. кубични метра газ годишно. 

По принцип тази газова връзка с Румъния няма реално да доведе до съществена диверсификация на доставките на газ за страната ни, а ролята ѝ е по-скоро да обезпечи сигурността в случай на криза.

Петкова предостави и данни и за финансовото състояние на Националната електрическа компания (НЕК) към края на 2015 година. Тя го определи като „доста оптимистично" и посочи, че загубата на дружеството се редуцира с почти 360 млн. лева до 218 млн. лева. Намаляват и задълженията към производители на електрическа енергия, което също „показва тенденция към стабилизиране на компанията".

Намирането на заем за Българския енергиен холдинг (БЕХ) е от жизненоважно значение за енергийния сектор, защото с парите НЕК ще може да се разплати с т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал, на които дължи към 950 млн. лева, и с други производители, посочи Петкова. На този етап обаче все още нито една банка не е внесла обвързваща оферта, макар че крайният срок изтече на 10 февруари. Липсата на положителен резултат за намирането на заемните средства е причината за смяната на ръководителя на БЕХ Жаклен Коен, стана ясно от думите на Петкова пред журналисти след края на заседанието на парламентарната комисия.

„Петьо Иванов е човек от системата, досега беше изпълнителен директор на "Булгаргаз", преди това финансов директор на НЕК - човек с опит. Надявам се да се справи с тази ситуация", каза тя, обяснявайки мотивите си да предложи Иванов начело на енергийния холдинг. Под ръководството на Иванов „Булгаргаз“ се стабилизира и дори по предварителни разчети ще приключи 2015 г. с 20 млн. лева печалба, посочи още министърът.

Крайният срок за финализиране на споразумението с централите, по силата на което ще бъде намалена цената за разполагаемост, е 26 февруари. Петкова се надява до 22 - 25 февруари да има яснота дали ще бъдат внесени оферти от банките за отпускането на заем.

Тя беше категорична, че няма вариант за предоставяне на държавна гаранция за отпускането на заем за енергийния холдинг.

Заемът е жизненоважен за държавната енергетика, особено що се отнася до Мини Марица - изток. При тях финансовият проблем вече се превръща в технически, защото няма достатъчно средства за изпълнение на инвестиционната програма и да се извършва т. нар. откривка.

Наредбата за намаляването на тежестта на бизнеса заради скъпата зелена енергия още не може да бъде приложена - тя ще бъде нотифицирана едва след нотификация на държавната помощ за производителите на зелената енергия.

„Тези два процеса ще вървят паралелно - нотификацията на държавната помощ за ВЕИ-та и нотификацията за наредбата за тежестта", допълни енергийният министър. Тя очаква яснота по въпроса да има до края на април.

„Има определени въпроси, които Европейската комисия представя по отношение на критериите", допълни още Петкова.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
mapto
преди 8 години
Тая газова връзка е еманацията на българската реалност. През 2013 щеше да е готова до месец: http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/aiolov-gazovata-vryzka-s-rumyniia-shte-e-gotova-do-kraia-na-meseca-158841/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 8 години
И какво ще се прави след 26 февруари? Щом нито една банка не иска да даде пари на БЕХ до сега? Държавна гаранция не може без санкция на парламента и увеличаване на бюджетния дефицит над 3 процента. Ако Мини Марица изток спре, спират и централите от комплекса. А те произвеждат над 40 процента от електроенергията в страната. Това застрашава националната сигурност и ще се наложи държавата с кризисен щаб да решава проблема. Колко ли бушона ще изгорят тогава, като Коен...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още