IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво възпира световната икономика?

Нито паричните власти, нито финансовият сектор правят това, което се очаква от тях, пишат икономистите Джоузеф Стиглиц и Хамид Рашид

15:32 | 11.02.16 г. 26
Автор - снимка
Редактор
Какво възпира световната икономика?

През 2015 година, седем години след глобалната финансова криза, разразила се през 2008 година, световната икономика продължаваше да балансира на ръба, пишат в коментар за Project Syndicate икономистите Джоузеф Стиглиц и Хамид Рашид.

Според данни на доклада на ООН "Световната икономическа ситуация и перспективите през 2016 година" средните темпове на растежа на икономиката в развитите страни след кризата са се забавили с над 54%. Близо 44 млн. души в тези страни са безработни, което е с 12 млн. повече, отколкото през 2007 година. Инфлацията пък е достигнала най-ниското си равнище от времето на кризата.

Още по-тревожен факт е това, че темповете на икономическия растеж в развитите страни са станали по-нестабилни. Това е учудващо, тъй като, разполагайки с развита икономика, тези страни трябваше да спечелят от свободното движение на капитала и международното разпределение на рисковете и по този начин да преживеят само слаба макроикономическа нестабилност. Освен това социалните плащания, включително помощите при безработица, трябваше да дадат възможност на домакинствата да стабилизират равнището на потреблението.

Само че политиката, която доминираше през следкризисния период (свиването на бюджета и мерките за количеството облекчение, прилагани от основните централни банки), на практика изобщо не помогна да се стимулира потреблението на домакинствата, инвестициите и икономическият растеж. Тъкмо обратното, тя само влоши ситуацията.

В САЩ количественото облекчаване не доведе до нарастване на потреблението и инвестиции, отчасти защото лъвският пай от допълнителните ликвидности се върна обратно в централните банки под формата на допълнителни резерви. Законът от 2006 година за смекчаване на регулирането на финансовите услуги, който разреши на Федералния резерв (Фед) да плаща лихви по задължителните и допълните резерви, на практика подкопа ключовата цел на политиката на количественото облекчаване.

Нещо повече, когато финансовият сектор се оказа на ръба на пропастта, през 2008 година бе приет закон за извънредната икономическа стабилизация, с който датата на плащането на лихвите бе изтеглена напред с три години (на 1 октомври 2008 г. вместо 2011 г.). В резултат допълнителните резерви, държани от Фед, рязко се увеличиха от средно 200 милиарда долара през 2000 – 2008 г. до 1,6 трилиона долара през периода 2009-2015 г.

Финансовите институции предпочетоха да държат парите си във Фед, а не да кредитират реалната икономика, спечелвайки без каквито и да било рискове през последните пет години близо 30 млрд. долара.

Това може да се определи като щедра - и в голяма степен скрита - субсидия на Фед за финансовия сектор. А благодарение на неотдавнашното вдигане на лихвите на Фед размерът на тази субсидия ще нарасне с още 13 млрд. долара за тази година.

Погрешните стимули са само една от причините многобройните очаквания за ползи от ниските лихви да не се материализират. Заради политиката на количествено облекчаване лихвените ставки останаха на равнище, близко до нулата, почти седем години и това трябваше да стимулира правителствата на развитите страни да вземат кредити за инвестиции в инфраструктурата, образованието и социалния сектор. Увеличаване на социалните плащания в следкризисния период би могло да увеличи общото търсене и да смекчи промяната в динамиката на потреблението.

Нещо повече, в споменатия по-горе доклад на ООН ясно се посочва, че и частните инвестиции в развитите страни по света не са нараствали с темповете, които можеха да се очакват на фона на свръхниските лихви. В 17 от 20 водещи развити страни темпът на растеж на инвестициите през периода след 2008 г. е останал по-нисък, отколкото през годините преди кризата, а в пет страни капиталовложенията са се свили за периода 2010 - 2015 г.

В същото време по цял свят значително се е увеличил обемът на дългови ценни книжа, пуснати от нефинансови корпорации, които, както се предполага, трябва да се занимават с капиталови инвестиции. Както можеше да се очаква, много нефинансови корпорации взеха кредити, възползвайки се от изгодните ниски лихви. Само че вместо да инвестират получените пари, те ги похарчиха за изкупуването на собствените си акции или за други финансови активи. По този начин политиката на количествено облекчаване допринесе за рязкото повишаване на равнището на задлъжнялостта, а също и за увеличението на капитализацията на пазара и доходоносността на финансовия сектор.

Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 0
skmesov
преди 5 години
Заради нас самите! - ние сме си най-голямото препятствие.https://***.faberlic-business.eu/преодоляване-на-препятствия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
не е нужно да си правиш дъвка спишката ми, не е оргигинално. и е хубаво като кажа някоя глупост да ме цитираш, както правя аз с твоите а не само да ми говориш общи приказки като останалите кухи мурзилажи тук .... че ми писна от разбиращи комунисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 3
citizen_bg
преди 8 години
...Обикновено обаче дрънкаш глупости....(Инвестор, вземете да вградите един коректор към коментарите.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
citizen_bg
преди 8 години
Ха-ха, кухел, не се и пъни излишно да коментираш. Както ти казах ПОНЯКОГА и куха кратуна като твоята може да изръси без да еосъзнава нещо смислено. Обикновено обадрънкаш глупости. Не си насилвай късмета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
То пък един "контент", то една аванта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 8 години
кух комунист :) пазара бил хората да се мамят, без коментар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 2
SolarPower
преди 8 години
Напълно си прав !Подобен е например закона данък викенд. Тотална безумица.По добре да направят ДДС-то 21%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Около 1900год. един америк.гражданин го каза ''ако искаш бизнес си прокарай закони'' и така си направиха частна монет.банка(ФЕД) през 1913год.Историята се знае но ЗАЩО се повтаря ???? - отдавна казвам това ,че става въпрос за умишлени действия като например премахването 1999год. на закона ''Глас-Стигъл'' от 1933г. за разделянето на инвест. и търг.банкиране и премахването на златният стандарт през 1973г. го разбирам защото банк.с частичен резерв все пак е правила еднакви за всички макар ,че 100год. нямаше одит на ФЕД - http://krizata.blog.bg/biznes/2012/09/05/pyrviiat-odit-na-fed-shokira-s-rezultatite-si.996829 Обяснил съм за казаното от Мойсей ''на чужденец давай с лихва'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099 а те го направиха идеология ,система
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 4
Илко
преди 8 години
ФАЩ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
отдавна казвам това ,че става въпрос за умишлени действия като например премахването 1999год. на закона ''Глас-Стигъл'' от 1933г. за разделянето на инвест. и търг.банкиране и т.н. събрал съм фактите - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685За манипулациите на ЛИБОР с които се откраднаха около 8 трлн. и за Форекса на който дневно се въртят около 4-5трлн. и кражбите също са огромни е отделна тема Всичко стана с ''вратички'' в закона или премахването на някои закони чрез идеологии като неолиберализма тоест за финансовият капитализъм трябва тотални регулации и най-простата мярка за първо време е таван(100% данък) на доходите и печалбите което при бамките ще увеличи ликвидността и капитал.адекватност а при индустриалният капитализъм ще има инвестиции в енерг.ефективност и увеличение на заплатите ,и стигаме до С.Т.О. и нещата са сложни защото ще трябва протекционизъм и т.н. Останалото в коментар 13 и 14
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още