IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манолов: Масово се пенсионират специалисти заради новите правила

Работодатели пенсионират висококвалифицирани специалисти, които няма как да бъдат заменени, алармира КТ "Подкрепа"

11:50 | 08.02.16 г. 2
Манолов: Масово се пенсионират специалисти заради новите правила

Има случаи на хора, изпращани в пенсия въпреки волята им заради влезлите в сила нови правила за пенсиониране от началото на годината. Става дума за работещи в АЕЦ „Козлодуй“, в предприятието за радиоактивни отпадъци и за учители, поясни Димитър Манолов, президент на КТ “Подкрепа”, в интервю за в. "24 часа".

Манолов коментира, че имало две основни практики. Първата е при хора, които са придобили право на ранно пенсиониране, защото са полагали труд от първа или втора категория. Твърде често тези хора отлагат това си право. Но миналата година с промените в Кодекса на труда работодателят получи право да ги пенсионира принудително при навършване на пенсионните условия и правото беше обърнато в задължение, коментира той. „Това, което се случи напоследък, е, че в АЕЦ “Козлодуй” вече близо 200 човека са пенсионирани насила“, каза Манолов.

По думите му същата практика съществува и в предприятието за радиоактивни отпадъци. Той изрази притеснение, че се пенсионират висококвалифицирани специалисти, които няма как да бъдат заменени. 

Другият голям проблем е с Учителския пенсионен фонд, създаден преди години, който даде възможност учители да се пенсионират по свое желание до три години преди навършване на универсалните условия за пенсия с намалена пенсия, каза Манолов. И поясни, че сегашният „двусмислен запис“ в Кодекса за социално осигуряване - че работниците може да се пенсионират до три години по-рано, директорите го разбират, че те могат да изпратят хората в пенсия. И резултатът е масово пенсиониране на учители. В момента има открита процедура по промени в Кодекса за социално осигуряване и КТ „Подкрепа“ настоява пред социалния министър Ивайло Калфин да се използват внесените законопроекти, за да бъде поправен този текст.

От синдиката нямат точна статистика за учители, които са били пенсионирани принудително, но според Манолов не са малък брой. КТ „Подкрепа“ настояват възможността за пенсиониране по желание на работодателя да важи само за универсалната трета категория труд.

Според Манолов не е редно стажовете да са без заплащане. Синдикатът ще настоява да се запише в закон поне 420 лв. заплата за стажуване като форма на социална защита на стажантите, тъй като сега повечето стажове не са неплатени. Стажуването като материя се нуждае от специална регулация. Още повече че има студенти, които задължително трябва да стажуват, за да се дипломират, посочи той.

Относно промените в системата за отпускане на инвалидните пенсии Димитър Манолов каза, че в никакъв случай не трябва да се прави реформа, че хората, които сега имат някакви права, да ги загубят. Трябва да се направи преход, така че правилата да важат в бъдеще, но да станат по-строги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
бай Промо
преди 8 години
Отн.: Има случаи на хора, изпращани в пенсия въпреки волята им заради влезлите в сила нови правила за пенсиониране от началото на годината.Какво значи 'изпращани в пенсия'. След като господин пенсионерът, скритата безработица, най-незаменимия кадър по всички показатели и за всички времена навърши пенсионна възраст - къде тбябва да го, в родилното или в детския дом. Да се омитат всички *** - към смeтищeтo хооо-дом марш!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
бай Промо
преди 8 години
Отн.: Масово се пенсионират специалисти заради новите правила1. Това, че някой твърди, че е специалист, че е бил не знам си колко си години еди какъв си и че е бил незаменим - изобщо не означава, че е такъв.Дали е специалист, или е скрита пенсионерска безработица го преценява работодателя, възложителя или данъкоплатеца - т.е. хората, които го финансират. Ако някой от посочените тук по-горе констатира, че този човек е *** и че винаги е бил не повече от пълен и абсолютен *** и че му е време да се пенсионира за вечни времена от администрацията - какво спори, че бил специалист, и че слънцето няма да изгрее утре, ако го уволнят. Просто да си отива. Чао, Бон воаяж. Хев а найс флайт. Твърде често тези хора отлагат това си право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още