IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е втора в предпочитанията на руските туристи след Русия

Ако не решим проблемите си бързо, конюнктурните фактори ще отминат и отново ще имаме отлив, прогнозира експерт

17:48 | 02.02.16 г. 2
България е втора в предпочитанията на руските туристи след Русия

В момента България е на второ място в предпочитанията на руските туристи като туристическа дестинация след самата Русия и местните курорти. Това каза Галин Георгиев, изпълнителен директор на Solvex, един от най-големите туроператори на руския пазар, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според Георгиев това е логично, защото ние сме конкурентоспособни ценово. По думите му руснаците оценяват високо българския туристически продукт и съотношението цена-качество, а България като цяло е предпочитана дестинация заради климата, езиковата близост, кухнята и цените.

Като цяло се очаква руските туристи да пътуват по-малко, каза Георгиев. И посочи, че основен фактор за това е икономическият - рублата се обезцени много за последната година, почти двойно, напомни той.

Неувереността в глобален мащаб спира руските граждани, което обаче засяга всички дестинации, изтъкна той. И затова най-облагодетелствани остават руските курорти. 

Експертът напомни, че руснаците не се притесняват да пътуват в несигурни страни. В момента пряката забрана да пътуват в Турция има основна възпираща роля, както и прекъсването на отношенията с Египет. Психологическият ефект от европейските санкции също оказва негативно влияние за пътуванията.

Визовите облекчения, които бяха договорени от българска страна спрямо руските туристи, ще се отразят положително. Едва ли обаче ще стимулират покупките на имоти у нас от руски граждани, прогнозира Георгиев. Визите не са основната пречка за руските туристи, но все пак всяко облекчение ще помогне за увеличение на руските туристи у нас, посочи той.

Не се очаква намаление на цените на продукта у нас през предстоящия сезон, каза още Георгиев. Към момента много добре се продават пакети на всички пазари. От Северна Африка и Близкия изток се отдръпнаха туристи от цяла Европа и затова се пренасочиха към България и региона. Хотелите ни ще бъдат добре запълнени и не се очаква намаление на цените, заключи той.

Потокът за Тайланд по думите му е паднал доста, Виетнам също е загубил част от руските туристи. За Южна Корея има ръст, но базата е била ниска, не може да бъде конкурент на европейските плажни дестинации, коментира Георгиев.

България е готова да посрещне потока на руски туристи, които ще се пренасочат от страни като Египет и Турция, каза още той. В морския туризъм имаме резерви, които трябва да използваме, нужна е не само реклама, но и решение на проблемите с транспорта, с чистотата на комплексите, цените на плажната услуга и редица други. Ако не ги решим бързо, конюнктурните фактори ще отминат и отново ще имаме отлив, прогнозира експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Руските туристи могат да ни влязат в положението...кво да се прави , да се надяваме че няма да се повтори...мандатът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
dakl
преди 8 години
Може и да е така, но това е станало не благодарение , а въприки не малките усилия на властта, а тук по ярък пример от Плевнелиев , който прави всичко на което е способен единствено да навреди на България и на българите едва ли има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още