IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъждан е вариант шествалентната ваксина да се прави в България

Процедурата е прекалено дълга и може да окаже негативно влияние на имунизационния календар за периода, коментира зам.-министър Ваньо Шарков

11:17 | 23.01.16 г. 7
Обсъждан е вариант шествалентната ваксина да се прави в България

Обсъждан е вариантът държавната компания “Бул Био”, която произвежда ваксината БЦЖ, да започне да произвежда и шествалентна ваксина с цел преодоляване на недостига на българския пазар. Крайно решение обаче не е взето, коментира в предаването “Седмицата” по Дарик радио зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Шарков обясни, че процедурата е доста дълга – може да отнеме и 10 години, и може да окаже негативно влияние на имунизационния календар за този период. Той посочи, че са необходими преговори с доставчици на компоненти за ваксината, както и осигуряването на лиценз за производителя.

Зам.-министърът допълни, че в следващите месеци ще бъде обявена нова обществена поръчка, така че да се осигурят ваксини за изпълнението на имунизационния календар през тази година.

Шарков припомни, че България е разговаряла с Румъния, Гърция и други страни от региона да се правят обединени поръчки за медикаменти, така че малките иначе пазари на Балканите да станат по-привлекателни за фармацевтичната индустрия. Идеята е срещнала подкрепата и на европейските власти.

Ваньо Шарков каза още, че при обявяването на търг за всички ваксини доставчиците им отказват да участват. По думите му обаче, проблемът не е в цените, а в производствения капацитет на фармацевтичните фирми, а недостиг на ваксини се наблюдава навсякъде, не само в България.

“Изобщо не става въпрос за пари, а да осигурим ваксината. Каквото и да ни бяха поискали, бяхме готови да го дадем”, коментира той, като допълни, че по информация на производителя производствените проблеми ще се преодолеят към края на тази или началото на следващата година.

Шарков припомни, че България се е обърнала към турския завод за доставка на ваксината “Пентаксим”, след като други страни не са успели да направят нужните доставки. Той изтъкна, че заводът е сертфициран по европейските правила и само “сглобява” и опакова ваксината, а компонентите й са произведени във Франция.

Що се отнася до ваксината със съдържание на живак, Шарков каза, че тя не е поставяна, а е била поръчана заради бежанската криза. Същата ваксина е използвана от 1992 до 2007 г. в България, но прилагането й е прекратено заради забраната й в Европейския съюз. Същевременно тя продължава да се ползва в 150 страни по света, поясни зам.-министърът.

Шарков увери, че има достатъчно количество от четиривалентните ваксини, както и ваксината за хепатит Б, които продължават да се прилагат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"Шарков припомни, че България се е обърнала към турския завод за доставка на ваксината Пентаксим, след като други страни не са успели да направят нужните доставки."==цитат:"...Та какво излиза събрали се Радан, Петър Москов, генерал Гном, Ваньо Шарков, Тома Томов и Иванка Кръстева и решили как да разиграят картите.Съвсем съзнателно Москов, който иска да го играе отделно и самостоятелно, решава да оставят държавата без ваксини, което само по себе си е престъпление между престъпна небрежност и глупост.Москов и ръководеното от него министерство не влизат в преговори с двете фирми производителки, които произвеждат ваксините и поради голямото натоварване изискват заявката да е подадена поне 18 месеца предварително, поради това решават да обявят търг /за да печелят време и да се протака /. Естествено, двете фирми не се явяват на него." http://***.bnews.bg==Питам се сега след тази дандания как аджеба спокойните иначе овце ще се редят на опашка да убодат аганцетата си? Егати държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
БГ -бизнесмени ....елит! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"С фалшиви документи и натиск Москов притиска една от националните консултантки да каже, че няма проблем с тези ваксини. Резултатът е, че вече два набора деца не са ваксинирани.Следващата стъпка на Москов е, че тръгва да търси ваксини от Турция неясно защо, но ясно с какъв интерес.Пентаксим ваксината не се произвежда от завода Снофи Пастьор Франция, а от завод в Турция, за който е известно, че няма лиценз за добра производствена практика, който е задължителен за внос в Европейския съюз и по този начин няма как да бъде внесена в страна от ЕС.Точно по тази причина Изпълнителната агенция по лекарствата е отказала да даде разрешение за внос.Големият проблем тук е шестият компонент срещу хепатит. Той е забранен, защото в него има наличие на живак /5 пъти над допустимото/ и не може да се използва." http://***.bnews.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
цитат: "С БЦЖ ваксините има документна измама, тъй като в една от партидите за износ ДАНС намери фалшив документ. Агенцията по лекарствата не е издала такъв документ. Много интересно кой е направил този фалшификат и защо толкова се е бързало да се осъществи износът за Одрин.Ще се опитаме да отговорим на базата на информацията, събрана и анализирана от ДАНС, по този немногозначителен начин:- може би защото получените от Република Турция ваксини Пентаксим са на стойност 1 045 000 евро, а дарените от Република България БЦЖ ваксини са на стойност 40 000 000 евро.Малка разлика в милиони, които предварително са разпределени като комисионни.- може би защото посредникът при сделката е синът на Лютви Местан и това е една от причините за обтягане на отношенията с Реформаторския блок, в ГЕРБ, в ДПС и бързата смяна на Местан далавера за близо 39 милиона евро..С фалшиви документи и натиск Москов притиска една от националните консултантки да каже, че няма проблем с тези ваксини..."bnews.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Miglena Ivanova
преди 8 години
Здравейте, коригирано е, благодаря за забележката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
hommedome
преди 8 години
Мигленче, както личи от името ПЕНТАксим, ваксината е ПЕТвалентна, а не шествалентна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още