IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските цени на газа вдъхват нов живот на газовите електроцентрали в Европа

Две от най-големите електроцентрали с природен газ в Европа отново печелят пари от комунални услуги

11:04 | 31.01.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Две от най-големите електроцентрали с природен газ в Европа отново печелят пари от комунални услуги.

При периоди на завишено търсене доходността на германска газова електроцентрала е станала положителна на 7 декември, достигайки пика си от февруари 2012 г. миналата седмица. Газовите подразделения, които генерират енергия денонощно във Франция, отчитат печалба от седем седмици насам - най-продължителният период за последните четири години, сочат данни, събрани от Bloomberg. Това се случва, след като бенчмаркът на европейските газови цени отчита спад от 14% през 2016 г. след понижението от 31% през миналата година.

„Все повече газови електроцентрали генерират печалба при сегашните цени на енергията и газа“, казва Омар Рамдани, ръководител на отдела за анализи в RheinEnergie Trading GmbH в Кьолн. „Ако си струва една газова електроцентрала да работи по няколко часа, а не цял ден, то сегашната картина изглежда положителна“.

Газът произвежда с 50% по-малко вредни емисии от въглищата, използвани за генериране на електричество, което го прави по-зелена опция и вид заместител на вятърната и слънчевата енергия. Горивото обаче все пак трудно се конкурира с по-печелившите въглищни електроцентрали, което кара компании за комунални услуги като E.ON и Statkraft да затварят газовите си подразделения.

Цената на по-чистото гориво в Европа вероятно ще се понижи още, тъй като идва краят на студеното време, а сривът на цените на петрола е обвързан с дългосрочните контракти, заяви Societe Generale миналата седмица.

„В ситуация сме, в която най-ефективните газови електроцентрали заместват най-неефективните въглищни електроцентрали“, каза Маркус Бокерман, директор на пазарната стратегия в бизнеса за оптимизиране и търговия с активи на Vattenfall. “Все още има много път да извървим, преди най-неефективните газови електроцентрали да изтикат изцяло най-ефективните въглищни електроцентрали, но вече вървим по него. Това има влияние върху емисиите като цяло в Европа“.

Индикаторът clean spark spread (нетните приходи, които генератор на електроенергия отчита от продажбата на енергия след закупуването на газ и нужните квоти въглеродни емисии) за Германия за месец напред в пиковите часове между 8 сутринта и 8 вечерта е достигнал 8,45 евро за мегаватчас в четвъртък миналата седмица - най-високото му ниво от февруари 2012 г. Във Франция показателят за електроцентралите, които оперират по 24 часа на ден, се е повишил до четиригодишен максимум от 7,23 евро за мегаватчас миналата седмица.

Engie е удвоила производството си от четири от френските си газови електроцентрали през 2015 г. спрямо година по-рано. Цените на газа са достатъчно ниски, за да могат станциите във Франция да се конкурират с ядрените, осигурявайки най-ниските разходи за генериране на енергия, твърди Бруно Нрунети, старши директор по електроенергията в Pira Energy. Франция получава около 75% от енергията си от реактори.

Ситуацията започва да изглежда грозна, тъй като ядрените реактори започват да намалят производството си в краткосрочен план“ заради поевтиняването на газа, казва той от Ню Йорк.

Засега тази зима потреблението на газ в Европа е с около 6% по-ниско от нормалното, коментира Мередит Анекс, анализатор в Bloomberg New Energy Finance в Лондон. Нарастващият показател spark spread може да промени това, казва тя.

Ако има двигател на търсенето на газ в Европа, то той ще дойде от енергийния пазар“, каза и Клаус Шафер, главен изпълнителен директор на подразделението Uniper към E.ON, на 20 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 5
lyusien
преди 8 години
Газовата централа с голяма мощност се включва в енергииният пръстен и всички потребители стават безкраино близки Не пиши глупости гАЗОВИТЕ ЦЕНТРАЛИ ОБИКНОВЕННО СА РЕГУЛАТОРИ НА ЕНЕРГИИНАТА СИСТЕМА иМА МОМЕНТИ КОГАТО Е МНОГО ПО ИЗГОДНО ДА ПРОИЗВЕЖДАШ ЕЛ ЕНЕРГИЯ ОТ ГАЗ ОТКОЛКОТО ОТ ВЪГЛИЩА ВОДА СЛЪНЧЕВИ ПАНЕЛИ ИЛИ ВЯТЪРНИ ПЕРКИ Освен това газовите централи произвеждат и пара която е вторичен продукт но може да бъде ползвана за много работи включително и оранжерии Не го знам кои е този смотан баничар от Гарово но съм сигурен че е много умен човек Глупаците са други
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Престъпно е да се изгаря ценна суровина за индустрията. Газът е точно такъв. За "отличната структОра на енергетиката", дори там да е нова мощност, малко се съмнявам: Изобщо не е ясно, какво ще стане с цените на природния газ в средно - и дългосрочна перспектива. Твърдението ти е базирано на някакви очаквания, без задълбочен анализ на възможностите и предпоставките за едно, друго или трето. За ВЕИ, вероятно, си прав донякъде. Да видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
lyusien
преди 8 години
Бъдещето е на В Е И и на газовите централи Огромното превъзходство на газовите централи е че могат да започнат производство за няколко часа и да спрат също за толкова Бъдещето в България е изграждане на газова централа с висока мощност и ситуирането и на площадката на А Е Ц Белене Тогава енергетиката на България ще има отлична структора - 30 % атомна енергия 30 В Е И 30 % ТЕЦ и 10 % газови централи Часта на Т Е Ц постоянно ще намалява а на В Е И постоянно ще се увеличава Въпрос е на време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още