IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТАСС: Газпром разтрогва договора за „Южен поток"

Директорите са одобрили споразумение с проектната компания South Stream Transport B.V. за прекратяване на договора за поръчителство

12:14 | 20.01.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
ТАСС: Газпром разтрогва договора за „Южен поток"

Руският газов концерн "Газпром" обяви, че договорът по проекта "Южен поток" е прекратен, става ясно от съобщение на компанията, цитирано от ТАСС. 

Съветът на директорите на Газпром е одобрил сключване на споразумение с проектната компания South Stream Transport B.V. за прекратяване на действието на договора за поръчителство спрямо задълженията на „Газпром експорт“ по споразумението за транспорт на газ от 2 октомври 2013 година.

South Stream Transport се е съгласила да освободи „Газпром“ от изпълнението на всички задължения по договора за поръчителство спрямо задълженията на „Газпром експорт“ и да прекрати договора за поръчителство.

За възможно възстановяване на работата по проекта на стойност 15,5 млрд. евро, който трябваше да доставя в Европа 67 млрд. куб метра газ годишно, съобщи преди време вестник „Стандарт“. Според информация на изданието премиерът Бойко Борисов е получил от Русия сигнал, че Москва ще обяви рестарт на проекта до седмици както заради влошаването на руско-турските отношения, така и заради рецесията на китайската икономика. 

По-късно руският енергиен министър Александър Новак опроверга чрез ТАСС, че се подготвя размразяване на проекта за газопровода.

Припомняме, че лично руският президент Владимир Путин обяви на 1 декември 2014 г. в Анкара, че „при тези условия Русия няма да реализира проекта“.

В свое изказване по този повод ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер обяви, че „проектът Южен поток вече не е актуален“. 

"Южен поток" е прекратен и никакви преговори по него не се водят, категорично заяви говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, цитиран от руското издание на Forbes. "Към момента такъв проект не съществува. Той беше прекратен. Следователно няма тема за преговори", каза Песков в отговор на информация в българските медии, че до дни ще бъде направен рестарт на проекта.

Още през декември 2014 г. италианската компания Saipem, която е част от Eni – италианския партньор на „Газпром", е получила уведомление за преустановяване на „Южен поток". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 11 rate down comment 4
khao
преди 8 години
по коя тема трябва да мислим ние и в частност аз? нито съм взимал рушвети, че да трябва да ги връщам, нито съм обещавал някакви неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 10
ABBA
преди 8 години
Kaкъв Майдан? Тука е бъкано с тикви, култивирани от Фашингтон....То за майдан се иска поне 2-3-5 чиляка с гръбнак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 22
Invcom
преди 8 години
Новите ни "братя" американците ще ни компенсират :)) ще отложат майдана с някоя друга година :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 20
michaelis12
преди 8 години
тц - да му мислиме ние .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 8
khao
преди 8 години
да, да му мисли Гоц и р.Овч :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 4
aldy
преди 8 години
Защо ме глождят съмнения, че ЕДНИ ПАРИ трябва да се връщат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още