IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика се разшири с най-бавния темп от четвърт век

БВП на страната е нараснал с 6,9% през 2015 г.

08:21 | 19.01.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръстът на китайската икономика се е забавил до 25-годишно дъно от 6,9% през 2015 година.

През четвъртото тримесечие икономическият растеж е бил 6,8% спрямо същия период на предходната година, сочат официалните правителствени данни, публикувани днес.

Данните са в синхрон с прогнозите за тримесечен ръст от 6,8 на сто, което е забавяне спрямо регистрираното повишение от 6,9% през третото тримесечие, според анкета на Ройтерс. Икономистите очакваха също ръстът за цялата година да е 6,9 на сто - забавяне спрямо 2014 година, когато беше отчетено разширяване на икономиката със 7,3%.

Въпреки че в сектора на производството ръстът се забавя до 6,0% през 2015 г. спрямо 7,3% година по-рано, в сектора на услугите се наблюдава разширяване с 8,3% - по-силно от растежа от 7,8% през предходната година.

По време на церемонията за откриването на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank) в събота китайският примиер Ли Къцян заяви, че китайската икономика е нараснала с около 7 на сто през 2015 година, като услугите са формирали половината от брутния вътрешен продукт.

„Това са добри данни”, коментира пред CNBC Джахангир Азис, директор на отдела за икономически проучвания на развиваща се Азия в JPMorgan. „От три години знаем, че китайските власти забавят икономиката. Икономиката ще се забави”, казва той.

Азиатските акции се възстановяват след публикуването на данните за БВП на Китай за четвъртото тримесечие на 2015, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Джулиет Сали от Bloomberg в Хонконг.  Китайският бенчмарк Shanghai Composite беше в зеления сектор на обяд, насочвайки се към първите си два поредни дни на печалба през тази година. Енергийните компании се възстановяват, след като правителството обяви мерки за подкрепа на цените на горивата.

Други виждат в данните признаци за пренасочване на икономиката от производството към услугите и потреблението.

„Картината за растежа остава с две страни. Сривът в строителството на имоти и слабият износ продължават да тежат на активността и цените в индустрията, особено в тежката индустрия”, смята Луис Куджис, директор на отдела за азиатска икономика в Oxford Economics. Според изчисленията на Oxford икономиката на Китай е нараснала с 6,3% миналата година.

„Междувременно обаче потреблението продължи да расте силно, подкрепено от стабилното нарастване на заплатите. Това подкрепя леката индустрия и сектора на услугите”, допълва той.

По думите му данните разкриват „значително ребалансиране” на китайската икономика, но това отчасти се дължи на силен натиск върху производствените цени в секторите със свръхкапацитет. Според него няма данни за по-драстично забавяне.

Куджис очаква още мерки на правителството да поддържат ръста на БВП около вероятната цел от 6,5% за 2016 г.

Фондовите пазари в региона първоначално се покачиха след оповестяването на данните, след което бързо отстъпиха. Китайският индекс Shanghai Composite нарасна с около 0,7% веднага след данните, а после заличи нарастването, след което отново тръгна нагоре. По сходен начин японският индекс Nikkei се повиши с 0,78%, а след това отстъпи на отрицателна територия.

За да се противопоставят на забавянето на ръста, китайските политици предприеха редица ходове, сред които намаления на лихвения процент и изискванията за задължителни резерви на банките. Анализаторите очакват в бъдеще да бъдат предприети нови мерки за облекчаване на икономиката.

Опасенията за китайската икономика се формират предимно от дълговата й зависимост, рязкото свиване на сенчестото банкиране, признаците за балон на пазара на имоти и забавянето на основни индустрии.

Тези опасения стояха, поне отчасти, зад последния рязък спад на китайския фондов пазар. Индексът Shanghai Composite навлече в мечи пазар, като загуби над 20% спрямо върха си от декември, а освен това е и с 40% под 52-седмичния си връх от юни миналата година.

Както обикновено, икономическите данни от Китай са посрещнати със значителна доза скептицизъм.

„Китайската статистика всъщност се използва, за да излъчи определен тип възприятие. Знаем, че тяхната статистака не е много точна. Погледнете икономиката през четвъртото тримесечие. Електроенергетиката навлезе в още по-отрицателна територия. Началното жилищно строителство миналата година се сви с около 14%, така че половината икономика на практика е отрицателна”, коментира независимият икономист Анди Сие пред CNBC преди публикуването на данните. „Икономиката не расте силно, вероятно не е в рецесия, но определено не расте с 6-7 процента."

Производството на електроенергия в Китай се сви през миналата година с 0,2% спрямо 2014 г., което е първото годишно понижение от 1968 г., съобщи Ройтерс.

Джахангир Азис от JPMorgan обаче изтъква, че други данни сочат ръст. Продажбите на дребно, например, нараснаха с 11,1% на годишна база през декември, макар и по-слабо от очакванията на анализаторите за ръст от 11,3%.

„Погледнете другите сектори на услугите – здравеопазване, образование, финансови услуги като застраховане... Трябва да потърсите в Китай области, които надрастват стария Китай. Мисля, че хората не приемат новия Китай сериозно”, коментира Азис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
markoci
преди 8 години
я дай ти на нас такива темпове че ние с нашите 2 цяло и нещо сме за никъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още