IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЛАНА: Суровините са водеща инвестиционна възможност в идните 5 години

2016 г. носи доза несигурност за световната икономика, прогнозират от инвестиционния посредник

17:42 | 20.01.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

2016 г. носи доза несигурност за световната икономика. На първо място стои проблемът с растежа на Китай, който доведе и до бързото обезценяване на юана до 5-годишно дъно. Капиталовият пазар в страната е източник на сериозни сътресения в глобален мащаб, но най-важният ефект е, че търсенето на суровини пада, посочват анализаторите от ЕЛАНА Трейдинг в своите прогнози за годината.

Слабото търсене доведе и до втория сериозен проблем за световната икономика – евтините суровини. Сривът на цените, включително и на петрола, прекрати инвестициите в тези сектори и продължава да застрашава плащанията по задълженията на компаниите производители.

Още през втората половина на миналата година имаше значително влошаване на корпоративния дълг, което ще продължи и през 2016 г. Досега нулевите лихви в САЩ отложиха дълговите проблеми на щатските петролни компании. Повишаването на лихвите от Федералния резерв не би трябвало да бъде проблем, който да застраши финансовата система. Най-вероятно Фед ще повиши лихвата до 2% през следващите две години. Щатският долар – другият източник на страхове за световните финанси – също ще забави ръста си. 

Тези фактори ще позволят на глобалната икономика да продължи да расте с умерени темпове. САЩ имат потенциала да останат основният фактор за растеж сред развитите страни, но Европа ще намали изоставането си.
Анализаторите от ЕЛАНА смятат, че 2016 г. ще бъде година на растеж, макар и под потенциала на глобалната икономика.

Поевтиняването на еврото ще продължи да подкрепя възстановяването на индустрията в Европа. Секторът на услугите също ще се разраства, но все още високата безработица и ниска инфлация няма да стимулират покачването на потреблението. Възможни са и допълнителни стимули от Европейската централна банка, но не се очаква централните банкери да разширят значително програмата за стимули и да поставят еврото под допълнителен натиск. Валутният курс е в точка, която позволява на европейските страни да подобрят износа си, но и не води до загуби за щатските компании.

Страните от BRICS (Бразилия, Русия, Индия, Китай, ЮАР) изживяват трудности, които се отразяват на световното стопанство и на капиталовите пазари. Проблемите им са свързани с неравновесия, които постепенно ще се изгладят. Например, Китай ще подобри износа си благодарение на обезценяването на юана, а Русия ще компенсира намалението на бюджетните си приходи с поевтиняване на рублата. Развиващите се икономики, които не са задлъжнели прекомерно, ще се превърнат отново в двигател на световния растеж през следващите 3 години.

Добивът на суровини и горива ще преживее сериозно преструктуриране през тази година, което не само ги превръща в инвестиционна възможност номер едно в близките пет години, но и ще гарантира връщането към икономически растеж.

1.10 - точка на равновесие между евро и долар

Валутният пазар се влияе изключително силно от лихвената политика в САЩ и Европа, но последните новини не доведоха до съществена преоценка на очакванията на инвеститорите. Стабилизирането на валутния курс помага за нормализиране на доларовите позиции, които бяха прекомерно високи.

Разликата между лихвите в САЩ и еврозоната ще оказва натиск върху еврото и през тази година. Първата половина на 2016 г. обаче ще премине под знака на неохотното повишаване на лихвите в САЩ и на още по-силното нежелание на ЕЦБ да налива пари в икономиката. Това ще ограничи възможността от спад на еврото до паритет спрямо долара. Засилването на растежа на европейската икономика и обезценяването на китайския юан са причини да се счита, че щатската валута няма да поскъпва повече. Съществуват и предпоставки за корекция на EUR/USD към 1.20, но това ще изисква значителна промяна в монетарната политика или ускоряване на икономическия растеж в Европа, който да принуди ЕЦБ да премине към политика на повишение на лихвите.

Анализаторите от ЕЛАНА очакват предимството на долара да се запази в дългосрочен период. Еврото ще се търгува около 1.10 долара (1.78 лв. за долар) през следващите 6 месеца. Инвеститорите обаче се ръководят само от лихвената политика, а движението на капиталите към САЩ не трябва да се пренебрегва. Това е причината да допускаме и краткосрочен спад на еврото към паритет в края на годината.

Последна актуализация: 14:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
mistt
преди 8 години
съвет на зомби , за зомбита...Елана дори не разбират , че правят свиррки на световния елит и оттам им идва лапаницата.И малките деца знаят , че нефта не може да свърши , но зомбитата не вЕрват!!!Айде зомбитааа , трейдърчета , залагайте на игричката...Елана дори не хеджира позициите - просто чака безмозъчните трейдъри сами да си самоликвидират сметките чрез маржинкола.За 3 месеца 70 % от тез които играят в Елана(не само там) си губят парите - до 1 г -99% си губят парите .Самички.Никой не ги натиска , те си звънят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
emos
преди 8 години
Аз ли съм *** или някой се ***?Дръпнатата икономика продължава да боксува а ние да купуваме суровини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
SOFIX
преди 8 години
Ми много добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още