IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големански: Налице са добри предпоставки за създаване на регулиран пазар на ДЦК

Макроикономически и външни фактори допринесоха за спада на борсовите индекси през 2015 г., коментира изпълнителният директор на БФБ-София и Централен депозитар

14:36 | 13.01.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Васил Големански. <em>Снимка: БФБ-София АД</em></p>

Васил Големански. Снимка: БФБ-София АД

Предпоставките за създаване на регулиран пазар на държавни ценни книжа (ДЦК) са повече от добри. Това каза изпълнителният директор и заместник-председател на Съвета на директорите на Българска фондова борса-София АД и изпълнителен директор на Централен депозитар АД Васил Големански преди връчването на наградите на пазарния оператор за посредниците с най-високи резултати за 2015 г.

„Общо взето годината беше, за съжаление, ще го кажа - доста тежичка. Индексите, като показател за развитието на капиталовия пазар, спаднаха с около 10-11%. В такъв порядък падна и капитализацията. Тя спадна под 9 млрд. лв. SOFIX стигна 460 пункта“, описа той накратко годината за българския капиталов пазар.

„За това допринесоха фактори, които са базирани на макроикономическо ниво, и фактори на специфично ниво, свързани с различни световни кризи и обстоятелства, които се развиваха около нашата държава“, каза Големански и изрази надежда, че оттук нататък пазарът ще расте.

Той очаква по-интензивно участие на инвеститорите през 2016 г. в сравнение с изтеклата 2015 г., ръст на сделките и оборотите.

„Ние, като ръководство на БФБ, участваме в този процес не пасивно, не само като наблюдатели, които просто регистрираме колко е индексът. Подходили сме в няколко посоки, за да може да има предпоставки, каквото зависи от нас, оборотът и броят сделки за тази година да бъдат доста повече от изминалата 2015 г.“, продължи Големански.

„В тази посока ще се опитаме, първо, да развием допълнително инфраструктурата на Централен депозитар, който от 1 февруари стартира новата си система с много допълнителни възможности. Там основната идея е привличането на чуждестранен интерес. Другото голямо направление, което завършва и се очаква през февруари или март окончателно да бъде презентирано, е участието на БФБ в проекта SEE Link – проекта за обмен на поръчки на три пазара – хърватски, македонски и български. Той е пред завършваща фаза. В момента нещата са в тестови период“, обясни Големански какво прави пазарният оператор, за да създаде предпоставки за отваряне на нашия пазар към външните пазари, външните инвеститори и добавяне на нови инструменти на пазара.

Васил Големански коментира работата на БФБ и ЦД с Министерството на финансите за организиране на регулиран пазар на държавни ценни книжа. На церемонията по награждаване на инвестиционните посредници с най-добри резултати за 2015 г. присъства заместник-министърът на финансите Карина Караиванова, която лично връчи призовете за посредник и емитент с най-значим принос за развитието на капиталовия пазар.

„Считам, че предпоставките са добри за едни много по-добри резултати след една година, когато отново се съберем“, каза изпълнителният директор на БФБ.

Той напомни и за примера, който дава пазарният оператор, който е публично дружество от 2011 г. насам.

Днес все още няма сделки с акции на БФБ-София АД. За една година те поевтиняват с 37,4% до 2,255 лв. за брой и 14,844 млн. лв. пазарна капитализация.

Вероника Денизова от Bloomberg TV Bulgaria коментира следобедната търговия на БФБ след церемонията. Повече вижте във видеото

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още