IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Швейцария вече може да нощувате във военен бункер

Страната се опитва да намали разходите си за поддръжката на 8000 военни бункера, които вече не използва

16:40 | 08.01.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

За малко над 200 долара на нощ гостите на швейцарски хотел може би очакват гледка към извисяващите се Алпи насреща или към някое от прочутите езера. Но посетителите на Hotel La Claustra получават стаи без никаква гледка. Хотелът, който има 17 стаи, е скрит под планинската верига Готард, има пещерни стени и минималистичен интериор. Освен това ви дава възможност да прекарате няколко месеца в бивш военен бункер, пише Ройтерс.

Входът на хотела не изглежда никак приветливо и е декориран единствено с швейцарския флаг. Вътре ще откриете ресторант, стаи без прозорци и стаи за отдих, обградени единствено от скали.

La Claustra е част от нова тенденция за връщане към живота на излезли от употреба бункери, създадени някога за опазване на страната от външни нападения.

От центрове за данни до музеи, от ферми за гъби до места за създаване на специалните местни сирена, всякакви начинания намират място в старите крепости на сигурност и им дават нов облик.

По време на Втората световна война Швейцария е имала мрежа от около 8000 бункера и военни скривалища. Изправяйки се пред високите разходи за поддръжката им и намаляващата опасност от нападения, от 1990 г. насам армията предава редица имоти в ръцете на бизнеса.

Как изглежда необичайният хотел в бункер можете да видите в нашата галерия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Интересното при Швейцарците е абсолютно всяка кооперация или наречете го жилищен блок си има бункер за жителите които го обитават. То трябва да бъде оборудвано с легла и т.н. за да бъде готово за експлоатация.Дори да решиш да строиш нова жилищна сграда, то отново те задължават да направиш и бункер.На всичкото отгоре, всеки месец си плащаш някви такси за поддръжка на домооправителя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Незнам сега, но на времето в Източна Германия всичките им дискотеки бяха в бункери!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още